Materialitatea în auditul financiar

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul de materialitate 3
1.1 Definirea conceptului de materialitate 3
1.2 Prezentarea Standardului Internatioanl de Audit 320 -  Pragul de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit 3
2. Pragrul de semnificatie (materialitate) 5
2.1 Pragul de semnificatie -  concept 5
2.2 Calculul pragului de semnificatie 7
2.3 Nivelul pragului de semnificatie 9
2.4 Erori descoperite de auditor 9
2.5 Determinarea pragului de semnificatiei 10
3. Tipuri de materialitate 10
3.1 Materialitate prin valoare 10
3.2 Materialitate prin natura 11
3.3 Materialitate prin context 11
4. Relatia dintre materialitate si riscul de audit 13
4.1 Pragul de semnificatie in etapa de planificare 14
4.2 Pragul de semnificatie in etapa de formulare a opiniei 15
5. Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul de materialitate 
1.1 Definirea conceptului de materialitate
Scopul unui audit financiar este acela de imbunatatii gradul de incredere al utilizatorilor privind informatiile furnizate de situatiile financiare, acest lucru este obtinut prin exprimarea de catre auditor a unei opinii cu privire la faptul ca situatiile financiare sunt prezentate in mod corect, sub toate aspectele semnificative sau ofera o imagine fidela si corecta in conformitate cu cadru de raportare financiara aplicabil.
Materilaitatea este un concept care defineste importanta sau semnificatia unei operatiuni economice din ansamblul operatiunilor efectuate de entitatea auditata, operatiune care prin omisiunea consemnari ei sau consemnarea eronata in documentele financiar-contabile, ori prin efectuarea ei cu incalcarea prevederilor legale, ar modifica substantial situatiile financiare elaborate de entitate. Totodata, materialitatea exprima nivelul maxim acceptat al erorilor identificate in urma verificarii operatiunilor selectate prin esantionare. 
Materialitatea reprezinta limita pana la care o anumita eroare posbibil existenta in conturile contabile sau in tranzactiile economico-financiare, singura sau cumulate cu alte erori nu este considersta semnificativa. 
1.2 Prezentarea Standardului Internatioanl de Audit 320 -  Pragul de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit 
Standardul International de Audot (ISA) nr. 320 "Pragul de semnificatie in planificarea si desfasurarea unui audit" abordeaza conceptul de prag de semnificatie, atat in contextual elaborarii si prezentarii situatiilor financiare, cat si in contexul unui audit.
Potrivit Standardului de Audit numarul 320, conceptual de prag de semnificatie este definit astfel: "Informatiile sunt semnificative daca omisiunea sau declararea lor eronata ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare. Pragul de semnificatie depinde de marimea elementului sau a erorii, judecat in imprejurarile specifice ale omisiunii sau declararii gresite. Astfel, pragul de semnificatie ofera mai degraba o limita, decat sa reprezinte o insusire calitativa primara pe care informatia trebuie sa o aiba pentru a fi utila." 
Obiectivul unui audit al situatiilor financiare este de a permite unui auditor exprimarea unei opinii potrivit careia situatiile financiare au fost intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru de raportare financiara identificat. Evaluarea a ceea ce este semnificativ este un aspect ce tine de utilizarea rationamentului profesional.
In elaborarea planului de audit, auditorul impune un nivel acceptabil al pragului de semnificatie astfel incat sa poata detecta din punct de vedere cantitativ denaturarile semnificative. Totusi, atat valoarea (cantitatea), cat si natura (calitatea) denaturarilor trebuie sa fie luate in considerare. Exemple de denaturari calitative ar putea fi descrierea inadecvata sau improprie a unei politici contabile, cand este probabil ca un utilizator al situatiilor financiare sa fie indus in eroare de descriere, sau esuarea prezentarii incalcarii cerintelor reglementate, cand este probabil ca impunerea ulterioara de restrictii prin
reglementari sa deterioreze in mod semnificativ capacitatea de operare.
Auditorul trebuie sa ia in considerare posibilitatea aparitiei denaturarilor la nivelul valorilor relativ mici care, cumulate, ar putea avea un efect semnificativ asupra situatiilor financiare. De exemplu, o eroare aparuta in procedura de inchidere de luna ar putea fi un indiciu al unei potentiale denaturari semnificative daca acea eroare se repeta in fiecare luna.
Auditorul ia in considerare pragul de semnificatie atat la nivelul global al situatiilor financiare, cat si in relatie cu soldurile conturilor individuale, cu clasele de tranzactii si prezentarile de informatii. Pragul de semnificatie poate fi influentat de considerente cum ar fi cerintele legale si de reglementare, cat si de considerente legate de soldurile conturilor individuale ale situatiilor financiare si de relatiile existente intre acestea. Acest proces poate avea ca rezultat diferite niveluri ale pragului de semnificatie, in functie de aspectul situatiilor financiare luate in consideratie.
Conform ISA 320, pragul de semnificatie trebuie luat in considerare de auditor atunci cand:
-  se determina natura, natura si intinderea procedurilor de audit
-  se evalueaza efectele denaturarilor.
Totodata ISA 320, vorbeste in alin (9)-(11) despre relatia dintre pragul de semnificatie si riscul de audit, aceasta notiune fiind detaliata in acest referat intr-un capitol distinct.


Fisiere in arhiva (1):

  • Materialitatea in auditul financiar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ana Morariu si Eugeniu Turlea - Auditul financiar contabil - Editura Economica, 2016
2. Ioan Gheorghe Tara -  Auditul financiar -  Curs universitar- Editura Universitatii Oradea, 2015
3. Ioan Oprean - Control si audit financiar-contabl, Editura Intelcredo Deva, 2002
4. Curtea de Conturi a Romaniei - Manual de Audit Financiar si Regularitate Buc. 2003. 
5. Standardul International de audit nr. 320 "Pragul De Semnificatie in Audit"
6. IFAC, Manual de standarde internationale de audit si control de calitate. Audit financiar 2009, Coeditura
7. Stinga Octavia - Adutitul financiar-concept Suport de curs-2017 (https://ro.scribd.com/document/335495589/Audit-Financiar )
8. Adrian Tiron Tudor- Pragul de semnificatie -  suport curs (https://econ.ubbcluj.ro/~victor.muller/Download/Audit/curs7audit2007.pdf )
9. Morariu A. -  Suport curs auditori financiari -  curs de pregatire continua -  CAFR 2019
10. http://www.cndi.ro/wp-content/uploads/2012/03/Unitatea_de_invatare_3.pdf 
11. http://www.oeconomica.uab.ro/upload/lucrari/820061/7.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!