Reglementarea Asigurătorilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Scurta introducere privind asigurarile 2
Capitolul 2. Reglementarea asiguratorilor 4
2.1. Obiectivele reglementarii activitatii de asigurare 4
2.2. Mijloace de reglementare a activitatii asiguratorilor 6
2.3. Sfera de aplicare a reglementarilor 7
2.4. Cadrul legislativ actual in domeniul asigurarilor. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor 9
Capitolul 3. Categorii de asiguratori 12
3.1. Conditii minimale privind activitatea de asigurare in Romania 12
3.2. Tipuri de societati de asigurare 13
Capitolul 4. Obiectivele asiguratorilor 16
Bibliografie 20

Extras din referat:

Evolutia ascendenta a economiei nationale a creat cadrul general unui curs firesc de dezvoltare si perfectionare continua a sistemului atotcuprinzator de asigurari nationale. Paleta larga a acestui sistem, care inglobeaza asigurari de bunuri, de persoane, de raspundere civila, are menirea sa contribuie la realizare unor conditii optime de viata si munca pentru intreaga societate.

Este cunoscut ca in activitatea economico-sociala se nasc permanent raporturi de interconditionare intre om si natura. Fenomenele imprevizibile ale naturii, actionand independent de vointa oamenilor, au exercitat si exercita influente negative asupra valorilor materiale create, asupra vietii tuturor membrilor societatii, aducand mari prejudicii intregii economii nationale. Activitatea cotidiana poate fi influentata de o seama de evenimente provocate de o conduita necorespunzatoare a oamenilor (diferite accidente sau imbolnaviri), ceea ce determina instalarea unui anumit grad de invaliditate, sau independente de vointa acestora, dar posibile, cum ar fi, de exemplu, atingerea unei anumite limite de varsta.

Aparitia si dezvoltarea asigurarilor este strans legata de manifestarea unor asemenea evenimente si de faptul ca, de-a lungul timpului, societatea omeneasca si-a luat si continua sa-si ia masurile de rigoare in vederea protejarii bunurilor, de prevenire a daunelor, de ocrotire a sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator etc.

Indiferent de cat de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: omul nu poate controla tot ceea ce se intampla in jurul sau, exemplul cel mai bun fiind poate natura, care insa nu este singura ce provoaca pagube. Accidente se intampla la tot pasul, iar jaful, furturile, talhariile, toate tin de natura umana.

Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiei. De aceea este indicat transferul riscurilor asupra altcuiva.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat la adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de alta natura, ii poate salva firma de la probleme financiare care ar putea duce la faliment s.a.

Atat actele normative care reglementeaza asigurarile obligatorii, cat si contractele de asigurare ce stau la baza asigurarilor facultative, cuprind o serie de notiuni specifice, denumite elemente ale asigurarilor.

Contractul de asigurare este actul incheiat intre asigurat si asigurator, care reglementeaza raporturile de asigurare si cuprinde drepturile si obligatiile reciproce ale partilor. Partile care intervin in asigurare sunt, de regula, asiguratorul si asiguratul.

Asiguratorul este persoana juridica (societate de asigurare), care, in schimbul primei de asigurare, incasata de la asigurati, isi asuma obligatia sa plateasca acestora (beneficiarilor asigurarii) despagubirea ce li se cuvine in cazul distrugerii sau

Bibliografie:

1. Bistriceanu Gh. D. - "Dictionar de asigurari", Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1991

2. Bistriceanu Gh. D. - "Asigurari si reasigurari", Ed. Stiintifica, Bucuresti, 2004

3. Constantinescu D. A. - "Tratat de asigurari" Vol.II, Editura Economica, Bucuresti, 2004

4. Decebal M. B. - "Controlul in asigurari", Cluj-Napoca, 2005

5. Tanasescu P., Dobrin M. - "Teoria si practica asigurarilor", Editura Economica, Bucuresti, 2003

6. Vacarel I., Bercea F. - "Asigurari si reasigurari", Editia a II-a, Editura Expert, Bucuresti, 2004

7. www.asigura.ro/legislatie

8. www.portaldeasigurari.ro

9. www.bursaasigurarilor.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea Asiguratorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 977 cuvinte
Nr caractere:
32 952 caractere
Marime:
32.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, persoana juridica, despagubiri
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!