Formarea conceptiei materialiste despre lume

Extras din referat Cum descarc?

Bazele primelor istoric 2 programe de cunoastere materialista
a naturii in stiinta antica fondeaza Democrit & Platon.
Anume Democrit este fondatorul materialismului antic.Viata lui este exemplu unei fidelitati profunde in fata stiintei,cercetarii lumii.Domocrit invata ca real exista existenta si inexistenta.Existenta-sint atomii,nefiinta-golul,spatiul gol.Golul nu se misca si este infinit;el nu manifesta nici o influenta asupra existentei.Ideea golului l-a adus pe Dimocrit la ideea spatiului infinit.In acest spatiu in toate directiile se misca haotic atomii (ca praful in raza solara).De la conceptia golului e doar un pas spre intelegera inertiei,dar grecii antici acest pas nu l-au facut.
Atomul e o particula nedivizabila,perfect densa,inperceptibila cu simturile,particula independenta a substantei,atomul este indivizibil,etern,nemasurabil.Atomii nuciodata nu apar si nu pier.
Asa Atomizmul spunea ca lumea e trecatoare,schimbatoare;iar lumea atomilor,din care-s alcatuite lucrurile,neschimbatoare,eterna.
Anume conceptia atomizmului a fost una ditre cele mai roditoare lucrari stiintifice si de cercetare din istoria stiintei.
Aristotel(384-322 i.e.n.)-cel mai mare filosof antic grec,cugetaror,invatatorul lui Alexandru Macedonschi.Invatatura lui Aristotel a fost o mare sinteza a tuturor performantelor stiintifico culturale El construia invatatura sa,criticindu-l ideile lui Platon.
Lumea consta din lucruri,fiecare lucru consta din unirea materiei si formei.Materia este inceputul pasiv,haotic,fara forma.Materia si forma sint eterne.Mergind in interiorul substantei la corpuri tot mai mici (de ex. De la bloc la chirpici,de la lut la elemente din care e formata s.a.m.d.) ajungem la abstractia "materiei primare".
"Materiea primara" nu are forma si proprietatti.este o substanta care unindu-se cu cele mai simple forme,formeaza primele elemente,din care sint formate toate lucrurile.
Cele mai simple forme-cald,rece,uscat si umed.Unindu-se cu "materiea primara",ele formeaza 4 elemente primare:
Elementele primare sint dispuse intr-o anumita ordine.Aceasta ordine formeaza structura cosmosului.
In sec V i.e.n. s-a inceput dezvoltarea intensa a astronomiei.A fost gasita inegalitatea celor 4 anotimpuri,canculat unghiul eclipticii relativ cu ecuatorul ceresc(~24);creat calendarul luno-solar,detectat ca planetele se misca dupa traiectorii foarte dificile.
Noua stea in constelatia Scorpionului care a aparut in 134 i.e.n. l-a pus pe Gheparh la gindul ca schimbarile au loc si in lumea stelelor.Pentru ca in eventual sa fie mai usor de observat asemenea schimbari Gheparh a intocmit catalogul pozitionarii a 850 de stele,impartindu-le in 6 clase si denumind cele mai stalucitoare "stelele primei marimi".
Astronomia datorita lui Gheparh se transforma intr-o stiinta matematica fixa.
Pornind se la performantele lui Gepparh,Ptolemeu a mers mai departe in studierea corpurilor ceresti in miscare elaborind propria sa teorie care se baza pe urmatoarele postulate:
1 sfericitatea Pamintului;
2 indepartarea colosala de la sfera stelelor;
3 uniformitatea si caracterul circular al miscarilor corpurilor ceresti;
4 imobilitatea Pamintului;
5 POZITIA CENTRALA A PAMINTULUI IN UNIVERS;
Construirea sistemei geocentriste de catre C.Ptolemeu a finisat primul tablou materialist al lumii.In decursul unui timp indelungat aceasta sistema a fost nu doar cea mai mare performanta a astronomiei teoretice ,dar si nucleul tabloului antic al lumii.
Insa datorita numeroaselor rascoale,razboaie,colonizari,epoca antica a intrat in decadenta.
Dcadenta stiintei in epoca antica a fost favorizata de absenta surselor sigure de pastrare,schimb si transferului de informatie.
In sec. VI e.n. se incepe perioada "secolelor intunecare" in istoria culturii europene.
In epoca medievala in gindirea oamenilor dominau relatiile emotonale asupra celor rationale.
Axa conceptiei medievale a fost religia,in care lamurirea tuturor fenomenelor ale naturii,cercetarea lor se baza pe forte supranaturale,creata datorita neputintei practice a omului in fata naturii.
Spre sf. sec.XII-inc. sec.XIII se observa un "forsaj istoric" in europa de vest,proces in baza caruia a fost "revolutia tehnologica".
In perioada medievala tirzie treptat se infaptuieste revederea inchipuirilor de baza a materialismului antic cu scopul de a crea o alta inchipuire asupra lumii.Principala contrazicere a epocii consta in intrebarea:Cum s-ar putea de unit ideea lui Aristotel a cosmosului inchis cu ideea crestina a infinitatii puterii lui Dumnezeu?Insa pina la urma raspunsul la aceasta intrebare nu a fost gasit.
Noul avint revolutionar in sistema culturala are loc in epoca Renasterii,a carei principalul merit a fost obiectivitatea cunoasterii lumii de unde isi iau inceputul stiintele naturale clasice.
Incep sa apara conditii pentru crearea teoriei HELIOCENTRICE una dintre care a fost necesitatea reformei calendarului iulian care spre sec.XVI raminea in urma cu 10 zile.Alta necesitate a fost elaborarea tabelelor si hartilor stelare precise pentru marinari.
Marele cugetator,care a inceput marea revolutie in astronomie (urmata de revolutia in toate stiinte naturale) a fost un genial astronom polonez Nicolae Kopernik (1473-1543).


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea conceptiei materialiste despre lume.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!