Auditul statutar al situațiilor financiare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La originile sale cuvantul audit provine de la latinescul audire care inseamna a asculta si care a fost transformat in timp de catre practica anglo-saxona in sesnsul strict de revizie a conturilor realizata de experti independenti in vederea exprimarii unei opinii asupra regulariatii si sinceritatii acestora.

In general, prin audit intelegem examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea la un criteriu (standard, norma) de calitate.

A audita a avut initial semnificatia de a verifica situatiile financiare ale unei intreprinderi; azi, auditul poate fi: audit financiar (studierea unei intreprinderi pentru a-i aprecia procesele, tranzactiile si situatiile financiare) Insa singurul tip de audit pentru care exista texte oficiale si o Directiva Europeana (Directiva a VIIIa) este auditul statutar. Auditul statutar (cunoscut si sub denumirea de audit legal sau control legal) este realizat de catre un auditor statutar (auditor legal sau controlor legal cum mai este denumit in literatura de specialitate). Acest este auditorul a carui activitate este descrisa prin lege. Auditul statutar cuprinde o misiune de baza sau generala si misiuni conexe. Misiunea de baza cuprinde o misiune de audit financiar care conduce la certificarea situatiilor financiare si verificari specifice stabilite rpin reglementari legale.

Daca am incerca sa definim auditul statutar am putea spune ca prin audit statutar se intelege examinarea efectuata de un profesionist contabil competent si independent asupra situatiilor financiare ale unei entitati in vederea exprimarii unei opinii motovate asupra imaginii fidele, clare si complete a pozitiei si situatiei financiare precum si a performantelor obtinute de aceasta.

Elementele de baza ale auditului statutar sunt: profesionistul competent si independent obiectul examinarii care este constituit din situatiile financiare ale entitatii in totalitatea lor scopul examinarii (exprimarea unei opinii motivate cu privire la imaginea fidela, clara si completa a pozitiei si a situatiei financiare, si a rezultatelor obtinute de entitatea auditata criteriul de calitate in functie de care se face examinarea si se exprima opinia (standardele, normele de audit si contabile) Informatiile din situatiile financiare sunt adresate unei game largi de utilizatori: investitori, parteneri comerciali, institutii de credit, comunitatea de afaceri, angajatii societatii, institutiile statului etc.

care sunt interesati de corectitudinea informatiilor prezentate si deci ele trebuie sa tina cont de nevoiel si asteptarile acestora.

Odata cu aprobarea OG 94/2001 s-a stabilit ca situatiile financiare vor fi auditate de auditori financiari in conformitate cu reglementarile nationale privind auditul financiar.

Auditorul financiar trebuia sa se asigure ca situatiile financiare intocmite sunt in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991 ...

Bibliografie:

- standardul profesional nr. 23, CECCAR

- standardul profesional nr. 24, CECCAR

- Marin Toma, Initiere in Auditul situatiilor financiare, editura CECCAR, Bucuresti, 2001.

- I. Florea, I. Macovei, R. Florea, M. Berheci, "introducere in expertiza contabila si auditul financiar", Editura CECCAR, Bucuresti, 2005

- Directiva Europena a VIIIa

- ISA

- Standarde CARF

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Auditul statutar al situatiilor financiare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 298 cuvinte
Nr caractere:
20 937 caractere
Marime:
25.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Audit
Tag-uri:
audit, auditor
Predat:
la facultate
Materie:
Audit
Sus!