Stelele Cazatoare

Extras din referat Cum descarc?

Uneori, privind cu ochiul liber spre stele, se intampla sa apara pe neasteptate o dara luminoasa care dureaza mai putin de o secunda. Impresia creata va fi ca a cazut una dintre stelele de pe cer, de aici venind denumirea de stea cazatoare 
METEORII
Meteorii (denumirea stiintifica a stelelor cazatoare) se produc tot timpul. Mai mult ca sigur ca ati vazut un asemnenea fenomen intr-una din serile lungi de vara. Daca stiti unde sa va uitati si cand sansele de a vedea multi meteori intr-o singura seara cresc foarte mult. 
Ce sunt defapt stelele cazatoare:
In sistemul solar exista mult mai multe obiecte cosmice in afara de Soare si planete. Avem resturi ramase de la formarea planetelor, ce vin marimi de la 1 atom pana la sute de kilometri. Cele mai mari bucati se numesc asteroizi si comete iar cele medii ca marime (de la bolovani imensi pana la praf foarte fin) se numetesc meteoroizi. 
Toata aceasta materie se afla in spatiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra, cad milioane de meteorioizi. Acestia intra in atmosfera cu o viteza intre 15 si 65 km/s. Ca o comparatie: cea mai rapida arma lanseaza un glont cu o viteza de 1,5 km/s. 
Cand meteoroizii intra in atmosfera cu aceasta viteza enorma, aerul din jurul lor precum si ei se aprind din cauza frecarii cu aerul. Aerul din jurul lor se incalzeste la o temperatura de cateva mii de grade. Astfel noi vedem o dara luminoasa pe cer, numita meteor.
Meteoroizii se incalzesc atat de tare incat se sfarama in atmosfera. Uneori ei chiar explodeaza, producand o lumina puternica, numita bolid. 
Destul de rar, meteoroidul nu arde complet in atmosfera si o parte din el cade pe Pamant. Acesta este un meteorit. 
Curenti de meteori Fiind particule usoare, meteoroizii nu pot sta un timp indelungat pe o orbita stabila in jurul Soarelui Interactia cu vantul solar face ca acestia sa fie expulzati din sistemul solar sau sa fie trimisi spre Soare.
Frecarea cu atmosfera produce o incalzire rapida a particulei, care ajunge la peste 3.000 de grade Fahrenheit (1.650 de grade Celsius). Cele mai multe particule devin vizibile cand sunt la circa 97 de kilometri deasupra Pamantului.
Responsabile de aceasta situatie sunt cometele, bulgari imensi de gheata si praf. Cometele sunt total neinteresante cand sunt departe de Soare. Dar cand se apropie de acesta, gheata se topeste si praful este expulzat cu viteza in spatiu. Astfel se formeaza cozile cometelor. 
Uneori planeta noastra trece prin aceste regiuni bogate in meteoroizi. Astfel, pentru cateva ore, in atmosfera vor intra mii si mii de asemenea obiecte. Atunci avem asa numitele ploi de stele. 
Cele mai importante asemenea momente se produc in aprilie, august, noiembrie si decembrie. 
In momentele cand se vad mai multi meteori acestia par ca vin dintr-o singura regiune de pe cer. Aceasta regiune se numeste radiant. Efectul de perspectiva, acelasi care face ca sinele de tren sa para ca se unesc in departare, face ca meteorii ce fac parte dintr-un curent sa vina din aceeasi regiune de pe cer. Aceasta regiune se numeste radiant. 
Veti vedea ca curentii de meteori poarta numele constelatiilor unde sunt situati radiantii: avem curentii Perseide (constelatia Perseu), Leonide (constelatia Leo).


Fisiere in arhiva (1):

  • Stelele Cazatoare.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!