Tendinte in Evolutia Sistemelor de Ocrotire a Sanatatii in Tarile din Ue

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 1
CAP 1. PIATA ASIGURARILOR PE PLAN INTERNATIONAL 2
1.1. Importanta asigurarilor de sanatate 2
1.2. Finantarea sistemelor de asigurari de sanatate 3
1.3. Piata asigurarilor la nivel international 8
CAP 2 PIATA ASIGURARILOR DE SANATATE IN TARILE UNIUNII EUROPENE 12
2.1. Politici de sanatate in cadrul Uniunii Europene 12
2.2. Caracteristici ale sistemelor de ocrotire a sanatatii din cadrul Uniunii Europene 15
2.3. Piata asigurarilor de sanatate din Uniunea Europeana 19
2.4. Sistemele de ocrotire a sanatatii din Germania si Olanda 22
CONCLUZII 27
BIBLIOGRAFIE 29


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Piata asigurarilor pe plan international
1.1. Importanta asigurarilor de sanatate
Indiferent de cat de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se intampla in jurul nostru, riscurile la care oamenii sunt supusi vor exista intotdeauna, iar in ceea ce priveste individul in sine, aceste riscuri apar in mod deosebit in legatura cu sanatatea. Un sistem de asigurari sociale de sanatate este desemnat sa finanteze ingrijirea medicala pentru populatia asigurata si inclusa in asigurare. In afara scopurilor sociale, acesta este un instrument financiar care organizeaza transformarea sumelor colectate in servicii medicale in asa fel incat toate persoanele asigurate sa-si permita aceste servicii. Un sistem de asigurari nu poate functiona daca pachetul de servicii prevazut a fi furnizat persoanelor asigurate nu este acoperit in intregime de fondurile colectate. Aceasta insemna ca bugetul de asigurari sociale de sanatate trebuie sa acopere valoarea pachetului de servicii medicale asigurat de care are nevoie populatia asigurata intr-o perioada determinata. Circuitul fondurilor , de la contribuabili la institutiile de asigurare, de acolo la furnizorii de servicii medicale si inapoi la pacienti sub forma de servicii medicale, reprezinta structura financiara si organizatorica de baza a unui sistem de asigurari sociale de sanatate. Contributia la fondul unic de asigurari sociale de sanatate face parte din categoria impozitelor directe - venituri curente fiscale, sursa a bugetului special de asigurari sociale de sanatate 
Existenta diferitelor riscuri au determinat oamenii sa descopere si sa aplice diverse mijloace de protectie impotriva riscurilor generatoare de pagube potentiale la care erau expuse activitatile lor sau insasi fiinta lor. Asemenea mijloace au la baza prevenirea, asistenta si prevederea. Prevenirea constituie cel mai bun mijloc de protectie, dar nu este intotdeauna posibila, mai ales daca riscurile sunt generate de fortele dezlantuite ale naturii. Asistenta reprezinta o actiune ce vizeaza repararea daunelor. Ea este incerta si nu intotdeauna suficienta, neputand repara decat partial si momentan pagubele suferite. Prevederea implica constituirea anticipata a unor resurse pentru nevoi viitoare. Cea mai reusita si mai eficienta forma a prevederii s-a dovedit a fi cea de asigurari. Oricine are nevoie de protectie, pierderea financiara rezultata din manifestarea unui eveniment producator de pagube neputand fi compensata pe alta cale decat prin asigurare. In acelasi timp, integritatea fizica, sanatatea, capacitatea de munca pot fi si ele afectate, ducand la imposibilitatea desfasurarii unei activitati si, deci, la lipsa unui venit. Trebuie evidentiat rolul asigurarii in incercarea oamenilor de a rezolva o parte din problemele create de existenta riscurilor. Asigurarea trebuie delimitata de ,,autoasigurare", care consta in crearea de rezerve proprii, ce urmeaza sa fie utilizate numai in cazul producerii evenimentelor generatoare de pagube, pentru acoperirea acestora.
1.2. Finantarea sistemelor de asigurari de sanatate
Asigurarile de sanatate reprezinta o forma de asigurare prin care sunt acoperite cheltuielile legate de refacerea starii de sanatate si se compenseaza, partial, lipsa veniturilor pe perioada respectiva 
Finantarea unui sistem de sanatate se refera la modul in care sunt colectate fondurile necesare desfasurarii activitatii in sectorul sanitar, precum si la modalitatea in care aceste fonduri sunt alocate si apoi utilizate. Modalitatea de finantare aleasa, combinata cu tipul de organizare a sistemului sanitar, determina cine are acces la ingrijirile de sanatate, costul acestor ingrijiri, eficienta productiva si nu in ultimul rand calitatea serviciilor oferite. Toate aceste rezultate intermediare, la randul lor, determina rezultatele finale ale oricarui sistem de sanatate: starea de sanatate a populatiei, protectia financiara contra riscurilor si nu in ultimul rand gradul de satisfactie a consumatorilor de servicii 
Capacitatea unei tari de a mobiliza fonduri, folosind diferite modalitati de finantare, este strans legata de venitul acesteia pe cap de locuitor. Acesta determina capacitatea fiecarei gospodarii de a plati pentru sanatate si implicit cererea pentru aceste servicii. Exista o multitudine de factori corelati cu marimea fondurilor care pot fi disponibile pentru sanatate: baza de impozitare, numarul angajatilor in sectorul oficial, numarul gospodariilor sarace care trebuie subventionate. Tarile sarace se confrunta, din punct de vedere al colectarii fondurilor, cu o problema majora, reprezentata de dezvoltarea economiei subterane care, conform estimarilor economistilor, poate ajunge la 50% din produsul intern brut, in timp ce in tarile bogate, aceasta ajunge la aproximativ 10%. 
Exista cinci modalitati principale de finantare a sistemelor de sanatate:


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte in Evolutia Sistemelor de Ocrotire a Sanatatii in Tarile din Ue.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!