Etape - Misiune audit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.2. Etapele misiunii de audit

Notiunea de misiune isi are originile in latinescul ,,Mittere" care inseamna ,,a trimite". Prin urmare prin misiune de audit intern, in acceptiunea noastra, se intelege o functie temporara si determinata prin care o structura de autoritate (Directia Audit Intern) isi investeste reprezentantii pentru a duce la indeplinire anumite obiective fixate.

Functia este temporara deoarece functia permanenta de audit intern se compune dintr-o succesiune neintrerupta de misiuni de audit intern.

Domeniul de aplicare al unei misiuni de audit este definit de doua dimensiuni: obiectul si functia.

Obiectul permite realizarea distinctiei intre misiuni clasice (de sistem, al performantei si regularitate) si misiuni specifice (internationale, audit ad-hoc de regularitate, auditul procedurilor de achizitii publice, auditul lichidarilor gestionare etc.).

Functia delimiteaza misiunile de audit intern in misiuni uni-functionale si in misiuni pluri-functionale.

Misiunea uni-functionala vizeaza verificarea si analiza unei singure functiuni a entitatii auditate (financiar-contabil, personal, logistica, IT etc.).

Misiunile pluri-functionale sunt cele in care auditorii analizeaza si verifica mai multe functiuni sau toate functiunile specifice entitatii auditate. Acest tip de misiuni prezinta marele avantaj ca ofera o imagine de ansamblu asupra entitatii respective si asupra calitatii gestionarii acesteia.

Dupa ce am ajuns sa cunoastem si sa intelegem obiectul si functia ce definesc domeniul de aplicare a auditului intern, apare fireasca intrebarea: care este durata unei misiuni de audit intern? Raspunsul la aceasta

intrebare este unul singur, dar nu foarte precis si ar putea fi exprimat astfel: atat cat este necesar pentru realizarea obiectivului (obiectivelor) misiunii de audit intern.

Pornind de la observatia anterioara, putem face o distinctie intre misiunile scurte (o luna de zile) si misiunile lungi (cu o durata de cel putin trei luni de zile).

Misiunile lungi sunt cele care presupun parcurgerea tuturor etapelor procesului metodologic si utilizarea unui numar mare si divers de instrumente si tehnici de audit.

Misiunile scurte vizeaza atingerea obiectivului de auditat fixat chiar daca prioritatea aceasta se realizeaza prin condensarea sau parcurgerea mai rapida a unor etape procedurale.

Este foarte important de specificat faptul ca o misiune de audit poate fi planificata ca o misiune scurta, stiind cu exactitate cand incepe, dar nu stim cu certitudine cand se incheie, aceasta realizandu-se in functie de complexitatea obiectivelor si a problematicii care solicita echipa de auditori. De asemenea, depinde in masura esentiala si de nivelul asigurarii cu resursele materiale si umane necesare.

Ne exprimam convingerea ca indiferent de durata misiunii de audit, prin urmare indiferent de maniera de parcurgere mai condensata sau nu a etapelor procedurale ale metodologiei de audit intern, aceasta trebuie respectata in mod invariabil si fara exceptii.

1.3. Cele trei etape fundamentale ale metodologiei de audit intern

Cele trei etape fundamentale ale metodologiei de desfasurare a misiunii de audit intern sunt:

- etapa de pregatire a misiunii de audit intern;

- etapa de realizare a misiunii de audit intern;

- etapa de incheiere a misiunii de audit intern.

In etapa de pregatire a misiunii de audit intern, auditorii desfasoara activitatile specifice etapei atat

la sediul structurii de audit intern, cat si la sediul entitatii auditate. Aceasta etapa solicita din partea auditorilor o mare capacitate de invatare si intelegere, o buna cunoastere a domeniului care urmeaza sa fie auditat, precum si o excelenta asimilare a informatiilor esentiale ce caracterizeaza procesele si fenomenele specifice entitatii auditate. Parcurgerea acestei etape pune la incercare calitatile de sinteza si imaginatie ale auditorilor interni. Aceasta etapa se poate defini ca fiind perioada in care echipa de auditori realizeaza toate lucrarile specifice si necesare unei bune realizari a misiunii de audit.

In etapa de realizare a misiunii de audit intern, auditorii se afla in cea mai mare parte a timpului la sediul entitatii auditate, intoarcerile la birou fiind foarte rare sau chiar inexistente. Aceasta etapa solicita mai mult abilitatile de observatie, dialog si comunicare ale auditorilor. Reusita acestei etape depinde de modul in care auditorul reuseste sa se faca inteles de catre reprezentantii entitatii auditate si sa se integreze in mediul organizational respectiv. In aceasta etapa auditorul isi formuleaza si sintetizeaza observatiile si constatarile care ii vor permite sa elaboreze recomandarile si solutiile care sa conduca la gestionarea legala si eficienta a riscurilor asociate disfunctiilor identificate. Este perioada in care se recolteaza roadele misiunii de audit.

In etapa de incheiere a misiunii de audit intern, auditorii se afla atat la sediul entitatii auditate dar revin in cele din urma la sediul structurii de audit intern. Etapa necesita o mare capacitate de sinteza, precum si aptitudini dezvoltate de redactare si comunicare. Este etapa in care auditorii isi prezinta rezultatele activitatii, fiind momentul prelucrarii acestora.

Pentru o mai buna intelegere a continutului fiecarei etape, derularea misiunii de audit public intern poate fi sintetizata conform schemei urmatoare:

Etapele realizarii auditului de calitate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etape - Misiune audit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 113 cuvinte
Nr caractere:
29 754 caractere
Marime:
31.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Audit
Tag-uri:
audit, etape
Predat:
la facultate
Materie:
Audit
Sus!