Stelele

Extras din referat Cum descarc?

Stelele pot fi de mai multe tipuri. Aparitia si stingerea lor se masoara in milioane de ani. Soarele nostru are circa 5 miliarde de ani, si dupa parerea astronomilor, mai are de trait inca pana sa inceapa sa moara. Soarele este o stea singulara, dar exista stele duble, formate din doua stele ce se invart una in jurul celeilalte. Exista si stele triple sau multiple. Cele mai mari stele se numesc super - uriase. De exemplu, diametrul Antares - ului este de 330 de ori mai mare decat diametrul Sorelui. Super - uriasele au densitati foarte reduse. Urmeaza, ca ordine de marime, stelele uriase, care au diametrul de 10 sau 100 de ori mai mare decat cel a Soarelui.
Si acestea au densitati reduse, dar nu ca super - uriasele. Majoritatea stelelor vizibile sunt de categorie mijlocie, cum este si Soarele. aestea se mai numesc stele de serie principala. Marimea lor poate fi de zece ori mai mare sau mai mica decat cea a Soarelui.
Cele mai mici stele din seria principala sunt piticii rosii. Piticii albi, care reprezinta a doua categorie a stelelor mici, nu mai fac parte din seria principala. Acestia sunt de marimea Pamantului si au lumini foarte palide. Densitatea lor extrem de mare - de la 100000 la 20 milioane de ori mai dese dacat apa. Astronoimii sunt de parere ca numarul lor poate atinge 5 milioane numai in Calea Lactee. S-au identificat pana in prezent doar cateva sute dintre acestia. Fiecare stea isi incepe viata ca un nor de praf si hidrogen. Exista un numar foarte mare de astfel de nori in Univers. Formarea unei stele incepe, cand, dintr-o oare cauza (nu se stie exact care), acest nor incepe sa se contracte datorita gravitatiei. In timp ce norul se contracta, incepe sa se invarta in centrul lui si se incalzeste. Cand temperatura nucleului central se incalzeste suficient - vorbim de ordinul milioanelor e grade - iau nastere reactii nucleare. Noua stea este inconjurata cu ramasitile de gaze si praf. In cazul Soarelui, din aceste ramasite s-au format planetele. Este aproape sigur ca si in jurul altor stele s - au format planete pe care s-ar putea sa existe o oarecare forma de viata. Aceasta in sine reprezinta o posibilitate extraordinara. Supernovele stralucesc o vreme de miliarde de ori mai puternic decat Soarele. In februarie 1987, pe Pamant a fost vizibila si fara telescop o supernova dintr-o galaxie vecina. De 383 de ani nu se mai vazuse un fenomen asemanator. Dupa starea de supernova, in functie de masa initiala, ramane un corp ceresc de dimensiuni reduse, numit stea de neutron. Diametru sau este de ordinul zecilor de kilometri, si se compune dintr-o masa compacta de neutroni. In Univers exista si alte corpuri ceresti misterioase: cuasarii. Acestia par a fi centrii foarte luminosi ai unor galaxii. Lumina lor a pornit spre noi cu putin timp dupa nasterea lumii. Se crede ca energia emisa de ei ar putea proveni numai de la gaurile negre. Nimeni nu stie care va fi ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Stelele - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!