Sistemul de pensii în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pensiile constituie forma principala si traditionala de ocrotire a cetatenilor prin asigurarile sociale. Pensiile sunt drepturi banesti lunare ce se acorda pe tot timpul vietii de la pensionare, persoanelor care isi inceteaza activitatea datorita atingerii unei anumite limite de varsta sau invaliditatii, copiilor urmasi pana la o anumita varsta si sotului supravietuitor care are calitatea de urmas, pentru a li se asigura acestora conditii decente de viata. Deci, pensia poate fi privita si din perspectiva unui venit de inlocuire atribuit persoanelor carora varsta nu le mai permite sa activeze pe piata muncii.

In sistemul public din Romania se acorda urmatoarele categorii de pensii: pensia pentru limita de varsta; pensia anticipata; pensia anticipata partiala; pensia de invaliditate; pensia de urmas.Conform Legii pensiilor nr.19/2000 cuantumul acestora se determina individual in functie de stagiul complet de cotizare exprimat in ani si suma punctajelor medii conform urmatoarelor relatii:

C p = Pma xVp unde:

Cp - cuantumul pensiei;

Pma - punctajul mediu anual realizat de asigurat;

Vp - valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina ca in relatia urmatoare, respectiv ca raport intre suma punctajelor anuale si numarul de ani care compun stagiul complet de cotizare.

unde:

Pma - punctajul mediu anual realizat de asigurat;

Sbi - salariul individual brut;

Smbe - salariul mediu brut lunar pe economie;

Nascc - numarul anilor care compun stagiul complet de cotizare.

Pensia pentru limita de varsta

Acordarea acestei pensii necesita indeplinirea cumulativa a 2 conditii: persoana sa fi implinit varsta standard de pensionare si sa aiba o anumita vechime in munca, respectiv un stagiu minim de cotizare in sistemul public. Varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati si atingerea acestei varste se va realiza in 13 ani de la adoptarea Legii pensiilor (2000) prin cresterea varstei de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati. Stagiul minim de cotizare atat pentru femei cat si pentru barbati este de 15 ani (pana in 2013 va creste progresiv de la 10 ani) iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati. Totusi, legislatia prevede anumite derogari de la normele generale, reducandu-se varsta si vechimea in munca astfe: personalul angajat in grupa I si a II-a de munca, pentru fiecare an lucrat in grupele I si a II-a de munca, se acorda cate un spor de vechime de 6 luni, respectiv 3 luni pe an lucrat, daca s-au lucrat minim 20 de ani pentru femei si 25 de ani pentru barbati in aceste grupe. Totusi pentru persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li se ia in calculul vechimii in munca, pentru fiecare an lucrat in aceste grupe, 1 an si 6 luni pentru grupa I si 1 an si 3luni pentru grupa a II-a, dar in acest caz nu se reduce limita varstei de pensionare specifica grupelor I si II. Pentru anii lucrati in plus peste vechimea minima integrala, se acorda un spor de pensie de 1% pentru fiecare an in plus din primii 5 ani si de 0,5 pentru fiecare an in plus peste primii 5 ani, din baza de calcul a pensiei. Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, in functie de gradul handicapului, beneficiaza de reducerea stagiilor de cotizare si a varstelor standard de pensionare in felul urmator:

- cu 15 ani, reducerea varstei de pensionare, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;

- cu zece ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;

- cu zece ani, reducerea varstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru munca depusa si limita de varsta daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

Persoanele incadrate in munca dornice sa-si continue activitatea si dupa implinirea varstei de 65 de ani, barbatii, si 60 de ani, femeile, pot solicita, cu trei luni inainte de implinirea acestor varste, ca unitatea sa le mentina in munca o durata de maxim trei ani.

Pensia anticipata

Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare. Stagiul de cotizare complet se calculeaza fara a lua in considerare perioadele in care asiguratul a beneficiat de ajutor social, a satisfacut stagiul militar sau a urmat si absolvit cursurile de zi ale invatamantului universitar pe durata normala a studiilor. Pentru asiguratii care beneficiaza de acest tip de pensie, la implinirea varstelor standard de pensionare, pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate si se transforma in pensie pentru limita de varsta.

O forma a pensiei anticipate este pensia anticipata partiala. In tara noastra, asiguratii au posibilitatea de a solicita pensionarea anticipata partiala cu reducerea varstei standard de pensionare cu maxim 5 ani, asiguratilor care au depasit aceste stagii cu pana la 10 ani. Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru munca depusa si limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform normelor legale. Procentul de diminuare a cuantumului pensiei anticipate partiale este aproape nesemnificativ, fapt ce poate constitui explicatia sporirii solicitarilor pentru aceasta categorie de pensie. La fel ca si in cazul pensiei anticipate, cand persoana in cauza implineste varsta standard de pensionare i se va calcula pensia pentru limita de varsta, iar la cuantumul pensiei se adauga eventualele stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare. Nici in cazul pensionarilor anticipate partiale nu se valorifica perioadele asimilate stagiului de cotizare.

Pensia de invaliditate

Agentii economici si institutiile sunt obligate sa asigure angajatilor conditiile necesare pentru buna desfasurare a activitatii si sa ia masurile de protectie a muncii in vederea inlaturarii si prevenirii cauzelor care pot duce la diminuarea sau la pierderea capacitatii de munca a acestora. Pensia de invaliditate se acorda salariatilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din urmatoarele cauze: accidente de munca, boli profesionale, boli obisnuite si accidente care nu au legatura cu munca. In raport cu pierderea capacitatii de munca exista 3 grade de invaliditate:

- invaliditatea de gradul I cand se pierde complet capacitatea de munca si este necesara

supravegherea permanenta si ingrijirea invalidului de catre o alta persoana;

- invaliditatea de gradul II cand se pierde complet sau in cea mai mare parte capacitatea de munca,

Bibliografie:

Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

2 Legea 204/2006 privind pensiile facultative

3. www.allianz-tiriac.ro

4. www.cnpas.org

5. www.csspp.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de pensii in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 194 cuvinte
Nr caractere:
16 190 caractere
Marime:
60.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
pensii, asigurare, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!