Societatile Captive de Asigurari

Cuprins referat Cum descarc?

Notiunea si caracteristicile companiilor offshore 2
Tipuri de paradisuri fiscale 5
Companiile offshore 5
Companiile de asigurari captive 7
Avantaje generale ale societatilor captive de asigurari 9
Dezavantajele societatilor captive de asigurari 11
Asiguratorii americani ajung in Romania via Irlanda 12
Cateva aspecte ale societatiilor captive de asigurari aflate in Romania 14
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de asigurare ne spune ca: Asigurarea constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care fiind amenintate de acelasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, dar nesigure. Odata cu tercerea timpului, ca urmare a cresterii si diversificarii riscurilor cu care se confronta oamenii si companiile, sectorul asigurarilor s-a dezvoltat foarte mult oferind produse si tehnici tot mai diversificate pentru acoperirea acestora. Printre aceste tehnici, pe plan mundial incepand cu anul 1920 au aparut si functioneza societatile captive de asigurari
Acestea reprezinta societati care functioneaza cu precadere offshore si sunt detinute de diferite companii cu alt obiect de activitate decat asigurarile, pentru a le asigura propriile riscuri.
Societate captiva de asigurari este o societate constituita de un grup financiar sau industrial pentru asigurarea societatilor pentru diferite riscuri. Ea acopera riscurile pe care societatile de asigurare nu le accepta in mod normal. Aceste societati au fost create pentru ca administratiile fiscale nu accepta aceleasi drepturi tuturor societatilor.
Notiunea si caracteristicile companiilor offshore
Termenul offshore desemneaza mot r mot un teritoriu situat dincolo de tarm ,,in larg", in opozitie cu onshore care arata plasarea pe tarm. Potrivit dictionarului anual al revistei ,,The Economist" companiile offshore sunt firme inregistrate in anumite tari sau jurisdictii care au o legislatie fiscala fie fara impozite, fie cu impozite foarte scazute, ce nu desfasoara insa activitati pe teritoriul statului unde sunt inmatriculate. Aceste jurisdictii in care ,,latul" fiscal este inexistent sunt cunoscute sub denumirea de paradisuri fiscale. 
In general, scopul crearii unor astfel de companii este de a aduna profitul acumulat, care ramane neimpozabil sau impozabil cu un procentaj nesemnificativ si care poate fi scos de catre actionari din societate sub forma de dividende, acestea ramanand, la randul lor, neimpozabile. 
Radacinile istorice ale paradisului fiscal le identificam in Grecia antica, unde, pentru a scapa de taxa de 2 % asupra importurilor si exporturilor, comerciantii se muta in insulele invecinate marelui oras, aflate in exteriorul acestuia. In Evul Mediu, in urma negocierilor hanseatice, orasul Londra este scutit de toate impozitele. Intre secolele XVI si XVII, Flandra constituia un adevarat paradis fiscal, deoarece in porturile sale comerciantii aveau un minim de restrictii. In 1889 a doua banca ca marime din Canada, Bank of Nova Scotia, si-a dechis o agentie in Caraibe si in Jamaica pentru a permite clientilor sa beneficieze de avantajele fiscale si financiare in operatiuni de comert international. 
Dupa al doilea Razboi Mondial importanta paradisurilor fiscale a crescut. Printre altii, americanii - specialisti in societati multinationale - au avut cele mai mari motive. Ei aveau in vedere diminuarea pretului de transfer a profitului intre societatile fiice straine si societatea mama prin mijloacele evaziunii fiscale. Beneficiile astfel neimpozitate, au servit la reinvestirea si innoirea mijloacelor de productie.
Roger Brunet ne ofera o definitie a paradisurilor fiscale: numim paradis fiscal un teritoriu in care personele fizice si societatile comerciale considera ca sunt mai putin punctionate fiscal decat in alta parte.
Pornind de la aceasta definitie distingem urmaroarele caracteristici ale paradisului fiscal:
o Ofera avantaje fiscale care nu ar fi putut fi obtinute de utilizatorii lor in tarile de rezidenta. Devenind rezidenti ai tarii paradis fiscal, sau instalandu-si sediul societatii sau alta entitate juridica, ei beneficiaza de taxele si impozitele tarii respective, deci veniturile si beneficiile vor fi impozitate mult mai redus decat in tarile lor de provenienta. Astfel tarile paradis isi asigura sursele de capital necesare expansiunii economice si echilibrului social.
o Existenta unui secret sigur, protejat prin lege, referitor la operatiile comerciale si financiare realizate in aceste tari de persoanele sau societatile participante la aceste operatii.
o Existenta unui sistem bancar dezvoltat care permite o buna dezvoltare permitand realizarea facila si rapida a operatiilor cu strainatatea, fara nici o restrictie.
o Existenta unor mijloace de comunicatie functionand in bune conditii (telefon, fax, cabluri telegrafice, servicii aeriene) si cu strainatatea.
o Absenta controlului schimburilor atat in ceea ce priveste nerezidentii cat si operatiile in devize straine.
o O agresivitate continua in ceea ce prineste adaptarea legislatiei cu scopul atragerii capitalurilor si capitalistilor, organizand o veritabila campanie promotionala pentru tara paradis.
o Existenta unor tratate fiscale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor intre paradisurile fiscale si alte state industrializate, tratate care reduc impozitele aplicate in mod normal investitorilor straini din tarile semnatare.
Avantajele oferite de paradisurile fiscale pot fi considerate si ca mijloace particulare de evaziune fiscala aflate la dispozitia detinatorilor de capitaluri si societatilor multinationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatile Captive de Asigurari.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!