Galaxia noastră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Galaxia noastra este domiciliul Soarelui si a altor 200 de miliarde de stele, mii de nebuloase si roiuri stelare.

Galaxia este o structura gigantica avand 100. 000 de ani lumina in diametru.

Chiar daca are un diametru mare, galaxia este foarte subtire: doar 1000 de ani lumina grosime. Galaxia NGC7331 din contelatia Pegasus. Astronomii cred ca aceasta galaxie arata exact ca galaxia noastra Vazuta din interiorul ei, galaxia apare ca o banda albicioasa pe cer, banda cunoscuta sub numele de Calea Lactee. Chiar daca calea lactee este difuza, avand un aspect de nor, ea este compusa din miliarde de stele. Acest lucru a fost gandit pentru prima oara de Democritus (450 I. Hr. - 370 i. Hr.). Cea mai stralucitoare parte a Caii Lactee se proiecteaza in constelatia Sagittarius (Sagetatorul). Acolo se afla centrul galaxiei. Ultimele studii arata ca galaxia noastra are varsta de 13, 6 miliarde de ani. Asta arata ca este aproape la fel de batrana ca si universul.

Structura Galaxiei Galaxia noastra are o forma de galaxia spirala barata. Initial s-a crezut ca este o spirala normala, dar incepand cu 1980 tot mai multe observatii aratau ca in centrul galaxiei se afla o bara de stele rosii, foarte batrane. Confirmarea a venit in 2005, cand telescopul spatial Spitzer a observat aceasta bara in centrul galaxiei. Stelele sunt dispuse in galaxiei in doua moduri: stelele tinere stau in planul galaxiei (discul galactic), iar cele batrane in haloul galactic, ce inconjoara centrul galaxiei. In centrul galaxiei se afla un obiect compact foarte masiv (probabil o gaura neagra supermasiva). In jurul centrului galactic se desfasoara patru brate spirale mari, ce incep chiar din centrul galaxiei. Aceste brate au primit numele constelatiei in care se proiecteaza Bratul Perseu Bratul Norma-Cygnus Bratul Crux-Scutum Bratul Carina-Sagittarius Galaxia noastra vazuta de pe muchie.

Soarele impreuna cu planetele, dar si alte stele sunt situate in bratul Orion (numit si bratul Local). Initial intre stelele din brat se afla gaz, dar unda de soc a unei supernove a golit o regiune de gaz.

Aceasta regiune, in care s-a format si Soarele se numeste acum Bula Locala. Discul galactic, in care se gasesc stele tinere si mult gaz, este inconjurat de un halou sferic de stele batrane, dar si de un halou de roiuri stelare globulare, formate odata cu galaxia noastra. Dar marea majoritatea a materiei din galaxie se afla sub forma de materie intunecata.

Local Soarelui in Galaxia Soarele se gaseste la marginea bratului spiral Orion, in Bula Locala. Distanta pana la centrul galatic este de 26. 000 ani lumina.

Localizarea bratelor spirale si a pozitiei Soarelui in galaxie.

Fata de stelele din veninatate, Soarele se deplaseaza in directia constelatiei Hercules, acest loc fiind numit apexul solar. In regiunea unde se afla situat Soarele, se cunosc pozitiile exacte (in spatiu) a peste 100. 000 de stele. Pe o raza de 10 ani lumina se ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Galaxia Noastra
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 681 cuvinte
Nr caractere:
9 113 caractere
Marime:
212.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Astronomie
Tag-uri:
galaxie, planete, stele
Predat:
la liceu
Sus!