Practica Asigurari la BCR

Extras din referat Cum descarc?

1. ISTORIC AL ASIGURARILOR
1.1 Primele notiuni de asigurare
Un aspect esential in viata si evolutia omului inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit.
Integritatea corporala si viata omului, ca si avutul agonisit cu truda de el, sunt adesea amenintate de felurite pericole. Impotriva acestora el lupta cu toate mijloacele pe care mintea le-a conceput de-a lungul timpului.
Intre acestea, un loc aparte il ocupa asigurarile, care dispun de o panoplie bogata de arme defensive. Societati de asigurare, asociatii mutuale, organisme publice, private sau mixte, de garantare si asigurare etc. se angajeaza sa protejeze - evident nu in mod gratuit - persoanele fizice si juridice amenintate de fenomene ori evenimente aleatorii, generatoare de prejudicii greu, daca nu imposibil de suportat de cei care actioneaza in mod solitar.
Cele mai vechi forme de asigurare sunt intalnite inca in antichitate si dateaza de circa 6500 de ani. Mestesugarii taietori de piatra din Egiptul de jos au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri ce loveau membrii colectivitatii.
Prin anul 650 inainte de Christos, in Grecia antica inteleptul legislator Solon a obligat societatile politice si mestesugaresti sa constituie un fond comun alimentat prin cotizatii lunare, destinat sa repare prejudiciile survenite in interiorul grupului. Este cea dintai asigurare obligatorie care se cunoaste.
Unele forme ale asigurarii de bunuri sunt cunoscute inca din oranduirea sclavagista, sub diferite forme. Astfel, pierderile care rezultau din aruncarea peste bord a incarcaturii pentru salvarea expeditiei aflata in pericol (cauzat de naufragiu, furtuna, esuare, etc.) erau repartizate in mod proportional, fiind suportate de toti participantii la expeditie, pe principiul avariei comune. Aceste principii au fost cuprinse in legislatia maritima a insulei Rhodos inca din anul 916 inainte de Christos si se mentin pana in zilele noastre. Au fost codificate in colectia de reguli York-Anvers elaborata in anul 1890 si a fost modificata in anii 1924 si 1950. 
Alte surse documentare ne ofera si alte aspecte din istoria asigurarilor, astfel cele mai vechi asociatii mutuale au fost semnalate in secolul al XII-lea in Islanda, cate una la 20 de gospodarii care acopereau, pe principiul reciprocitatii, daunele din pierderile de animale. Primele operatiuni de asigurare maritima au aparut in porturile italiene in sec al XIV.
La inceputul secolului trecut existau in lume 30 de societati de asigurari, respectiv 14 in Anglia, 5 in Statele Unite, 3 in Germania, 3 in Danemarca, 2 in Franta si cate una in Olanda, Elvetia si Austro-Ungaria. In anul 1900 erau in jur de 1272 de societati de asigurare, iar in anul 1969 activau in jur de 9700 de case si societati de asigurare in 71 de tari.
1.2. Asigurarile in Romania - aparitie si dezvoltare
Primele forme de asigurare se intalnesc inca inainte de secolul al XIX-lea, respectiv un fel de intrajutorare reciproca a membrilor aceleiasi comune la decesul vitelor, denumita in limbajul vremii Hopsa. Astfel, in cazul accidentarii unei vite, aceasta era taiata, iar carnea era impartita intre locuitorii din aceeasi comuna, fiecare platind o suma de bani pentru parte ce-i revenea. In felul acesta proprietarul sinistrat isi acoperea in totalitate sau in parte paguba suferita.
Breslele din Transilvania, infiintate in secolul al XIV-lea au fost primele organizatii care au practicat o forma de asigurare pe principiul mutualitatii si intrajutorarii. Aceasta se referea la asigurari de viata si potrivit clauzelor, fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere, iar apoi cotizatii periodice. Sumele astfel stranse erau folosite pentru a suporta cheltuielile de inmormantare pentru membrii saraci ai breslei, precum si pentru plata de ajutoare pentru familia decedatului atunci cand acestia ramaneau fara mijloace de trai.
In anul 1871, prin Inaltul Decret Domnesc nr. 699 din 13 martie, a fost autorizata infiintarea primei societati romanesti de asigurare, anume ,,Dacia".
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea si in prima parte a secolului al XX-lea o data cu dezvoltarea economica a tarii, s-a dezvoltat si sectorul asigurarilor aparand in peisajul economic o serie de alte societati de asigurare, cum ar fi Romania-1873, Nationala-1882, Generala-1887, Agricola-1906, Urania, Patria, Banca Generala de Asigurare-1911. In anul 1881 prin fuzionarea societatilor Dacia si Romania a luat fiinta societatea Dacia-Romania care a devenit una din cele mai puternice societati de asigurare din tara noastra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Practica Asigurari la BCR.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!