Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate

Extras din referat

1. Importanta asigurarilor sociale de sanatate
Un sistem de asigurari sociale de sanatate este desemnat sa finanteze ingrijirea medicala pentru populatia asigurata si inclusa in asigurare. In afara scopurilor sociale, acesta este un instrument financiar care organizeaza transformarea sumelor colectate in servicii medicale in asa fel incat toate persoanele asigurate sa-si permita aceste servicii.
Un sistem de asigurari nu poate functiona daca pachetul de servicii prevazut a fi furnizat persoanelor asigurate nu este acoperit in intregime de fondurile colectate. Aceasta insemna ca bugetul de asigurari sociale de sanatate trebuie sa acopere valoarea pachetului de servicii medicale asigurat de care are nevoie populatia asigurata intr-o perioada determinata.
Circuitul fondurilor - de la contribuabili la institutiile de asigurare, de acolo la furnizorii de servicii medicale si inapoi la pacienti sub forma de servicii medicale - reprezinta structura financiara si organizatorica de baza a unui sistem de asigurari sociale de sanatate.
Contributia la fondul unic de asigurari sociale de sanatate face parte din categoria impozitelor directe - venituri curente fiscale, sursa a bugetului special de asigurari sociale de sanatate.
2. Structura sistemului de asigurari sociale de sanatate
In Romania a functionat pana in 1997 un sistem sanitar organizat baza finantarii de la bugetul de stat. Grava subfinantare si slaba performanta a sistemului sanitar au influentat major starea de sanatate precara a populatiei si au determinat politicienii sa opteze pentru introducerea unui nou sistem de asigurari sociale de sanatate, aproband in iulie 1997 Legea asigurarilor sociale de sanatate.
Intre cele doua abordari, finantarea de la bugetul de stat sau din fondul asigurarilor sociale de sanatate, exista importante diferente in ceea ce priveste organizarea, principiile de furnizare si conceptele economice. Si acum sunt sisteme de sanatate finantate de la bugetul de stat care functioneaza in Anglia, Italia si tarile scandinave, sisteme care permit functionarea unui sistem privat de servicii medicale.
Principalele caracteristici ale unui sistem de sanatate public finantat de la bugetul de stat, sunt :
- furnizorii (spitalele, medicii) sunt platiti din alocatii bugetare aprobate prin bugetul anual stabilit fara a fi o legatura cu pachetul de servicii pentru pacienti;
- la nivel macroeconomic nu exista o legatura evidenta intre taxele si impozitele platite de populatie si volumul si structura serviciilor medicale furnizate sau resursele financiare necesare sectorului sanitar. Cresterea taxelor si impozitelor nu implica automat si cresterea resurselor in sectorul sanitar.
Mentinerea la un nivel extrem de scazut a resurselor financiare destinate asistentei medicale, indiferent de nivelul veniturilor colectate, s-a putut constata cu usurinta in tara noastra pana la aprobarea sistemului de asigurari sociale de sanatate (2-3% din PIB) comparativ cu alte tari europene, inclusiv cele foste socialiste, unde aceste procente se ridica intre 7-8 %. In prezent, acest procent in tara noastra este de 4,1%.
Prezentul sistem de asigurari sociale de sanatate are o structura triunghiulara de furnizare si finantare a serviciilor medicale. Cele trei parti principale ale sistemului sunt:
- pacientul care plateste contributia pentru asigurarea propriei sanatati;
- furnizorul care acorda serviciile (spitalele si cabinetele medicale);
- casele de asigurari sociale care gestioneaza sumele colectate pentru plata serviciilor necesare persoanelor asigurate.
Aceste trei parti sunt entitati autonome cu atributii, interese si responsabilitati specifice. Acest sistem nu mai are legatura cu bugetul de stat si isi separa functia de colectare a resurselor de cea de furnizare a serviciilor.
Caracteristicile acestui sistem de asigurari sociale de sanatate sunt urmatoarele: este asigurat un pachet definitiv de servicii acordate pentru intreaga populatie asigurata; resursele colectate (contributiile de asigurare) sunt intangibile altor institutii publice; cuprinderea populatiei in asigurare este obligatorie indiferent de starea de sanatate proprie.
3. Principiile asigurarilor sociale pentru sanatate
Asigurarile sociale pentru sanatate din Romania sunt organizate si functioneaza pe baza urmatoarelor principii:
a. cuprinderea obligatorie a tuturor cetatenilor in cadrul sistemului medico-sanitar coerent de protectie sociala.
b. solidaritatea sociala cuprinzatoare intre toate categoriile sociale. Practic, solidaritatea


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!