Tu hrană și planetă resursele planetei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pana in anul 2010, populatia pamantului va creste cu 36%, sau cu 1, 9 miliarde de oameni. Dezvoltarea recenta a metodelor agricole a dus la cresterea productiei de cereale si de leguminoase la hectar - dar nu in suficienta masura ca sa tina pasul cu cresterea populatiei. In ultimii 10 ani, productia mondiala de cereale pe cap de locuitor a scazut cu 12%, de la 317 kg pentru o persoana la 303 kg pentru o persoana. In acelasi timp, rezervele mondiale de cereale au scazut, de la o cantitate suficienta pentru a hrani populatia globului timp de 87 de zile pana la una suficienta doar pentru 62 de zile. Aceste cifre lasa prea putine sperante ca productia ar putea fi crescuta asa incat sa asigure necesarul de hrana al unui numar atat de mare de oameni, rezultat din explozia populationala asteptata. Din nefericire, pana acum, o mare parte din cresterea recoltelor a fost folosita pentru a hrani animalele din ferme, datorita cererii tot mai mari de carne rosie. Metodele actuale de producere a carnii nu numai ca scad cantitatea de hrana disponibila direct pentru consumul uman, dar si primejduiesc mediul ambiant prin: *Accentuarea eroziunii solului prin pasunatul excesiv *Taierea padurilor tropicale pentru cresterea vitelor *Contaminarea surselor de apa cu reziduuri fecale de la fermele de ingrasarea vitelor *Tratarea cu ingrasaminte a unor suprafete de teren de 10 ori mai mari pentru cresterea de animale decat pentru obtinerea de proteine vegetale. (Nitratii din ingrasaminte contamineaza apa). Transformarea cerealelor si leguminoaselor in proteine animale presupune pierderi enorme de proteine, energie si resurse naturale. De exemplu, sunt necesare 16 kg de proteine vegetale pentru a obtine 1 kg de proteine animale (in carne de vita). Facand o medie a diferitelor tipuri de carne folosita in alimentatie, s-a constatat ca sunt necesare 7 kg de proteine vegetale pentru a produce 1 kg de proteine animale. Daca cele 7 kg de proteine vegetale ar fi consumate direct, ele ar putea hrani 140 de oameni timp de o zi. Data insa ca hrana animalelor, ele sunt transformate intr-un kilogram de proteina din carne, care poate hrani doar 20 de persoane timp de o zi. Exista o solutie: Intrucat este improbabil ca recoltele la hectar sa poata creste suficient pentru a tine pasul cu cresterea exploziva a populatiei lumii, singura cale prin care putem preveni foametea este sa folosim in cel mai eficient mod hrana vegetala. Comisia OMS pentru Sanatate si Mediu recomanda trecerea de la o dieta bazata pe carne la una bazata pe vegetale, cu accentul pe cereale integrale si leguminoase Fasolea soia furnizeaza cu 50% mai multe calorii si cu 60% mai multe proteine decat carnea de vita, precum si cantitati mai mari din multe alte substante nutritive, inclusiv peste 150 de flavonoizi, dintre care s-a constatat ca multi au efect protector fata de cancer. Combinatia dintre cereale si leguminoase are o calitate proteica similara cu cea a carnii si, pe ansamblu, o valoare nutritiva ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tu Hrana Si Planeta Resursele Planetei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 834 cuvinte
Nr caractere:
15 901 caractere
Marime:
16.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Astronomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!