Risc și incertitudine și raportul între risc și individ

Extras din referat Cum descarc?

Incertitudinea si reflectarea sa in asigurari
INCERTITUDINEA
INCERTITUDINE ~i f. 1) Lipsa de certitudine; indoiala; nesiguranta. 2) Situatie incerta. 3) Lucru incert. 4) Stare a unei persoane lipsite de siguranta, de hotarare.
Lumea in care traim astazi este descrisa de acest termen si anume incertitudine. Dezvoltarea societatii contemporane s-a realizat prin decizii luate in conditii de incertitudine ,cu asumarea anumitor riscuri.
Problematica riscului si incertitudinii a preocupat atat pe specialisti cat si pe practicieni si bineinteles pe oamenii de rand. 
Riscul si incertitudinea fac parte din conditia umana.
Incertitudinile provoaca agentii economici sa-si efectueze propriile determinari dupa principii economice, in functie de sperantele lor, adica ii provoaca sa aprecieze mai intai gradul de probabilitate a realizarii scopurilor si obiectivelor propuse..
Incertitudinile sunt surse de risc. Universul in care existam contine o multitudine de riscuri.; viata insasi este un risc, motiv pentru care singura optiune este de a accepta acesta situatie este sa o facem cu un anumit grad de constientizare.
Viata creaza in mod constanat incertitudine si risc. Rationalizarea actiunilor si deciziilor umane consta in controlul asupra riscurilor si in reducerea incertitudinii pentru ca evitarea si inlaturarea totala ne-ar fi imposibila.
Fiinta umana are nevoie de o anumita doza de responsabilitate pentru constientizarea riscurilor si a incertitudinii.
Diferenta clara intre termenii de risc si incertitudine :
Incertitudinea reprezinta faptul de a nu sti ce se va intampla in viitor , iar riscul e considerat ca o caracterizare a gradului de incertitudine . cu cat este mai mare incertitudinea cu atat este mai mare si gradul de risc.
Diferenta intre situatia de risc si cea de incertitudine:
Frank Knight caracteriza situatiile de risc prin faptul ca probabilitatile obiective sunt cunoscute , caz in care aceasta informatie se foloseste pentru compensarea riscurilor individuale.
o Situatiile de incertitudine exista atunci cand :
-probabilitatile obiective sunt necunoscute si decidentul recurge la aprecierile sale subiective asupra fiecarui risc;
-probabilitatile obiective sunt cunoscute ,dar o anumita situatie concreta are prin ea insasi un caracter unic , facand de asemenea , necesare aprecieri subiective.
INCERTITUDINEA este o situatie de ignorant asupra mediului, pentru care probabilitatile obiective sunt necunoscute.
Decizii luate in conditii de incertitudine
Incertitudinea se naste din necunoasterea starii adevarate a naturii. Mai poate proveni si din faptul ca unele actiuni sunt cunoscute numai partial sau nu se pot estima corect consecintele , prin urmare luarea unei decizii in astfel de conditii determina o problema de decizie in conditie de incertitudine.
Metodele de decizie in conditii de incertitudine reprezinta instrumentele de baza ale oricarui organ de decizie,persoana,grup de persoane care vor fi numite decident.


Fisiere in arhiva (1):

  • Risc si Incertitudine si Raportul intre Risc si Individ.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!