Sisteme moderne de asigurare in mediul de afaceri pe plan intern si international

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. STRUCTURA SISTEMELOR MODERNE DE ASIGURARI IN ECONOMIA DE PIATA 2
1.1 Elementele generale ale asigurarilor 2
1.2 Elementele tehnice ale asigurarilor 4
1.3 Functiile sistemelor de asigurari moderne 8
CAPITOLUL 2. FORME MODERNE DE ASIGURARE IN MEDIUL DE AFACERI 10
2.1Asigurarea riscurilor financiare 10
2.1.1 Asigurarea creditelor. 11
2.1.2 Asigurarea de garantii (asigurarea de cautiune) 15
2.1.3 Asigurarea de fidelitate 16
2.2 Asigurarea riscurilor politice 17
CAPITOLUL 3. PROVOCARI CONTEMPORANE ALE SISTEMELOR MODERNE DE ASIGURARI 17
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 21


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. STRUCTURA SISTEMELOR MODERNE DE ASIGURARI IN ECONOMIA DE PIATA
1.1Elementele generale ale asigurarilor
Asigurarea, in forma ei clasica si cat mai simplistase refrera la,,protectia impotriva pierderlori cauzate de o gama larga si variata de riscuri" .
Asigurarease bazeaza pe un acord de vointa denumit contract, care este incheiat intre asigurator si asigurat, prin intermediul caruia asiguratorul ii ofera asiguratului protectie pentru riscurile pe care acestia le-au consemnat in contractul de asigurare, obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea pierderilor (respectiv suma asigurata in cazul asigurarilor de viata) in caz de producere a acestor evenimente, in schimbul platii de catre asigurat a unei sume de bani, numita "prima de asigurare".
Conceptul de asigurare poate fi abordat din perspectivajuridica, economica dar si financiara.
Asadar, asigurarile au un continutjuridic deoarece ,,contractul de asigurare si legea de organizare a asiguratului sunt izvoare de drepturi si obligatii in materie de asigurari" .
In ceea ce priveste continutul economic, acesta este dat de faptul ca asigurarea implica constituirea in conditii specifice a unor fonduri de asigurare cu ajutorul carora pot fi puse in evidenta aspecte precum:
-fondul de asigurare este constituit in forma baneasca;
-fondul de asigurare se constituie descetralizat pe seama primelor de asigurare incasate.
In constituirea si utilizarea fondurilor de asigurari se remarca relatii economice intre parti prin intermediul fluxurilor banesti pe care le presupune incasarea primelor de incasare si apoi plata despagubirilor aferente contractului de asigurare.
In ceea ce priveste aspectulfinanciar acesta este dat de faptul ca asigurarea reprezinta un intermediar financiar intre persoanele fizice asigurate care platesc esalonat primele de asigurare si pesoanele juridice care au nevoie de resurse financiare suplimentare (asigurator).
La baza asigurarilor stau mai multe premise :
o Continutul aleator al evenimentelor la care asigurarea face referire. Evenimentul inclus in asigurare trebuie sa fie intamplator, realizarea acestuia sa nu depinda de vointa persoanelor inscrise in contractul de asigurare, fie din perspectiva faptului ca nu este posibil de influientat (exemplul calamitatilor naturale- ploi torentiale, cutremur, grindina), fie din perspectiva faptului ca legea interzice si pedepseste provocarea evenimentelor respective ( incendii, accidente corporale, etc.). Pentru ca un eveniment sa fie asigurabil aparitia acestuia trebuie sa fie posibila in viitor iar consecintele sa fieneprevazute, posibile, asteptate, dar totusi nesigure sub aspectul aparitiei, a dimensionarii posibilitatii in care acesta va provoca sau nu pagube, ca si sub aspectul localizarii si duratei.
