Planetele Telurice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Chiar daca la prima vedere cele patru planete telurice (Mercur, Venus, Pamantul si Marte) sunt diferite, ele se aseamana prin dimensiuni si structura. Inca de la inceputul anilor 60, au fost trimise spre Venus si Marte sonde spatiale pentru a le studia.

Mercur se afla la 58 de milioane de kilometri de Soare si face inconjurul acestuia in 88 de zile. Cum aceasta planeta este situata aproape de Soare si se invarteste lent in jurul propriei sale axe (in 58, 6 zile), ziua este foarte cald (pana la 4000 C), iar noaptea foarte frig. Aceasta este cea mai mica dintre planetele telurice (4 880 km in diametru). Mercur este practic lipsit de atmosfera fiindca, la fel ca Luna, nu este suficient de greu pentru a retine un invelis de gaz. Absenta atmosferei a facut ca, pe parcursul a miliarde de ani, sa fie lovit de mici corpuri care circulau in spatiu. Mercur nu are nici un satelit cunoscut.

Situata la 108 milioane de kilometri de Soare, Venus isi parcurge orbita in 225 de zile. Rotatia in jurul axei sale, foarte lenta, dureaza 243 de zile si are loc de la est la vest, in sens invers fata de rotatia celorlalte planete. Cu un diametru de 12 100 km, Venus este cu foarte Putin mai mica decat Pamantul, dar atmosfera sa este foarte diferita: in principal, aceasta este compusa din 96% gaz carbonic si 3, 5% azot. Ea este inconjurata de un val gros de nori repartizati in trei straturi situate la o altitudine intre 50 si 70 km.

Unii dintre acestia provoaca ploi de acid sulfuric, o substanta chimica foarte periculoasa. Pe Venus, temperatura este foarte ridicata. De fapt, gazul carbonic acumulat in atmosfera actioneaza sub efectul razelor Soarelui ca geamurile unei sere: temperatura la sol ajunge pana la 4600 C. Suprafata planetei Venus este plina de platouri vulcanice. Se pare ca multi vulcani sunt inca activi. La fel ca Mercur, Venus nu are Sateliti.

Pamantul se afla la aproximativ 150 milioane e kilometri de Soare. El efectueaza miscarea de revolutie in aproape 365, 25 de zile, iar cea de rotatie in jurul propriei sale axe in 23 h 56 min 4 sec. Pamantul este cea mai voluminoasa dintre cele patru planete telurice: el are un diametru putin mai mare de 12 700 km.

In jurul Pamantului se afla aer, un amestec de gaz continand 78% azot si 21% oxigen. Specificul Pamantului consta in faptul ca este singura planeta pe care apa poate ramane lichida, favorizand astfel aparitia si dezvoltarea vietii. Aceasta apa, care erodeaza treptat rocile, contribuie treptat si la modificarea reliefului de pe suprafata terestra. Temperatura cea mai ridicata inregistrata in zilele noastre pe Pamant este de +580C in Libia, iar cea mai scazuta, de -890 C, in Antartica. Pamantul are un singur satelit: Luna.

Planeta marte este situata la aproximativ 228 de milioane de kilometri de Soare. Ea inconjoara Soarele in 687 de zile si se invarteste in jurul propriei sale axe in 24 h 37 min. diametrul sau (6800 km) reprezinta putin mai mult decat jumatate in diametrul Pamantului. Din cauza ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planetele Telurice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
718 cuvinte
Nr caractere:
3 258 caractere
Marime:
8.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Astronomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!