Planetele Sistemului Solar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Astronomia este stiinta care se ocupa cu studiul astrilor(miscarea,evolutia,structura si compozitia lor), cu studiul sistemelor de astri, al galaxiilor si al Universului . Studii sistematice de astronomie se fac din mileniul III i.Hr. in China, Egipt, India.

Universul (Cosmos) reprezinta totalitatea lumii materiale, infinita in spatiu si vesnica in timp, foarte variata ca forma si continut.Cuprinde toate obiectele din cosmos si spatiile dintre ele,precum si relatiile indisolubole dintre acestea.Este armonios organizat si nelimitat in spatiu si timp. Corpurile ceresti sunt grupate in milioane de Galaxii, acestea fiind alcatuite din miliarde de stele. Fiecare stea este un Soare. Numai stelele produc lumina si caldura.

Galaxiile au diferite forme de: spirale care contin intre 1-200 miliarde de stele, cu diamentre intre 20.000-100.000ani-lumina; eliptice(ovale ori rotunde)care contin intre un milion si zeci de miliarde de stele, cu diametre intre 2.000-500.000ani-lumina.

Galaxiile mici sunt cele mai numeroase.Ele se combina sub forma de galaxii si supergalaxii. cu zecile de mii, purtand numele de polieri gigantici.Radiogalaxiile emit unde radio foarte intense.

Galaxia noastra poarta numele de Calea Lactee sau Calea laptelui, deoarece apare pe bolta cereasca o fasie albicioasa(laptoasa) orientata pe directia nord-sud.Are forma lenticulara, bombata la mijloc.Calea Lactee are circa 400 miliarde de stele, din care aproximativ jumatate au sisteme planetare. Fiecare stea poate avea in jurul sau mai multe corpuri ceresti, alcatuind un Sistem Solar. Sistemul nostru solar este alcatuit din: Soare, planete, asteroizi, sateliti, meteoriti, comete si alte materiale cosmice.

Soarele

Soarele este o stea de marime mijlocie, unica sursa de lumina si de caldura din sistemul nostru solar.

Geneza soarelui.Initial a existat o nebuloasa primitiva care s-a dispersat in roiuri de stele(galaxii), printre care si Calea Lactee(galaxia noastra). Din partea centrala pornesc ramificatii spiralate, cuprinzand circa 150de miliarde de stele.Are diametrul de circa 100.000 de ani-lumina si grosimea de circa 10.000 de ani-lumina.

Acum circa 4,5 miliarde de ani s-a transformat un nor intrestelar, sprea marginea galaxiei noastre, a carui materie s-a condensat, sub propria sa greutatesa a dat nastere unei protonebuloase solare.Datorita fortei centrifuge si a unor fenomene de vascozitate, condensarea materiei a fost incetinita. Condensarea materiei nu s-a orientat perpendicular pe axa de rotatie, din care motiv norul solar a luat forma unui disc.In partea centrala s-a format Soarele. iar in jurul sau celelalte corpuri ceresti din Sistemul Solar.

Ca urmare a procesului de condensare activa si continua, densitatea materiei a crescut foarte mult, fapt care a dus la cresterea temperaturii si a presiunii.Cand temperatura a atins valoarea de 10 milioane de grade. in partea centrala a Soarelui au inceput reactiile termonucleare, producand cantitati foarte mari de energie care tind sa expulzeze materia spre exterior.in felul acesta se realizeaza un echilibru intre procesul de condebsare a meteriei spre centrul soarelui, datorita gravitatiei, si expulazare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planetele Sistemului Solar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 329 cuvinte
Nr caractere:
7 581 caractere
Marime:
214.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Astronomie
Tag-uri:
temperatura, stele, galaxii, planete
Predat:
la facultate
Materie:
Astronomie
Sus!