Elemente de standardizare a auditului intern

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ...3
Capitolul 1 Abordari conceptuale privind standardele auditului intern pe plan international .4
1.1 Definirea conceptului de standard international .4
1.2 Tipurile de standarde internationale din activitatea de audit intern 6
Capitolul 2 Rolul standardelor internationale in activitatea de audit intern ...11
2.1 Autoritatile de reglementare a standardelor de audit intern pe plan international ...11
2.2 Importanta standardelor internationale in activitatea de audit intern ...13
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Organizatiile din mediul privat cat si institutiile din sectorul public sunt deosebit de diferite din punct de vedere al complexitatii, al obiectului de activitate, al scopului cat si al marimii. Astfel, existenta unor linii directoare care sa le ghideze activitatea de audit este imperios necesara pentru a indeplini cu succes obiectivele stabilite.
Cuvinte cheie: standard, audit, cadru, calitate, eficacitate, performanta
Introducere
Pentru a asigura performanta auditorilor interni in "realizarea evaluarii si imbunatatirii eficacitatii proceselor de guvernanta, de management al riscului si de control" , s-a elaborat un cadru de referina format din Standardele Internationale pentru Practica Profesionala a Auditului Intern. 
Aceste standarde reprezinta un ghid al corectitudinii si legalitatii pentru auditorii interni, in activitatea de consiliere oferita organizatiilor in vederea cresterii performantei si eficacitatii.
Respectarea de catre auditori a Standardelor Internationale pentru Practica Profesionala a Auditului intern reprezinta o obligatie, fiind astfel, o garantiei a desfasurarii activitatii conform normelor si metodologiilor de la nivel international. Standardele de audit intern ofera totodata un real ajutor auditorilor, avand la dispozitie un cadru normativ conform caruia isi structureaza procesele si activitatea de evaluare si control. 
Standardele asigura o uniformitate la nivel international a auditului intern, astfel auditorii interni de pretudindeni sunt determinati sa respecte acelasi set de reguli si dispozitii. Desi, pe plan national pot exista norme sau practici diferite, numitorul comun al activitatii de audit il reprezinta standardele internationale. In prezent, exista o multitudine de tari care au adoptat aceasta reglementare, considerand ca standardele ilustreaza principalele masuri de evaluare a activitatii profesionale a organizatiilor. Prin acest cadru se doreste astfel, oferirea suportului auditorilor interni precum si adaugarea de valoare misiunii companiei. 
Prin elaborarea acestei lucrari am dorit sa analizez cadrul standardelor la nivel international al activitatii de audit intern, stabilind drept obiective principale: intelegerea sintagmei de standard international, evidentierea tipurilor de standarde internationale, identificarea organelor competente in elaborarea standardelor precum si scopul reglementarilor internationale in activitatea de audit intern. 
Capitolul 1 Abordari conceptuale privind standardele auditului intern pe plan international
1.1 Definirea conceptului de standard international 
Pentru a intelege complexitatea cadrului international al auditului intern este necesara abordarea conceptuala a termenului standard. Conform Institutului Auditorilor Interni, standardul reprezinta un ansamblu de cerinte cu caracter obligatoriu, construit pe baza unor principii si reglementari. Astfel, standardul cuprinde enunturi privind obligatiile de baza pentru practica profesionala a auditului intern precum si pentru evaluarea performantei acesteia. O alta componenta a standardului este interpretarea, care clarifica termenii sau conceptele din cadrul enunturilor. 
Scopul precum si rolul standardelor este bine definit si specificat de catre Institutul Auditorilor Interni. Acest organism de reglementare precizeaza ca standardele au menirea de a orienta organizatia prin intermediul auditorului, la cerintele obligatorii din Cadrul International de Practici Profesionale. Un alt rol fundamental al standardelor este dat de asigurarea unui cadru general pentru efectuarea si promovarea unei categorii cuprinzatoare de servicii de audit intern care sa confere plus valoare organizatiei. Standardele ofera, de asemenea, cadrul de referinta pentru aprecierea rezultatelor activitatii de audit intern. Un ultim scop este acela de a stimula optimizarea proceselor precum si a operatiunilor organizatiei. 
Standardele se utilizeaza cu precadere de catre auditorii interni in activitatea de evaluare si control pe care acestea o desfasoara in cadrul organizatiilor. Astfel, auditorii sunt in mod direct raspunzatori de respectarea si implementarea standardelor internationale. 
Insa, standardele sunt folosite si la scara mai inalta, nu numai de auditorii mediului de afaceri ci si de organisme cu rol determinant in activitatea economico-financiara la nivel mondial.
Curtea de Conturi Europeana efectueaza activitatea de audit avand drept cadru de referinta Standardele Internationale de Audit Intern. De asemenea, Consiliul de Conturi ale Natiunilor Unite a adoptat practicile internationale de audit. Desi, acest organism dispune de trei institutii supreme de audit, avand cadrul propriu de cerinte, a decis raportarea activitatii de audit la Standardele Internationale. Aceasta decizie a Consiliul de Conturi ale Natiunilor Unite atesta valoarea adaugata pe care ISA le aduce procesului de evaluare. Directiva de audit a Uniunii Europene, incepand cu data de 17 mai 2006, stabileste implementarea Standardele Internationale de Audit Intern la nivelul auditului efectuat in Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de standardizare a auditului intern.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti si articole
1. Comitetul de lucru ,,Audit intern", Ghid privind implementarea standardelor internationale de audit, Camera Auditorilor Financiari din Romania, Bucuresti, 2019
2. Ghita, M., Audit intern, Editia a II-a, Editura Economica, Bucuresti, 2009
3. Institutul Auditorilor Interni, Standarde internationale pentru practica profesionala a auditului intern, 2017
4. International Auditing and Assurance Standards Board, Handbook of International Quality Control, Auditing, Review, Other Assurance, and Related Services Pronouncements, International Federation of Accountants, New York, 2017
5. L. Murphy Smith, Going International: Accounting and Auditing Standards, Texas A&M International University, Texas, 2017
6. Shaban, O., The Extent of Applying the International Internal Audit Standards, Journal of Applied Science & Technology, Vol. 4 Iss. 9, 2014
7. N. Mennicken, The translation of international auditing standards, Accounting Organizations and Society, Vol. 33, Iss. 4, 2008
Site-uri web
1. About IAASB, www.iaasb.org/about-iaasb
2. International Federation of Accountants, Audit quality and International Standards on Auditing, https://www.ifac.org/system/files/downloads/Audit_Quality_Fact_Sheet.pdf 
3. Roussey, R., The Development of International Standards on Auditing, 2009
archives.cpajournal.com/1999/1099/Features/F141099.HTM
4. Institute of Chartered Accountants in England and Wales, Knowledge guide to International Standards on Auditing www.icaew.com/library/subject-gateways/auditing/knowledge-guide-to-international-standards-on-auditing
5. ***, The importance of adhering to International Standards for Auditing, 2018
www.businessfirstonline.co.uk/articles/the-importance-of-adhering-to-international-standards-for-auditing/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!