Previzualizare referat:

Extras din referat:

Universul este lumea intreaga, ansamblul a tot ceea ce exista, a tot ceea ce ne inconjoara, vazut si nevazut.

Culoarea stelelor: In functie de temperatura lor, stelele sunt rosii, galbene sau albastre. Stelele rosii au o temperatura de circa 3. 000 C. Acestea mai sunt numite si stele reci. Stelele galbene, sunt cu ceva mai,, calde ajungand la 5. 500 C. Stelele albastre sunt stele fierbinti circa 30. 000 C. Numarul stelelor este foarte mare. Ceea ce cuprindem cu privirea este numai o mica parte din multimea stelelor care alcatuiesc Universul. Stelele vazute de noi sunt si cele mai apropiate de planeta Pamant.

Sistemul solar este format din corpuri ceresti a caror dimensiune variaza de la marimea unui graunte de nisip pana la sfere de diametre de mai multe mii de km.

Sistemul Solar cuprinde: Soarele, noua planete, 54 de sateliti naturali, sute de asteroizi, milioane de meteoriti si foarte multe comete.

Dintre toate aceste corpuri ceresti, Soarele este cel mai mare. 99% din materia Sistemului Solar este concentrata in Soare. Celelalte corpuri ceresti sunt mult mai mici si se rotesc in jurul lui la distante apreciabile. Drumul pe care il parcurge un corp in jurul soarelui se numeste orbita. Orbitele au forme circulare. Soarele este o stea de marime mijlocie, aflata la 30. 000 de ani lumina de centrul galaxiei Calea Lactee.

S-a nascut acum 5 miliarde de ani, din materie cosmica. La inceput era mult mai luminos si mai fierbinte. Pe masura ce imbatraneste, cantitatea de caldura emanate si intensitatea luminii sale scade, deoarece materia din care este alcatuit se consuma prin ardere. Intre Pamant si Soare este o distanta de 150 milioane km.

Planetele sunt corpuri ceresti de forma sferica. Ele sunt reci, adica nu au lumina si caldura proprii. Planetele se rotesc in jurul Soarelui, de la care primesc lumina si caldura. In ordinea departarii de Soare, cele noua planete ale Sistemului Solar sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.

Satelitii sunt corpuri ceresti reci care se rotesc in jurul planetelor, si impreuna cu acestea, in jurul Soarelui. Intotdeauna, satelitii sunt mai mici decat planeta in jurul caruia se rotesc. In afara de Mercur si Venus, toate celelalte planete au sateliti. Pamantul si Pluto au doar cate un satelit, iar Saturn are cei mai multi 16. Exista si sateliti artificiali.

Incepand cu anii 50, au fost construiti si lansati in jurul Pamantului peste 8. 000 de sateliti artificiali.

Cometele sunt corpuri ceresti care au infatisarea unor stele cu coada. De aceea, grecii le numeau,, stele pletoase. Cometele se compun din cap si coada. La cap se deosebeste nucleul partea centrala, alcatuita din gheata si coama, care inconjoara nucleul sub forma unui nor stralucitoare de gaze. Coada se intinde intotdeuna in directia opusa Soarelui, deoarece este impinsa de vantul solar.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cosmosul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
754 cuvinte
Nr caractere:
3 702 caractere
Marime:
40.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Astronomie
Tag-uri:
univers, galaxii
Predat:
la liceu
Sus!