Introducere 3 1. Reglementarea contabilitatii in activitatea de asigurari 4 1.1. Particularitatile specifice ale activitatii de asigurari 6 2. Veniturile si cheltuielile in activitatea de asigurari 7 2.1. Componenta si clasificarea veniturilor privind activitatea de asigurari 7 2.2. Componenta si clasificarea cheltuielilor privind activitatea de asigurari 10 Concluzii 13 Referinte bibliografice 14
Introducere Asigurarea este una din cele mai vechi categorii a relatiilor economice, ca sistem de protectie reprezentind unul dintre principalele instrumente ce asigura securitatea economica si stabilitatea, protectia eficienta fata de numeroasele riscuri. Caracterul obiectiv al asigurarii s-a format in situatia contradictiilor existente dintre om si natura precum si a contradictiilor ce apar in procesul de productie si diferite tipuri de fenomene si evenimente. Aceasta este o contradictie dintre posibilitatile dezvoltarii societatii si dezvoltarea ca atare, diferite riscuri aparute in cazul incalcarii dezvoltarii tehnice a acestui proces. Activitatea publica a omului, viata si experienta acestuia permanent sunt insotite de pericolul calamitatilor, accidentelor, riscul aparitiei carora se mareste o data cu dezvoltarea stiintei, tehnicii,productiei. Asigurare serveste drept factor important de stimulare a activitatii si garantarea unui mod de viata sanatos, stimuleaza cresterea productivitatii muncii in conformitate cu investitia personala in productie si asigurarea bunastarii proprii. Activitatea economica din punct de vedere a contabilitatii reprezinta un moment bine determinat in timp si in spatiu de confirmare documentara a operatiilor economice executate in cadrul activitatii economice sau a unui eveniment economic. Contabilitatea in cadrul organizatiilor de asigurari are o serie de particularitati specifice, conditionate de caracterul activitatii in domeniul asigurarilor. Contabilitatea calitativa a operatiilor de asigurare permite de a primi informatia necesara pentru toti utilizatorii, preintimpinind pierderile suplimentare in aceasta activitate. In lucrarea data sunt prezentate notiunile generale privind activitatea de asigurari, baza normativa de organizare a contabilitatii in societatile de asigurari si sarcinile de baza ale acesteia, clasificarea veniturilor si a cheltuielilor privind activitatea de asigurari etc. 1. Reglementarea contabilitatii in activitatea de asigurari Societatile de asigurare sunt societati specializate, care indeplinesc rolul de asiguratori si ocupa un segment specific in economia tarii. La rindul sau contabilitatea in societatile de asigurari are o serie de particularitati si in legatura cu aceasta pentru inregistrarea opertiilor din acesta activitate la Planul de conturi contabile al activitatii economico - financiare a intreprinderilor au fost puse in aplicare grupe suplimentare de conturi si conturi de gradul I, care sunt aprobate prin Hotarirea nr. 53 din 14 aprilie 1998 a Inspectoratului de Stat pntru supravegherea asigurarilor si FNP pe linga Ministerul Finantelor al Republicii Moldova, fiind coordonate cu Ministerul Finantelor. Nomenclatorul conturilor date este prezentat in tabelul 1.
1. Dolghi Cristina, "Particularitati ale contabilitatii in activitatea de asigurari", Chisinau, 2008. 2. Munteanu Alexandru, ,,Evolutia sistemului de asigurare in Republica Moldova ", ,,Consultant", Nr.5, 2005. 3. Standardul National de Contabilitate 3 ,,Componenta consumurilor si cheltuielilor intreprinderii", Monitorul oficial al Republicii Moldova nr. 88-91/182 din 30 decembrie 1997. 4. Standardul National de Contabilitate 18 ,,Venituri", Monitorul oficial al Republicii Moldova nr. 88-91/182 din 30 decembrie 1997.
Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.