Nanotehnologia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea stiintei a demonstrat ca progresele cele mai spectaculoase se obtin prin cercetare pluridisciplinara, situata la granita dintre diferite discipline. Cu cat numarul acestor discipline concurente este mai mare, cu atat este mai rapida dezvoltarea noii stiinte iar impactul pe care il va avea asupra societatii va fi mai mare.

Dictionarul Webster defineste cuvantul "nanotehnologie" ca fiind "arta manipularii unor dispozitive minuscule, de dimensiuni moleculare". Guvernul american insa a investit in ultimii ani miliarde de dolari in cercetarea in domeniul nanotehnologiilor, in incercarea de a transforma-o dintr-o arta intr-o "stiinta". Ca urmare, activitatea de cercetare din domeniu este prodigioasa. Progresele rapide, mai ales din chimie, au pus la indemana cercetatorilor in domeniu o varietate de unelte miniaturale minunate.

Stiinta doreste sa ne tina la curent cu ceea ce se intampla in zona nanotehnologiei. Ritmul descoperirilor este atat de accelerat, incat oricat de repede ar incerca el sa ne informeze, tot s-ar constata ca este depasit de realitate. Dar o viziune generala asupra nanotehnologiei se poate face fara doar si poate.

In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva strapungeri tehnologice, care vor schimba lumea.

Nu de putine ori s-a afirmat ca exista doua directii in nanotehnologie. Una care incearca sa transforme marele in mic, apeland la miniaturizarea extrema. Pe aceasta cale s-ar putea ajunge la nanoroboti, acele nanomasinarii, capabile sa manipuleze obiecte alcatuite din numai cativa atomi. Aceasta directie pare a nu avea prea multi sorti de izbanda. Probabil evolutia in aceasta directie se va opri undeva, la nivelul micro. Dar, mult mai simplu ar fi daca s-ar aborda si o a doua directie, o directie bazata mai degraba pe imitarea viului. In fond, de ce ar trebui sa se inventeze mecanisme noi, cand avem in fata rezultatul a miliarde de ani.... de evolutie. In fond, fiecare celula vie poate fi privita drept un nanorobot care este capabil sa execute anumite sarcini, anumite instructiuni, programate in codul genetic. A imita viul, probabil ca aceasta va fi calea ce va fi urmata in viitorul imediat. Este acum cat se poate de clar, nanoinginerul viitorului va trebui sa posede o pregatire serioasa in domeniul biochimiei celulare.

Spionul din nucleul celulei

,, Am gasit, pentru prima oara, sa observam pe perioade lungi, fenomenele ce se produc in interiorul nucleului celulei", anunta FANQING CHEN de la Laboratoarele Berkeley. Punctul de plecare pentru a obtine un astfel de rezultat spectaculos il reprezinta asa-numitele ,,nano-dots", nano-puncte, realizate din cristale semiconductoare, alcatuite din numai cateva sute sau mii de atomi. Pentru a ne face o idee, voi spune ca acestea au diametrul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nanotehnologia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 231 cuvinte
Nr caractere:
6 133 caractere
Marime:
12.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Astronomie
Tag-uri:
stiinta, dispozitive, univers
Predat:
la facultate
Materie:
Astronomie
Profesorului:
Laslau Mihai
Sus!