o Caracterul evaluabil al evenimentelorse refera la faptul ca pentru a fi asigurabil un eveniment, trebuie sa poata fi cuprins in cercetarea statistica, deci sa decurga dupa legitatile evenimentelor intamplatoare, incadrandu-se in regulile de calcul al probabilitatilor. Aceasta posibilitate de evaluare a evenimentelor face referire la numarul de cazuri ce se pot intampla si la nivelul la care acoperirea pagubelor este posibila. Acest lucru face realizabila stabilirea primelor de asigurare ce urmeaza sa fie platite de catre fiecare asigurat in parte intr-un cadru mutual.
o Mutualitatease refera la construirea si utilizarea fondului de asigurare pe baza principiului,,toti pentru unul si unul pentru toti". Fondul de asigurare se constituie doar sub forma baneasca, prin intermediul contributiei unui numar mai mare de asigurati cu scopul prevenirii dar mai ales al inlaturarii efectelor nedorite in ceea ce priveste evenimentelor asigurate.
o Extensia numerica a asiguratilorreprezinta una din cerintele fundamentale in cadrul procesului de derularea asigurarii si se refera la faptul ca numarul de asigurari trebuie sa fie cat mai mare, deoarece in calculul primelor de asigurare se folosesc unele metode statistice, metode ce se bazeaza pe principiul evaluarii si a dispersiei riscului. Existenta unui mare numar cat mai mare de asigurati creaza premisa pentru constituirea fondului de asigurare si utilizarea eficienta a acestuia.
o Echidistanta asiguratilor fata de risc sau fata de un eveniment asigurat. Se impune identificarea intereselor comune ale asiguratilor pentru a se putea promova o anumita forma de asigurare si despagubire care sa trateze in acelasi fel o anumita categorie de asigurati pentru o anumita categorie de riscuri.
In incheierea unui contract de asigurare trebuie sa se tina cont atat de anumite conditii subiective cat si conditii obiective :
Prima conditie subiectiva se refrera la interesul pentru asigurare al asiguratului. Acest interes al asiguratului poate fi inluientat de necesitatea de a identifica, preveni si preintampina riscurile sau evenimentele generatoare de pagube; O a doua conditie subiectiva se refera la suportabilitatea asigurarii. Cu alte cuvinte in incheierea unui contract de asigurare trebuie sa se tina cont de posibilitatile financiare ale persoanelor fizice sau juridice de a suporta plata primelor de asigurare. Acest lucru poate provoca interesul pentru asigurare sau il poate indrepta spre o alta asigurare cu prime mai mici.
Conditiile obiective se refera la caracteristicile impuse evenimentului pentru al putea incadra subincidenta asigurarii: evenimentele ce sunt incluse in asigurare trebuie sa fie sporadice, sa aiba o anumita regularitate, extensie teritoriala, sa se produca in viitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme moderne de asigurare in mediul de afaceri pe plan intern si international.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru, F., Armeanu, D., Asigurari de bunuri si persoane. Aspecte teoretice. Aplicatii practice, Editura Economica, Bucuresti, 2003
2. Ciumas, C., Asigurari Generale, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2009.
3. Ciurel, V., Asigurari si Reasigurari: Abordari Teoretice si Practici Internationale, Editura All Beck, Bucuresti, 2000.
4. Iancovici, L., Dreptul asigurarilor comerciale. Practica judiciara, vol. I, Editura Horion, Craiova, 1998.
5. Ionescu, R., Asigurari comerciale moderne, Editura CH Beck, 2007
6. Vacarel, Il., Bercea, Fl., Asigurari si Reasigurari, Ed. Expert, Bucuresti, 2007
7. http://riscograma.ro/1243/top-5-riscuri-politice-pentru-economia-romaniei/
8. http://www.ey.com/GL/en/Services/Advisory/Risk-Assurance
9. http://www.export.gov/tradefinanceguide/eg_main_043250.asp
10. http://www.meridianfinance.com/export-credit-insurance/
11. http://www.eximbank.ro/asigurare-credite-de-export-p36-c3.aspx


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!