Reforma Pensiilor in Tarile Emergente ale Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. REFORMA PENSIILOR PRIVATE IN ROMANIA 3
1.1.TIPURILE DE PENSII SI CARACTERISTICILE LOR GENERALE 5
1.2.SISTEMUL DE PENSII DIN ROMANIA 5
1.3. DE CE AVEM NEVOIE DE PENSII PRIVATE? 8
2. POLONIA LIDERUL PIETEI DE PENSII PRIVATE OBLIGATORII DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST 14
2.1.ARHITECTURA SISTEMULUI 14
2.2.STRUCTURAPIETEI 15
2.3.INVESTITIILE FONSURILOR 15
2.4.RANDAMENTELE INVESTITIILOR 16
2.5.CONSOLIDAREA PIETEI 16
3. REFORMA PENSIILOR: ROMANIA VS POLONIA 20
4.Tari emergente 22


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. REFORMA PENSIILOR PRIVATE IN ROMANIA
SISTEMUL DE STAT PENSII PRIVATE
- SISTEMUL PENIIILOR DE STAT A CREAT, IN 17 ANI DE TRANZITIE, SARACIE SI UMILINTA. 
- 1.- pensie medie de370 lei pe luna, adica doar 35% din salariul mediu net pe economie. 
- 2.- 5.500.000 de pensionari la 4.700.000 de salariati. 
- 3.- incapacitatea dovedita a statului de a asigura venituri decente pentru pensionari. 
- 4.- redistribuire: pensiile sunt platite din contributiile actualilor angajati, valoarea lor depinzand de salariile si de numarul acestora. 
- 5.- populatia imbatraneste, forta de munca migreaza, iar numarul salariatilor care-i sustin pe actualii pensionarise micsoreaza tot mai mult. 
- 6.- valoarea pensiilor de stat depinde de generozitatea guvernantilor. 
- 7.- banii pentru pensiile de stat depind de eficienta mecanismului de colectare. 
- PENSIILE PRIVATE REDUC ROLUL STATULUI, ASIGURAND, PE LANGA VENITURI MAI MARI LA BATRANETE SI O INFUZIE DE CAPITAL IN ECONOMIE. 
- 1.- banii pe care salariatul ii plateste ii revin chiar lui dupa iesirea la pensie. 
- 2.- doua venituri la retragerea din activitate: pensie de stat si pensie privata. 
- 3.- transparenta din partea administratorilor in ceea ce priveste politica de investitii. 
- 4.- concurenta intre fondurile de pensii. 
- 5.- administrarea banilor se face de catre firme private, specializate in investitii. 
- 6.- contribuabilul isi poate alege singur compania care ii va administra banii. 
- 7.- suma acumulata la fondurile de pensii poate reveni familiei sau mostenitorilor legali. 
- 8.- participantul la un fond privat se poate muta la un altul daca nu este multumit de performante. 
- 9.- efectele asupra economiei sunt semnificative, deoarece banii incasati de fondurile de pensii sunt investiti, astfel creanduu-se noi locuri de munca. 
- 10.- pentru actualii salariati, aderarea la un fond privat privat de pensii nu reprezinta un cost suplimentar, deoarece o parte din actuala contributie catre stat este platita in contul fondului privat de pensii ales. 
- 11.- pensiile private reduc munca la negru, deoarece salariatii sunt direct interesati ca veniturile lor sa fie trecute integral pe cartea de munca.; 
- 12.- legea prevede ca fondurile private obligatorii de pensii nu pot da faliment, situatia financiara a administratorilor fiind controlata permanent de institutiile statului. 
- 13.- cele mai multe fonduri private au demonstrat, prin experienta anterioara, ca stiu si pot administra in folosul participantilor, banii colectati. 
- 14.- banii platiti de angajati fondurilor private obligatorii vor fi garantati printr-un fond unic de garantare. 
- 15.- salariatul poate contribui la fondul privat chiar daca lucreaza in afara Romanie.
1.1.TIPURILE DE PENSII SI CARACTERISTICILE LOR GENERALE
- Pilonul I reprezentat de pensiile publice, platite de stat, cunoscute cu avantajele si dezavantajele acestora. In ansamblu, fuctionarea acestor sisteme de pensii se bazeaza pe :
- gestionarea si garantarea lor de catre statul roman, asigurand tuturor participantiilor drepturi egale - participarea obligatorie a tuturor persoanelor angajate cu acte din Romania - contribuaiile platite regulat mulai ani sunt doar direct redistribuite catre viitorii pensionari; pensia platita fiind tot mai mica pe masura cresterii numarului pensionarilor si scaderii numarului angajatiilor. 
- Pilonul II reprezinta pensiile obligatorii private administrate de catre companiile autorizate si controlate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. La acest tip (pilon) de pensie sunt obligati sa contribuie toate persoanele cu varste intre 18 si 35 ani, angajate cu acte din Romania, iar persoanele cu varsta intre 35 si 45 ani pot opta si acestea pentru o astfel de pensie, nefiind obligate de lege, insa vor beneficia de aceleaai drepturi ai deci de o pensie suplimentara (fata de cea oferita de stat) dupa pensionare. 
Contributia la acest pilon nu reprezinta o plata suplimentara pentru angajat, ci doar o redirectionare a 2 % din contributiile sociale (acum administrate de stat) catre una din firmele care pot vinde pensii private obligatorii. Contributiile sociale directionate spre acest pilon II vor creste treptat cu cate 0,5% / an, ajungand in 2016 la 6 % / an. 
- Pilonul III reprezinta pensiile facultative. De astfel de pensii pot beneficia toti angajatii romani cu varste intre 18 si 52 ani.
1.2.SISTEMUL DE PENSII DIN ROMANIA
Programul de privatizare a sistemului de pensii din Romania trebuie sa indeplineasca doua cerinte importante : sa nu pericliteze plata pensiilor pentru cei deja indreptatiti sa le primeasca si sa lase posibilitatea fiecarui salariat sa opteze fie sa ramana in vechiul sistem , fie sa-si plaseze contributiile intr-unul din fondurile private de pensii ce vor apare. Experienta unor state ca Chile si Argentina demonstreaza ca un procent covarsitor din populatia activa s-a orientat spre a-si plasa economiile in aceste fonduri. Fondurile private permit fiecarui contribuabil sa-si deschida un cont in care banii se acumuleaza pe masura ce se adauga noi contributii precum si dobanzile si dividendele rezultate din investitiile facute cu banii respectivi. Practic , deosebirea esentiala dintre un sistem privat de pensii si unul de stat, se refera la modul de alocare al banilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Pensiilor in Tarile Emergente ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!