Reasigurarile in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

PREZENTAREA GENERALA A REASIGURARILOR
1.1.CONCEPTUL DE REASIGURARE
1.2. NECESITATEA REASIGURARII
1.3. FUNCTIILE REASIGURARILOR
1.4. FORME DE REASIGURARI
1.5. CONTRACTUL DE REASIGURARE
2. PIATA INTERNA A REASIGURARILOR
2.1.ACTIVITATEA DE REASIGURARE PE 2005
2.1.ACTIVITATEA DE REASIGURARE PE 2006
2.1.ACTIVITATEA DE REASIGURARE PE 2007
3.PREZENTAREA SOCIETATII DE ASIGURARI SI REASIGURARI 
3.1. SCURT ISTORIC
3.2.PRODUSE
3.3.CLIENTI SI PARTENERI


Extras din referat Cum descarc?

1.PREZENTAREA GENERALA A REASIGURARILOR
1.1.CONCEPTUL DE REASIGURARE
Reasigurarea constituie o componenta foarte importanta a asigurarii directe, deoarece ea face posibila dispersarea riscurilor asumate initial de asigurator, redistribuirea lor intre mai multe societati specializate si redistribuirea lor pe diverse arii geografice.
In cuprinsul Legii nr. 172/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, reasigurarea se defineste dupa cum urmeaza:
"Reasigurarea este operatiunea de asigurare a unui asigurator de catre alt asigurator, primul fiind reasigurat, iar al doilea, reasigurator.
Prin reasigurare :
a) asiguratorul, in calitate de reasigurator,primeste prime de reasigurare, in schimbul carora contribuie, potrivit obligatiilor preluate, la suportarea indemnizatiilor pe care reasiguratul le plateste la producerea riscului care a facut obiectul reasigurarii;
b) asiguratorul, in calitate de reasigurat, cedeaza prime de reasigurare, in schimbul carora reasiguratorul contribuie, potrivit obligatiilor preluate, la suportarea indemnizatiilor pe care reasiguratul le plateste la producerea riscului care a facut obiectul reasigurarii;
c) prin operatiunea de retrocesiune, reasiguratorul poate ceda la randul sau, o parte din riscul acceptat."
Reasigurarile au aparut din necesitatea obiectiva a acoperirii riscurilor pe care asiguratorul direct trebuie sa le suporte, aceasta(activitatea) avand ca efect "pulverizarea riscului". 
Astfel de operatii de impartire a riscului dateaza din aceeasi perioada cu aparitia primelor intreprinderi comerciale. O prima forma in care se realizau reasigurari a fost cea a reasigurarilor facultative adica o reasigurare a unor riscuri individuale oferite altei companii de asigurari care era libera sa accepte sau sa respinga oferta propusa. In timp, din nevoia de a acoperi mai multe riscuri, ca urmare a cresterii volumului asigurarilor directe, au reaparut metode de asigurare care sa ofere mai multa certitudine asiguratorilor originari precum si unele facilitati din partea reasiguratorilor. Astfel a aparut reasigurarea contractuala care a devenit un mijloc prin care asiguratorii directi pot cere o acoperire obligatorie pe o baza solida, certa. 
In ultimii ani, reasigurarile ocupa un rol foarte important in viata economica datorita cererii crescute de asigurari directe, a volumului si capacitatii industriale pentru care se cer acoperiri de riscuri. In afara cresteri cantitative a numarului tranzactiilor, au loc si substantiale imbunatatiri calitative privind natura si caracteristicile reasigurarilor, aspectele tehnice, precum si sistemul de comunicatii intre asiguratorii directi, reasiguratori si brokeri de asigurari.
Pentru a intelege mai bine esenta reasigurarii sa punctam elemente prin care aceasta se delimiteaza de asigurarile directe:
1. In cazul asigurarii directe asiguratorul incheie un contract de asigurare cu o persoana fizica sau juridica in timp ce partile contractului de reasigurare nu pot fii decat doua societati de asigurare, deci doua persoane juridice specializate in asigurari/reasigurari.
2. Subiectul unei asigurari poate fi o proprietate, o persoana sau un profit expus pierderilor sau avariilor pe care le poate suporta asiguratul, in afara activitatii intreprinse de el insusi sau de agentii sau functionarii sai, reasiguratorul este indirect interesat in pierderile suportate de asiguratul original, el compensand partial sumele platite de reasiguratul sau. Astfel subiectul asigurat este parte a raspunderii contractuale pe care reasiguratul a acceptat-o comform politei de asigurare semnata de el in contractul initial.
3. Nu toate contractele de asigurare sunt supuse principiului indemnizarii (compensarii, despagubirii), cu exceptia politelor de viata, accidente si boala, in timp ce toate contractele de reasigurare, inclusive cele pentru reasigurari de viata sunt contracte de despagubire fiind limitate la platile facute de reasigurat comform asigurarilor la care a subscris. In practica cele mai multe reasigurari prevad numai compensatiile partiale, reasiguratul suportand el insusi o parte a oricarei pierderi.
4. Contractul de asigurare imbraca forma unei polite de asigurare, in timp ce contractul de reasigurare imbraca forme diferite in functie de tipul reasigurarii,rareori aparand in forma unei polite de reasigurare (uneori, la reasigurarea facultative,in special de incendiu).
5. In timp ce aproape toate asigurarile directe (cu exceptia celor maritime si de aviatie) sunt in principal interne, reasigurarea este prin natura sa o activitate internationala.
Observatii :
1. contractul de reasigurare se incheie numai intre doua companii specializate in asigurari si reasigurari, numai intre doua persoane juridice; 
2. in practica cele mai multe reasigurari prevad numai compensari partiale, reasiguratorul suportand el insusi o parte a oricarei pierderi;
3. reasigurarea este prin natura sa o activitate internationala.
Desi obiectul de activitate al asiguratorului este preluarea riscurilor tertelor persoane, societatile de asigurare, indiferent de marimea lor, cedeaza o parte din aceste riscuri din motive prudentiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reasigurarile in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!