Riscul Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Aceasta banca este o institutie organizata ca societate pe actiuni, care isi desfasoara activitatea pe baza statutului propriu si care are ca obiect finantarea, garantarea, asigurarea si reasigurarea creditelor pentru operatiuni de export-import, asigurarea investitiilor din si in strainatate, promovarea exporturilor romanesti, deschiderea de noi piete internationale, precum si alte operatiuni bancare specifice.
Pentru realizarea obiectivelor propuse, EXIMBANK efectueaza urmatoarele operatiuni : asigura creditele acordate exportatorilor si importatorilor pentru operatiuni de comert exterior; asigura banci si societati financiare straine pentru finantarea operatiunilor agentilor economici din Romania; asigura societati comerciale si banci cu sediul in Romania pentru investitiile in strainatate si societati comerciale si banci straine pentru investitiile in Romania.
EXIMBANK desfasoara activitati de societate bancara si de asigurare in tara si in strainatate, deschide conturi in lei la banci in Romania si conturi in valuta in tara si in strainatate.
Activitatea bancii se desfasoara in numele si pe contul statului, ca agent al acestuia pe baza de conventie si pe cont propriu si/sau in colaborare cu alte societati comerciale sau institutii financiar-bancare.
B. Asigurarea creditelor pentru export de catre Banca de Export -Import a Romaniei (Eximbank)
Potrivit statutului sau, Banca de Export-Import a Romaniei (EXIMBANK) este autorizata :
a) sa asigure creditele acordate exportatorilor si importatorilor pentru operatiuni de comert exterior ;
b) sa asigure creditele acordate unor persoane fizice si juridice straine, de catre banci si societati financiare in Romania;
c) sa asigure creditele acordate de banci si societati financiare straine pentru finantarea operatiunilor agentilor economici din Romania;
d) sa asigure investitiile in strainatate efectuate de catre societati comerciale banci cu sediul in Romania si, respectiv, sa asigure investitiile efectuate in Romania de catre societati comerciale si banci straine.
Asigurarea creditelor si garantarea investitiilor de catre Banca de Export- Import a Romaniei, in favoarea societatiilor comerciale, bancare si financiare romanesti si straine, acopera riscuri comerciale romanesti, riscuri politice si valutare, precum si cazuri de catastrofa sau forta majora.
EXIMBANK isi desfasoara activitatea atat in numele si pe contul statului, in calitate de agent al acestuia, pe baza de conventie , cat si in nume si pe cont propriu si/sau in colaborarecu alte societati comerciale sai institutii financiar -bancare, in conditiile economiei de piata.
In vederea stimularii activitatii de comert exterior,prin opera;iunile de finantare, garantare, asigurare si reasigurare, ce se efectueaza in numele si pe contul statului si pe contul statului, se constituie un fond special in lei si in valuta la dispozitia Bancii de Export-Import a Romaniei. Acest fond se alimenteaza din primele de asigurare incasate, din daunele recuperate, precum si din resurse de la bugetul de stat si se utilizeaza pentru acoperirea despagubirilor cuvenite asiguratilor.
In activitatea de finantare, garantare si asigurare a creditelor de export-import, realizata in nume si pe cont propriu, EXIMBANK actioneaza dupa regulile economiei de piata, potrivit deciziilor organelor proprii de conducere, iar rezultatele obtinute se reflecte in bilantul si contul sau de profit si pierdere.
Initial, EXIMBANK si-a concentrat activitate asupra asigurarii , in numele si contul sau propriu, a creditelor pe termen scurt.
Poate fi asigurat orice exportator roman care accepta conditiile asigurarii.
Sunt primate in asigurare creantele rezultate atat din exportul de marfuri , cat si din executari de lucrari in strainatate.
In functie de dimensiunea protectiei pe care o ofera asiguratului, EXIMBANK utilizeaza diverse tipuri de contracte (polite), si anume:polita specifica, polita revolving si polita globala.
Polita specifica se emite de catre asigurator cand asigurarea protejeaza creditul acordat unui singur cumparator ,pentru o singura tranzactie.
Polita revolving se emite de catre asigurator cand livrarile catre un anumit client dobandesc caracter de regularitate, de permanenta si se mentin la un anumit nivel.
Polita globala se emite de catre asigurator cand asigurare sunt cuprinse toate creditele acordate de un asigurat cumparatorilor sai externi din diferite tari.
Putem vorbi si de altfel de polite :
a) POLITA EXIMBANK DE ASIGURARE A INVESTITIILOR ROMANESTI DE CAPITAL IN STRAINATATE IN NUME SI CONT STAT
Obiectul asigurarii -Proiectul de investitie /Acordul de investitie incheiat intre Asigurat /Beneficiarul investitiei si Guvernul Tarii Gazda si aferent Proiectului de investitie ce urmeaza a fi implementat.
Riscuri asigurate- Riscurile politice:
- Riscuri de transfer
- Riscuri de expropriere
- Riscuri de razboi si revolte civile
- Riscuri de nerespectare / reziliere a Acordului de investitie , de catre Guvernul Tarii Gazda
Investitii Eligibile :
Investitii directe de capital : achizitionarea de actiuni emise de o companie infiintata in Tara Gazda, drepturi de proprietate asupra activelor Beneficiarului investitiei, dreptul de participare la profitul si la lichidarea unei companii mixte in Tara Gazda.
Investitii indirecte de capital, care au loc pe o perioada mai mare de 3 ani si care depind in mod nemijlocit de productia, veniturile sau profitul rezultat de pe urma Proiectului de investitii (contracte de productie in contrapartida, contracte de management, contracte de franciza, acorduri de licenta, contracte la cheie, acorduri de leasing, garantii si alte tipuri de colaterale acordate Beneficiarului investitiei, obligatiuni emise de Beneficiarul investitiei pentru investitori, alte forme de investitii indirecte).
Investitorii Eligibili :
- Asiguratul este persoana juridica romana legal constituita,care functioneaza pe principii comerciale, capitalul sau majoritar fiind detinut de persoane fizice sau juridice care un sunt originare din Tara Gazda;
- Asiguratul desfasoara activitati legale si eficiente potrivit statutului de functionare (act constitutiv);
- Asiguratul a infiintat sau a participat la infiintarea unei societati comerciale in tara in care urmeaza sa implementeze Proiectul de investitie, conform prevederilor legale in vigoare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!