Reasigurarea

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONCEPT
Functia principala a unui asigurator este de a-l proteja pe asigurat impotriva pierderilor majore potentiale. Reasiguratorul furnizeaza o protectie similara asiguratorului.
De acea reasigurarea joaca un rol foarte important, daca nu vital, pe piata asigurarilor. Acest rol poate fi reflectat prin urmatoarele trei atribute:
1. Furnizeaza capacitate.
2. Creaza stabilitate. 
3. Consolideaza pozitia financiara.
Furnizeaza capacitate. 
Motivul initial pentru care s-a nascut reasigurarea este acela ca ea furnizeaza capacitate.
In fiecare ramura de asigurare exista riscuri care, din cauza marimii sau naturii lor, nu pot fi retinute de catre o societate de asigurari. Astfel de riscuri sunt numeroase: avioanele cu reactie fiind unul dintre cele mai bune exemple.
Pe o anumita piata de asigurari, aceste riscuri sunt asigurate prin impartirea riscului asigurat de catre societatile de asigurare, adica fiecare societate isi asuma o parte din respectivul risc, atat cat poate ea retine, iar partea care ramane este asigurata de catre alte societati de asigurare. Aceasta practica este denumita coasigurare.
Pe alte piete de asigurare, societatea de asigurare asigura intregul risc, si ofera o parte din suma respectiva spre asigurare altor societati de asigurare sau reasigurare, retinand numai acea parte pe care o poate absorbi.
Astfel, cand suma de asigurare a unui singur risc sau a unui grup de primejdii care formeaza un singur risc depaseste limita pe care o poate absorbi o societate, este necesar ca societatea respectiva sa apeleze la reasigurare.
Urmatoarea diagrama explica tranzactia:
Asiguratorul
original 
Riscul este pasat catre 
Asigurator O parte din risc este transmisa 
Reasigurator
catre 
Risc 10
milioane lire GBP 
Asigurare Retine 2 milioane lire GBP
Cedeaza 8 milioane lire GBP 
Reasigurare Accepta 8 milioane lire GBP
Creaza stabilitate.
Urmatorul motiv important pentru reasigurare este aducerea la acelasi nivel a rezultatelor societatii de asigurare pe o perioada determinata de timp.
Oscilatiile mari ale rezultatelor unei societati de asigurare pot fi foarte daunatoare imaginii sale publice si de asemenea pot provoca ingrijorare in randul actionarilor sai. Rezultatele fluctuante apar ca urmare a acumularii catorva daune de dimensiuni mari intamplate pe parcursul unei perioade determinate sau ca rezultat al unei daune subite, foarte mare, de natura catastrofala. Reasigurarea minimizeaza aceasta fluctuatie prin limitarea expunerii riscurilor individuale la daune si restrictionarea daunelor la care este supus un portofoliu.
Urmatoarea diagrama ilustreaza aceasta functie:
Portiunea hasurata indica participarea reasigurarii la rezultatul perioadei respective. Reasiguratorul ia parte la rezultatele societatii de asigurare prin participarea la profitul acesteia (partea hasurata de deasupra liniei) si prin contributia la pierderi (partea hasurata aflata dedesubt). Rezultatul este o rata a daunei stabilizata (reprezentata de linie) de-a lungul perioadei de asigurare acoperita.
Consolideaza pozitia financiara.
Cealalta functie principala a reasigurarii priveste aspectul financiar. Unul din etaloanele de masura folosite de catre organele de control a activitatii de asigurare este solvabilitatea societatilor de asigurare. Aceasta se calculeaza procentual prin raportarea capitalului si a rezervelor societatii la venitul obtinut. Autoritatile impun o limita a solvabilitatii sub care societatile nu pot opera. Aceasta limita este denumita "rata minima de solvabilitate". 
Exemplul urmator ilustreaza folosirea reasigurarii ca mijloc de imbunatatire a solvabilitatii sale, deci a situatiei sale financiare.
Capitalul unei societati impreuna cu rezervele insumeaza 30,000,000 dolari. Ea subscrie anual prime de asigurare in valoare de 200,000,000 de dolari.
Ea nu apeleaza la reasigurare, rata sa de solvabilitate fiind de 15%, adica 30 milioane / 200 milioane x100.
Daca ea ar apela la resigurare, care ar necesita o cedare de prime reasiguratorilor in valoare de 150,000,000 de dolari anual, rata sa de solvabilitate ar deveni 60%, adica 30 milioane /(200 milioane - 150 milioane) x 100.
Prin cedarea a 75% din venitul obtinut din prime reasiguratorilor, societatea si-a crescut rata de solvabilitate cu 300%.
Forme si tipuri de reasigurare.
Reasigurarea se incheie in multe tipuri si forme. Urmatoarea diagrama prezinta cateva din aceste forme si tipuri care vor fi prezentate detaliat in capitolele urmatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reasigurarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!