Opinia de audit - Corelatia cu materialitatea si cu esantionare

Cuprins referat Cum descarc?

I. Auditul - opinia de audit 2
1.1. Opinia auditorului in cadrul raportului de audit 3
1.2. Tipuri de audit 4
II. Corelatia dintre materialitate, esantionare si opinia de audit 8
2.1. Corelatia dintre materialitate si opinia de audit 9
2.2. Corelatia dintre esationare si opinia de audit 13
III. Concluzii 18
Bibligrafie 19


Extras din referat Cum descarc?

I. Auditul - opinia de audit
Prin audit se intelege "examinarea profesionala a unei informatii, in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente, prin raportarea ei la un standard de calitate pentru satisfacerea nevoilor unor utilizatori de informatii" .
Inainte de acceptarea unui angajament de audit cu scop special auditorul trebuie sa se asigure ca exista un accord cu clientul in ceea ce priveste natura exacta a angajamentului, forma si continutul raportului ce va fi emis. 
Auditorii publici externi trebuie sa formuleze concluzii si recomandari, care reprezinta deductii ale acestora pe seama constatarilor auditului.
Concluziile auditului performantei in legatura cu gradul de realizare a obiectivelor specifice ale programului, proiectului, procesului sau activitatii auditat/auditate sunt prezentate de auditorii publici externi pe baza constatarilor si stau la baza formularii recomandarilor cu privire la masurile ce urmeaza a fi luate de entitate pentru imbunatatirea economicitatii, eficientei si eficacitatii domeniului auditat. Recomandarile vor fi argumentate in mod logic, pornind de la cauzele constatarilor auditului performantei.
Opinia auditorului acopera setul complet de situatii financiare asa cum este definit de cadrul general de raportare financiara aplicabil. De exemplu, in cazul a numeroase cadre cu scop general, situatiile financiare includ: un bilant, un cont de profit si pierdere, o situatie a modificarilor capitalurilor proprii, o situatie a fluxurilor de trezorerie, un sumar al politicilor contabile semnificative si alte informatii explicative .
Obiectivul auditului situatiilor financiare este de a da posibilitatea auditorului sa exprime o opinie cu privire la situatiile financiare, daca acestea sunt intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru aplicabil de raportare financiara. 
Auditorul trebuie sa revizuiasca si sa evalueze concluziile rezultate din probele de audit obtinute in timpul angajamentului de audit cu scop special ca baza pentru exprimarea unei opinii. Raportul trebuie sa contina o exprimare clara a opiniei, in scris .
1.1. Opinia auditorului in cadrul raportului de audit
Raportul auditorului trebuie sa contina "o expresie clara a opiniei auditorului cu privire la situatiile financiare" .
Raportul trebuie sa include o declaratie asupra faptului ca situatiile financiare revin in responsabilitatea conducerii entitatii, precum si o declaratie privind faptul ca responsabilitatea auditorului este de a exprima o opinie asupra situatiilor financiare pe baza auditului .
Auditorul trebuie sa exprime clar si concis opinia sa cu privire la asigurarea imaginii fidele referitoare la pozitia financiara, performantele financiare si fluxurile de trezorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata de entitatea respectiva .
Ca parte a raportului de audit financiar, opinia auditorilor consta intr-o prezentare clara si explicita a pozitiei echipei de audit cu privire la :
? modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, precum si executia bugetelor de venituri si cheltuieli de catre entitatea verificata, daca sunt in concordanta cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute in actele normative prin care a fost infiintata entitatea si daca respecta principiile legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficientei si eficacitatii;
? situatiile financiare auditate, daca sunt intocmite de catre entitate in conformitate cu cadrul de raportare financiara aplicabil in Romania, daca respecta principiile legalitatii si regularitatii.
Cea mai importanta activitate in etapa de raportare este formularea opiniei de audit. Aceasta reprezinta obiectivul general al unei misiuni de audit financiar. Intreaga misiune de audit financiar se organizeaza si se exercita urmarind crearea posibilitatii de a forma o opinie de audit adecvata. Aceasta inseamna ca opinia de audit trebuie sa fie in concordanta cu situatia reala din entitatea auditata si bazata pe informatii reale din situatiile financiare existente.
La exprimarea opiniei de audit in urma misiunii de audit financiar, auditorii vor avea in vedere atat compararea sumei erorilor/abaterilor constatate extrapolate la nivelul intregii populatii (categoriei de operatiuni economice) cu pragul de semnificatie stabilit in etapa de planificare a auditului, cat si propriul rationament profesional.


Fisiere in arhiva (1):

  • Opinia de audit - Corelatia cu materialitatea si cu esantionare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Camera Auditorilor din Romania, Audit financiar 2000 Standarde - Codul privind conduita etica si profesionala, Ed. Economica, Bucuresti, 2000, 
Federatia internationala a Contabililor, Manual de standarde internationale de audit si control de calitate. Codul etic al profesionistilor contabili, Chisinau, 2012, 
Federatia Internationala a Contabililor, Audit financiar 2006 Standarde - Codul Etic, Editura Irecson, Bucuresti, 2007, 
Ioan Oprean, Control si audit financiar contabil, Ed. Intelcredo, Deva, 2002, 
Ioan Tara Gheorghe, Auditul financiar, Ed. Universitatii din Oradea, Orade, 2015,
Laurentiu Dobroteanu, Camelia Liliana Dobroteanu, Audit concepte si practici, Ed. Economica, Bucuresti, 2002, 
Standarde de audit - Curtea de Conturi a Romaniei, Bucuresti, 2011 - http://www.rcc.ro/Standarde.aspx;
Urs Parasca, Curs audit financiar, Ed. Univ. din Oradea, Oradea, 2002, pag. 67;
Note curs;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!