Riscul în asigurări

Extras din referat Cum descarc?

In literatura de specialitate sunt prezentate puncte de vedere diferite in legatura cuconceptul de asigurare. Asigurarea reprezinta un sistem de relatii economico-sociale, unproces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale izvorat din actiunea legilor economice obiective care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice si juridiceamenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfacalte cerinte economico-financiare probabile, imprevizibile
Caracteristicile exclusive ale asigurarii sunt scopul si metoda. Scopul reprezintacompensarea pagubelor produse de calamitati ale naturii si accidente, precum siprevenirea pagubelor. 
Metoda e constituita din acoperirea unor riscuri, crearea unei comunitati de risc.Scopul si metoda sunt materializate prin formarea si utilizareafondului de asigurare
Alti autori definesc conceptul de asigurare ca o operatie prin care unei parti,asiguratul, i se permite in schimbul unei prime sau cotizatii o prestatie furnizata de catre oalta parte, asiguratorul, in cazul aparitiei unui eveniment.Exista formulari diferite ale conceptului de asigurare, fara a exista un consens siaceasta datorita unor dificultati de ordin economic, social si juridic, dintre care cele mai importante sunt:sfera vasta de actiune a asigurarilor, precum si practicile complexe folosite in asigurari;
Intr-o lume in continua dezvoltare, in care se manifesta o extindere treptata a relatiilor comerciale, partenerii isi doresc mai mult ca oricand sa se puna la adapost de eventualele disfunctionalitati financiare ale celor cu care incheie afaceri.
Riscul care apare este greu de prevazut de catre contractanti, astfel incat acestia apeleaza la institutii specializate in protejarea afacerii, companiile de asigurari. Companiile de asigurari preiau asupra lor riscul producerii unui eveniment, obligandu-se ca la producerea acestuia sa plateasca asiguratului sau unei terte persoane ( beneficiar) o indemnizatie, cu conditia platirii de catre asigurat a unei prime de asigurare .
Daca nu ar exista risc , atunci nu ar exista nici asigurari. Riscul este obiectul oricarui contract si reprezinta elementul specific al asigurarii.
Conform definitiei adoptate de OCDE in 1983, "riscul este constituit din probabilitatea ca un fapt cu consecinte nedorite sa se produca". 
Riscul poate fi descris si ca o probabilitate ca evenimentele sa evolueze mai rau decat s-a prevazut. Daca totul ar fi cunoscut cu certitudine, atunci sarcina asiguratorului si a autoritatilor de supraveghere a asigurarilor ar fi foarte usoara.
Alti autori considera riscul ca reprezentand o variatie a rezultatului care poate sa apara intr-o anumita perioada de timp si intr-o anumita situatie.
Reactiile omului la risc sunt diferite si depind de cresterea numerica a populatiei si circulatiei acesteia in cadrul national . .
Notiunea de risc este specifica domeniului asigurarilor, constituind un element esential al contractelor de asigurare. .
Cateva notiuni ale riscului in asigurari sunt urmatoarele:
1. riscul reflecta gradul de probabilitate de ivire a unui pericol pentru care se incheie asigurarea ; ;
2. riscul presupune evenimentul care produce pagube; ;
3. riscul inseamna obiectul asigurarii; ;
4. riscul reflecta ramura de asigurare la care se refera (riscul auto, riscul industrial etc.).
Riscul in asigurarile generale poate fi definit sub aspect juridic si sub aspect tehnic.
Din punct de vedere juridic, riscul reprezinta evenimentul viitor al carui moment de aparitie este nedeterminat, contra caruia asiguratul isi ia masuri de protectie prin incheierea asigurarii.
Din punct de vedere tehnic, riscul este caracterizat prin probabilitatea de producere a evenimentului si prin volumul acestuia .


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul in Asigurari.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!