Sistemul de Pensii în România

Extras din referat Cum descarc?

Intregul sistem de pensii din Romania este alcatuit, conform legislatiei noastre, din 3 tipuri (Piloane) distincte de pensii:
Pilonul I : Componenta obligatorie - administrata public, cadrul juridic fiind reglementat prin Legea 19/2000 referitoare la pensiile de stat. 
Pilonul II: Componenta obligatorie, administrata privat, cadrul juridic fiind reglementat prin Legea 411/2004 care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006 si Legea 23/2007, iar sistemul de pensii private va deveni functional de la 1 ianuarie 2008. 
Pilonul III: Componenta facultativa, administrata privat, cadrul juridic fiind reprezentat de Legea 204/2006, care reglementeaza pensiile facultative.
Pilonul 1 - Penisia de stat!
Reprezentat de pensiile de stat, platite direct de la bugetul statului, in urma contributiilor fiecarui salariat la bugetul de pensii al statului pe durata anilor de munca conform contractului de munca si a datelor de pe cartea de munca a fiecarui contribuabil. 
Pensiile de stat oferite de statul roman au avantaje si dezavantaje ca orice serviciu oferit pe lumea asta. Pensia de TIP I (pensia de stat)ofera:
* siguranta, deoarece : 
- sunt administrate de statul roman;
- statul roman ofera tuturor participantilor / contribuabililor la fondul de pensii drepturi egale si benefiici dupa varsta legala de pensionare conform contributiilor achitate.
*dar si anumite obligativitati fata de stat si dezavataje:
- obligativitatea participarii tuturor persoanelor angajate cu acte din Romania
- posibilitatea de a nu primi niciodata pensia pt care ai platit contributii in caz de deces.
- contributiile platite regulat pe o perioada de mai multi ani sunt doar direct redistibuite catre viitorii pensionari
Astfel pensia platita fiind tot mai mica pe masura cresterii numarului pensionarilor si scaderii numarului angajatiilor activi. 
In concluzie Pensia de tip I este pensia obligatorie, pentru care fiecare cetatean roman plateste un procent din salriul/leafa pe durata vietii, urmand sa iasa la pensie dupa varsta de 60-62 ani sau mai devreme in cazul pensionarii din motive de sanatate, bucurandu-se de contributiile platite pe parcursul vietii pan la sfarsitul vietii.
PILONUL II - PENSIILE PRIVATE (UNIVERSALE) sau (OBLIGATORII) 
Componenta obligatorie este mai bine consolidata prin asigurarea pensiilor private, ce va avea ca rol, suplimentarea pensiei acordata de sistemul public. Legea nr.411/2004 reglementeaza infiintarea, organizarea si supravegherea prudentiala a sistemului fondurilor de pensii administrate privat.
Pensia privata reprezinta suma, platita lunar, unui participant, pe viata sau beneficiarului desemnat de acesta. Fondul de pensii se constituie prin contract de societate civila, incheiat intre minimum 100 de membri fondatori. Cand un angajat devine participant la un fond de pensii si plateste contributiile, numarul lunar de puncte stabilit pentru acestea, conform Legii nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia stabilita prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Cine participa la acest tip de fond de pensii?
Este obligatorie pentru persoanele in varsta de pana la 35 de ani, nou intrate pe piata fortei de munca. 
Este facultativa pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 36 si 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii. 
Aderarea la acest tip de fond este individuala, pe baza unui act incheiat intre participant si administrator.
Cine gestioneaza fondul privat de pensii?
Fondul de pensii private va fi gestionat de un administrator, respectiv o societate comerciala pe actiuni, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul si plata pensiilor adminstrate privat. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de 5 milioane de EURO. Veniturile administratorului provin, in principal, din deducerea unui procent din contributiile platite, dar maxim 3.5%, precum si deducerea unui procent negociat de cel mult 10% din venitul anual rezultat din investirea activelor fondului.
Cine supravegheaza activitatea fondului privat de pensii?
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private-autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub controlul Parlamentului, isi exercita autoritatea pe intregul teritoriu al Romaniei; functioneaza in conformitate cu prevederile legii si este desemnata pentru controlul si reglementarea domeniului. Aceasta comisie autorizeaza functionarea fondului de pensii pe baza cererii administratorului. 
Care va fi cuantumul contributiei?
Din 2008, salariatii vor transfera in primul an 2%, urmand sa creasca cu 0,5 % anual, timp de opt ani, pana la 6 %.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Pensii in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!