Lumini Si Umbre In Cosmos Obiectul Luminat De O Singura Sursa Nepun

Extras din referat Cum descarc?

Figura 1. 17 ne da o imagine a situatiei, reprezentata, pentru simplitate, in planul determinat de sursele S1, S2 si centrul O al corpului sferic dat. Se vede ca fiecarei surse ii corespunde un con de umbra, dar. aceste conuri nu mai sunt, in intregime, conuri de intuneric! Intr-adevar, punctul A, aflat in conul de umbra x1, primeste totusi lumina de la sursa S2, fiind lipsit numai de lumina sursei S1. Asemanator se petrec lucrurile si in punctele din conul x2, (de ex., punctul E). Ne dam seama imediat ca intuneric deplin este doar in domeniul care apartine simultan conurilor x1 si x2 (portiunea dublu hasurata din fig. 1. 17). in restul celor doua conuri nu avem de a face cu o umbra propriu-zisa ci cu o umbra atenuata de lumina unei alte surse. Rezulta ca un corp iluminat de doua surse punctiforme de lumina creaza doua conuri de umbra atenuata; intersectia acestor conuri da nastere unui con de umbra propriu-zisa pentru corpul respectiv.
Ce se intampla, in acest caz, cu umbra corpului? Ea va depinde, in mod esential, de locul unde se plaseaza ecranul pe care se creeaza umbra si, de regula, nu avem o singura umbra ci doua, dar ambele sunt umbre atenuate. Gradul de atenuare depinde de intensitatile celor doua surse; metoda iluminarii cu mai multe surse este utilizata in situatiile in care umbrele nete (propriu-zise) sunt suparatoare; exemplele cele mai frecvente le intalnim in lumea spectacolelor - pe scena teatrului sau in studiourile de film si televiziune.
Lasam in seama cititorului sa studieze diferite configuratii ale umbrelor multiple (atenuate) pe ecrane plasate in diferite pozitii si pentru diferite asezari ale surselor si ale obiectului iluminat. Reintorcandu-ne la situatia redata in figura 1. 17, mai retinem faptul ca: Din interiorul conului de umbra nu poate fi vazuta nici una din surse, ambele fiind ocultate de obiect; Din punctele aflate intr-unul din conurile de umbra atenuata se poate vedea doar una din surse, cealalta fiind ocultata de obiect.
Sa mai analizam un aspect: in figura 1. 17, distanta dintre surse este mai mare decat diametrul corpului luminat; ne dam seama usor ca, daca distanta dintre surse scade, conul de umbra este tot mai lung. Daca distanta dintre cele doua surse este egala cu diametrul corpului, atunci generatoarele conului de umbra devin paralele, iar conul de umbra se alungeste la nesfarsit, transformandu-se intr-un cilindru de umbra. in sfarsit, daca distanta dintre surse este mai mica decat diametrul corpului, conul de mbra devine divergent, astfel incat umbra se va obtine, inconjurata de umbra (sau lumina, daca preferam) atenuata, la orice distanta de corp, in partea opusa surselor.
Cititorul poate analiza singur, pe baza acelorasi principii geometrice simple, multe alte situatii in care intervin surse punctuale: cazul a mai mult de doua surse, cazuri in care sursele nu ne afla toate la aceeasi distanta de obiect, cazuri in care sursele nu au toate aceeasi intensitate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Lumini Si Umbre In Cosmos Obiectul Luminat De O Singura Sursa Nepun
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!