Reglementarea activității asiguratorilor și intermediarilor în asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
I-ASIGURATORI SI INTERMEDIARI IN ASIGURARE 3
A) ASIGURATORI: 3
B) INTERMEDIARI IN ASIGURARE 5
II- REGLRMENTARE A ACTIVITATII DE ASIGURARE 7
A) CONSTITUIREA SI AUTORIZAREA ASIGURATORILOR: 9
B) AUTORIZARE PERSONALULUI DIN ASIGURARI: 12
C) REGLEMENTAREA SOLVABILITATII 13
D) REGLEMENTAREA NIVELULUI COTELOR DE PRIMA: 15
E) REGLEMENTARE CONTRACTULUI DE ASIGURARE: 18
F) SUPRAVEGHEREA PIETEI: 20
III- CONCLUZIE 22
REFERENCE 23


Extras din referat Cum descarc?

I-ASIGURATORI SI INTERMEDIARI IN ASIGURARE
A) ASIGURATORI:
1) Definitie:
Persoana juridica romana autorizata in condtiiile prezentei legi sa exercite activitati de asigurare, sucursala sau filiala unui asigurator dintr-un stat tert, precum si sucursala unei societati de asigurare sau a unei societati mutuale dintr-un stat membru, care a primit o autorizatie de la autoritatea competenta a statului membru de origine. 
Asiguratorul poate fi un comerciant sau un necomerciant, respectiv o societate civila mutuala de asigurare. Fiind o persoana juridica, in ceea ce-l priveste pe asigurator nu se pun problemele relative la capacitatea juridica de a incheia acte juridice (ce debuteaza din momentul constituirii) cum se ridica in doctrina privitor la asiguratul persoana juridica. 
2) Categorie de asiguratori:
De remarcat ca, in prezent, competenta generala a asiguratorilor de a incheia toate formele de asigurare a incetat, fiind inlocuita cu o competenta limitata, divizata pe cele doua modalitati de asigurare: asigurari generale si asigurari de viata. Societatile de asigurare compozite pot continua sa desfasoare simultan activitatile de asigurari de viata si generale numai in conditiile separarii managementului si a conducerii evidentei contabile pe cele doua activitati.
Activitatea de asigurare in romania poate fi exercitata numai de: 
a) societati pe actiuni, societati mutuale, filiale ale unor asiguratori straini, constituite ca persoane juridice romane, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ; 
b) sucursale ale unor asiguratori, persoane juridice straine, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor . 
Un asigurator nu poate fi inmatriculat in registrul comertului fara autorizatia prealabila emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. 
Top 10 - Total piata ianuarie 2012
COMPANIE PBS
mil. RON
1. OMNIASIG VIG 548.88
2. ASTRA Asigurari 516.69
3. ALLIANZ-TIRIAC 456.25
4. GROUPAMA Asigurari 373.31
5. ASIROM VIG 308.89
6. ING Asigurari de Viata 269.62
7. GENERALI Romania 259.47
8. EUROINS Romania 232.98
9. UNIQA Asigurari 219.96
10. CITY Insurance 104.86
http://www.insuranceprofile.ro/
OMNIASIG Compania a fost infiintata in anul 1998, fiind membru al TBIH FINANCIAL SERVICES GROUP NV, unul dintre operatorii principali ai pietei financiare din Europa Centrala si de Est si actionar majoritar al unor companii de asigurare si fonduri de pensii care isi desfasoara in prezent activitatea in 6 tari. Compania a subscris pe segmentul de asigurari amintit peste 100 mil. euro, ceea ce reprezinta 66,4% din totalul subscrierilor realizate in anul 2006 si 11,5% din piata asigurarilor auto. Omniasig, membra a VIG, mai opereaza in Romania, prin intermediul a inca trei companii diferite: Unita, Agras si Omniasig Life.
Astra Asigurari este o companie de asigurari din Romania. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de omul de afaceri Dan Adamescu, cu 70% din actiuni. Un alt actionar al Astra este grupul austriac Uniqa, cu un pachet de 27%, achizitionat in 2005. Astra este listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti. Compania a inregistrat in anul 2009 un volum al primelor brute subscrise totale in suma de 191 milioane euro si un profit net de 1,4 milioane euro. In anul 2002, valoarea primelor brute incasate a fost de 25 milioane dolari.
Compania va deschide in noiembrie 2010 pe piata ungureasca prima sucursala din strainatate a unei companii romanesti de asigurari.
B) INTERMEDIARI IN ASIGURARE
1) Definitie:
Intermediarii in asiguarri si in reasiguarri sunt, dupa caz, inregistrati la sau autorizati de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in conformitate cu normele emise in aplicarea prezentei legi, sau la autoritate a competenta din statul membru de origine. 
2) Categorie de intermediari in asigurare:
In general, in tarile cu traditie in asigurari, asigurarea nu se incheie in mod direct intre partile contractante ci prin intermediari si anume: brokeri si agenti de asigurare. 
Brokerul: persoana juridica romana sau straina, autorizata in conditiile prezentei legi, care, pentru clientii sai, negociaza sau incheie contracte de asigurare si acorda alte servicii in legatura cu protectia impotriva riscurilor sau cu regularizarea daunelor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Activitatii Asiguratorilor si Intermediarilor in Asigurare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!