Politica de Profit si Dividend a Societatilor de Asigurari

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1. PROFITUL IN ASIGURARI 2
1.1. Ciclul profitului si fazele ciclului profitului 2
1.2. Cauzele ciclului profitului 4
1.3. Structura competitionala a industriei asigurarilor 5
1.4. Modelul economic 5
CAP.2. CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE SI PERFORMANTELE SOCIETATII DE ASIGURARI 7
2.1. Contul de profit si pierdere si implicatii patrimoniale, economice si financiare ale rezultatului exercitiului 7
2.2. Contul de profit si pierdere si normalizarea contabila internationala 8
2.3. Particularitati privind contul de profit si pierdere a societatii de asigurari 9
2.4. Profitul inregistrat de ARDAF si de ING Asigurari de viata 10
BIBLIOGFRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1. PROFITUL IN ASIGURARI
1.1. Ciclul profitului
Ciclicitatea profitului in asigurarile generale nu reprezinta o noutate. Anterior, asiguratorii au observat ca aceasta ramura de asigurari are perioade de criza si prosperitate. In trecut, asiguratorii au acceptat aceasta ciclicitate probabil datorita faptului ca veniturile obtinute in perioadele de prosperitate erau suficiente pentru a acoperi pierderile din perioadele de criza.
Industria asigurarilor din SUA, in anul 1975, a inregistrat cea mai mare pierdere din anteriorii 50 de ani. Putin mai tarziu, la numai trei ani dupa, profitul a atins un nivel record pentru ca ulterior, sa coboare. In anul 1984, pierderile au atins valori atat de mari, incat rata profitabilitatii a scazut chiar si sub nivelul temutului an 1975. Foarte rara pentru acea perioada, insolvabilitatea, era amenintatoare pentru numerosi asiguratori si reasiguratori. Societati mari si mici si-au incetat activitatea sau au fost nevoite sa fuzioneze cu societati mai puternice pentru a putea evita falimentul.
Puternicele oscilatii ale profitabilitatii si disponibilitatii asiguratorilor au determinat persoane din interiorul sau exteriorul industriei sa se intrebe daca aceasta ciclicitate poate fi controlata. Raspunsul la aceasta intrebare denota prin intelegerea in primul rand a mecanismului de producere a ciclului profitului.
O definitie apropiata a acestui ciclu ar fi urmatoarea : " o serie de evenimente periodice care se produc intr-o astfel de succesiune incat ultimul eveniment al unei secvente precede imediat repetarea primului eveniment din noua serie" Ciclul profitului luat ca model se caracterizeaza printr-o crestere urmata de o descrestere, adica valoarea profitului creste pentru o perioada, dupa care descreste, ulterior crescand din nou. Cele mai inalte puncte ale seriilor sunt numite "puncte de maxim", iar cele mai joase sunt numite "puncte de minim". In asigurarile generale, ciclul profitului este de obicei cuprins intre un punct de minim si urmatorul punct de minim - cu exactitate, din anul cu profitabilitatea cea mai scazuta, perioada de profitabilitate ridicata fiind cuprinsa intre acesti ani.
Specialistii in domeniul asigurarilor vorbesc despre ciclu atunci cand se refera la perioada descendenta a ciclului, probabil datorita faptului ca in perioada de ascensiune ii intereseaza mai putin problema ciclului. Nu ar fi corect sa se faca o caracterizare a ciclului profitului numai din prisma anilor nefavorabili. Un ciclu complet cuprinde atat ani cu profit mai scazut, cat si ani cu profit ridicat. Caracteristica dimensionala traditionala utilizata in identificarea ciclului profitului ar trebui sa cuprinda atat profitul realizat din subscriere, cat si cel din investitii. Pentru a simplifica insa analiza, se poate face o analiza numai a evolutiilor activitatii de subscriere.
Ciclul profitului in asigurarile de bunuri si raspundere civila a fost confirmat de evolutia bine cunoscutei si larg utilizatei rate ,,combinate". Aceasta rata reprezinta suma a doi indicatori, rata daunei si rata cheltuielilor :
Rata daunei = 
Rata cheltuielilor = 
Rata combinata este echivalenta cu o unitate mai putin marja de profit. Altfel spus, cu cat rata combinata este mai mica, cu atat marja de profit este mai mare. De exemplu, o rata combinata de 92% ( in asigurare aceasta rata este exprimata, in general, in procente) determina o marja de profit de 8%. Rata combinata de 10% detrmina o marja de profit de -8% ( marja de profit poate fi stabilita in termeni pozitivi sau negativi, iar profitabilitatea poate fi gandita in termeni de profit sau pierdere).
Ciclul profitului ar trebui analizat pentru profitul total, nu doar pentru cel din activitatea de subscriere.
Ciclurile profitului reflecta comportamentul economico-social in schimbare si, prin urmare, oscilatiile nu sunt perfect simetrice sau regulate, ca in cazul ciclurilor matematice. Faptul ca profitabilitatea este ciclica nu inseamna obligatoriu ca valoarea acesteia va reveni la nivelul anterior. Ciclurile se succed conform unui trend crescator sau descrescator al profitabilitatii. In perioada de observatie de 41 de ani, au existat sase puncte de maxim si sase puncte de minim ale ratei combinate aferente tuturor categoriilor de asigurari generale. Astfel, exista sase cicluri complete : 1946-1952, 1952-1957, 1957-1964, 1964-1969, 1969-1975 si 1969-1975 si 1975-1981, masurate conventional intre doua puncte minime de profitabilitate. Pe intreaga perioada, ciclurile profitului din toate domeniile de asigurare au fost puternic influentate de ciclurile profitului din asigurarea auto. Evolutia ratei combinate in asigurarea auto urmareste indeaproape evolutia ratei combinate pentru toate tipurile de asigurari. Similaritatea nu este surprinzatoare. In aceasta perioada, primele din asigurarea auto au reprezentat 40% din primele totale, astfel ca profitabilitatea din subscrierea asigurarii auto a avut evident un efect puternic asupra profitabilitatii totale. Ciclurile profitului pot fi observate si in alte tipuri de asigurari, totusi desfasurarea lor temporala nu este aceeasi cu cea a ciclului profitului asigurarii auto. Nici amplitudinea si nici frecventa nu sunt aceleasi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Profit si Dividend a Societatilor de Asigurari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!