Luna

Extras din referat Cum descarc?

Luna este satelitul natural al Pamantului, nu are lumina proprie, ea reflecta lumina pe care o primeste de al Soare. Nu are atmosfera, iar departarea medie fata de Pamant este de numai 384 mii km.
Luna se deplaseaza pe orbita sa cu o viteza medie de 1024 km/s, ceea ce inseamna ca, miscandu-se in jurul Pamantului, revine in dreptul aceleiasi stele dupa un interval de timp de 27 zile, 7 ore 43 minute si 11, 47 secunde.
Acest interval de timp se numeste perioada siderala.
Pe de alta parte, Luna se roteste in jurul axei sale intr-o perioada de timp egala cu perioada de miscare in jurul Pamantului, fapt pentru care ea arata mereu aceeasi fata spre Pamant. In figura 1 am reprezentat soarele (S), Pamantul (T) si Luna (L), in pozitia initiala fiind socotite punctele: S, T1 si L1. Dupa un interval de timp egal cu perioada siderala a Lunii, cele trei corpuri se vor gasi in punctele: S, T2 si L2. Pentru ca Luna sa ajunga iarasi in pozitie coliniara cu Soarele si Pamantul, in L3, va trebui sa mai treaca un anumit interval de timp. In modul acesta se vede ca perioada sinodica interval de timp dintre doua conjunctii este mai mare decat perioada siderala.
Perioada sinodica se determina observational si este egala cu 29 zile, 12 ore, 44 minute si 2, 8 secunde.
Luna nu are lumina proprie, ea putand fi observata datorita luminii solare pe care o reflecta. De aceea, noi nu putem vedea decat portiunea iluminata de Soare, dar nici pe aceasta in intregime, ci numai partea care este orientata spre Pamant. Aceasta este cauza principala a fazelor lunare, explicarea lor fiind data in fig. 2. Faza "Luna Noua" o avem atunci cand spre Pamant este orientata suprafata neiluminata de Soare. Apoi apare o fasie iluminata, "o secere", care creste din ce in ce mai mult pana cand Luna ajunge la 900 fata de pozitia corespunzatoare fazei "Luna Noua". In acest timp spre observatorul terestru va fi orientata jumatate din jumatatea iluminata a suprafetei lunare si avem faza "Primul Patrar" In continuare, observatorul vede din ce in ce mai mult din suprafata iluminata, iar la 1800 de la faza Luna Noua lumina Soarelui va ilumina intreaga suprafata pe care Luna o arata Pamantului, avem faza "Luna Plina". Urmeaza apoi faza "Ultimul Patrar", la care Luna prezinta observato-rului terestru jumatate din cealalta jumatate de suprafata iluminata, adica iarasi este vizibil numai un sfert din suprafata Lunii.
In ultimul timp, s-a dovedit ca si planetele Mercur si Marte au relieful asemanator cu acela al Lunii, fapt de mare importanta pentru o serie de cercetari cu privire la trecutul sistemului solar.
In vederea descrierii discului aparent al Lunii, trebuie sa facem urmatoa-rele precizari: se numeste terminator curba care, pe discul lunar, separa partea iluminata de partea obscura; se numeste limb limita discului lunar. Din cauza fazelor lunare, limbajul Lunii poate sa fie un arc de cerc, semicerc sau cerc, pe cand terminatorul are curbura variabila.
Relieful lunar se poate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Luna
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!