Control financiar

Extras din referat Cum descarc?

1. Control financiar
1.1. Conceptul de control financiar
Controlul financiar, componenta a sistemului general de control al activitatii economico-sociale si o forma de manifestare a functiei de control a finantelor, reprezinta un ansamblu organizatoric integrat ce actioneaza sistematic si unitar in vederea prevenirii abaterilor si neajunsurilor." 
Controlul financiar in opinia autorilor Ion Florea si Radu Florea reprezinta "controlul care actioneaza in sfera relatiilor financiare, fiscale si de credit, urmarind cu prioritate constituirea si utilizarea fondurilor la toate nivelurile economiei nationale si asigurarea unei eficiente maxime." 
Nadia Cerasela Dariescu defineste controlul financiar ca fiind "acea latura a controlului economic, care are ca obiectiv cunoasterea de catre stat a modului in care sunt constituite, repartizate si utilizate mijloacele materiale si financiare de catre regiile autonome, societatile comerciale, diferite institutii si alti agenti economici, precum si modul de realizare si cheltuire a banului public de catre: regiile autonome, societatile comerciale care au capital de stat, institutiile publice; asigurarea echilibrului financiar; realizarea eficientei economico-financiare, dezvoltarea economiei nationale si infaptuirea progresului social." 
Rezumand, controlul financiar poate fi definit astfel: 
o Activitatea de verificare, supraveghere, interpretare a valabilitatii unor operatii financiare si documente primare, evidente tehnico-operative si contabile
o Analiza permanenta sau periodica a unei activitati sau situatii financiare pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire si de eliminare a abaterilor
o Forma de control a activitatii economico-sociale din punct de vedere financiar
o Modalitatea de realizare in practica a functiei de control a finantelor, avand ca sfera de cuprindere relatiile de natura baneasca ce apar in procesul mobilizarii de venituri si a redistribuirii din sectorul public si privat.
1.2. Obiectul controlului financiar
Controlul financiar asigura buna functionare a activitatii economice, actioneaza sistematic in vederea prevenirii abaterilor si deficientelor, cresterii eficientei, apararii patrimoniului, cunoasterii modului de respectare a legalitatii cu caracter economic si financiar, stabilirii raspunderii pentru pagube sau nerespectarea disciplinei de gestiune. Totodata, controlul financiar contribuie la buna folosire a mijloacelor materiale si financiare, la conducerea cat mai eficienta a activitatii economico-sociale. 
Obiectul controlului financiar il formeaza actele si operatiunile emise sau infaptuite de agentii economici, institutiile publice, precum si de alti participanti la viata economico-financiara a statului, profesionistilor domeniului revenindu-le sarcina sa urmareasca daca actele operatiunilor examinate indeplinesc conditiile de legalitate, operativitate, eficienta, economicitate si realitate. 
Asadar, controlul financiar are sarcina de a preveni angajarea de cheltuieli fara justificare economica, imobilizarea de mijloace economice, de a asigura sporirea profitului in folosirea resurselor materiale, financiare si de munca. 
1.3. Metodologia de exercitare a controlului financiar
Metodologia de control utilizeaza atat cai si modalitati proprii de cercetare si actiune cat si instrumente metodologice ale altor discipline stiintifice, cum sunt cele ale analizei economico-financiare, matematicii, contabilitatii, organizarii si conducerii, dreptului, informaticii etc. 
Controlul financiar nu beneficiaza de o metodologie unitara de exercitare, diferite forme de control exercita si valorifica diferentiat constatarile pe aceleasi obiective de control. Totusi, practica de control financiar a impus o metodologie care se compune din procedee de control financiar, care la randul lor se pun in practica prin anumite tehnici si metode.
Componenta principala a metodologiei de control o constituie ansamblul procedeelor de cercetare, cunoastere si perfectionare a activitatii economice si financiare si anume: 
- Studiul general prealabil asupra activitatii ce urmeaza a se controla;
- Controlul documentar contabil;
- Controlul faptic;
- Analiza economico-financiara;
- Controlul total si prin sondaj;
- Finalizarea (valorificarea) constatarilor controlului etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Control financiar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Ioan Gheorghe Tara - Control financiar, Expertiza contabila, Consultanta fiscala, Ed. Univ. din Oradea, 2015;
Ioan Gheorghe Tara - Controlul financiar si Expertiza contabila, Ed. Univ. din Oradea, 2003;
Ion Florea si Radu Florea - Controlul economico-financiar, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2000;
Ionel Bostan - Controlul financiar, Ed. Polirom 2000, Bucuresti;
Mircea Boulescu, Marcel Ghita - Control financiar si Expertiza Contabila, Ed. Mondo-Ec Craiova, 1992;
Mircea Boulescu, Marcel Ghita - Control financiar si Expertiza Contabila, Ed. Eficient, Bucuresti, 1996;
Nadia Cerasela Dariescu - Drept financiar si fiscal, Ed. Venus, Iasi, 2004;
Oncioiu Ionica, Oncioiu Florin Razvan, Chirita Sorin - Expertiza contabila ca mijloc de proba in procesele penale, IDRU, Constanta;
Radu Ciurileanu - Control financiar in Republica Socialista Romania, Ed. Academiei R.S.R., 1980;
Standardul profesional nr. 35, Expertizele contabile - Ghid de aplicare, CECCAR, Ed. CECCAR, Editia a II-a revizuita si adaugita, Bucuresti, 2007;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!