Planuri pentru Copii

Extras din referat

Cu 15 ani in urma, romanii abia daca auzisera despre politele de asigurare pentru copii. Cei mai multi aflau despre acestea din filme, din acele scene ilare pentru noi, in care ii vedeam pe parintii americani, de exemplu, punand bani deoparte pentru studiile universitare ale copilului, desi era vorba despre un nou-nascut. Aceasta atitudine incepe, treptat, sa dispara, iar interesul pentru asigurarea unui viitor bun copilului este din ce in ce mai evident. Tot mai multe familii, spun specialistii, sunt preocupate de a le asigura copiilor un viitor cat mai trainic , copiii, devenind astfel miza pentru companiile de asigurari. 
Asigurarea nu mai este doar un produs destinat adultilor. Chiar daca parintele este cel care va semna polita, in calitate de beneficiar, copilul se poate folosi dupa varsta majoratului de o renta de studiu sau de dota de casatorie. 
"Nu va mai dura mult si pe lista de cadouri pentru un nou-nascut va fi polita de asigurare", crede managerul de la Eurobrokers. 
Ca atare, trendul incheierii de polite pentru copii se mentine la majoritatea asiguratorilor. 
Aproape toate societatile din domeniu care activeaza pe piata asigurarilor de viata ofera produse specifice pentru copii. Politele de asigurari pentru copii imbraca forma unor planuri de economii pe termen mediu si lung. Acestea au devenit o afacere rentabila pentru brokeri si companii. Asimilate asigurarilor de viata, politele destinate protectiei copiilor reprezinta cam 20% din portofoliul unui asigurator.
Pe piata sunt asigurari pentru copii traditionale si unit linked. "Ca proportie, produsele unit linked sunt majoritare pe piata, dar trebuie spus ca la acest tip de asigurare riscul apartine clientului, si nu companiei. Sau, altfel spus, daca fondurile in care se investesc primele de asigurare scad, clientul poate sa incaseze dupa 15 ani de plata a primelor mai putin decat a depus in tot acest interval. E putin probabil sa se intample asa, pentru ca pietele financiare au in general reculuri pe perioade scurte de timp (3-4 ani), dar daca vorbim de protectia copilului ar trebui luat in considerare acest fapt", explica pentru Adevarul Constantin Nastase, director executiv UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania). 
La politele traditionale in lei, asiguratorii garanteaza dobanzi care sunt sub nivelul celor oferite de banci la depozitele in moneda nationala. Allianz-Tiriac garanteaza pentru acest an o dobanda de 4%. La Generali, dobanda minima garantata este de 3,5%, iar la Interamerican, de 3%. Dobanda obtinuta intr-un an de un client cu o polita clasica poate fi mai mare decat cea garantata, dar mai mica decat cea obtinuta de societatea de asigurare prin plasarea banilor.
In portofoliul ING Asigurari de Viata, de exemplu, sunt prezente ambele tipuri de produse. Cel traditional este intitulat ,,Academica", iar cel cu acumulare de capital este numit ,,Debut 18". Generali are un produs traditional special pentru copii, ,,Majorat", iar pentru parintii care doresc pot fi adaptate politele unit-linked. 
Asiguratorii au creat si produse de asigurare pentru grupurile de persoane cuprinse intr-o forma de invatamant, de la cel prescolar la cel universitar. Pentru a se incheia astfel de asigurari, este necesar un acord intre institutiile de invatamant si parinti, foarte greu de realizat atata timp cat responsabilitatea este aruncata de la unii la altii, in principal privind plata primelor de asigurare. 
"Fiecare asigurator si-a conceput produsul de asigurare plecand de la un program de baza la care pot fi adaugate optional, functie de necesitati, beneficii suplimentare, asigurand in acest fel flexibilitatea fiecarei asigurari", mai adauga Jitariu, de la Eurobrokers. 
Costul unui astfel de program de asigurare (primele de asigurare) este determinat de durata programului (minim cinci ani, maxim 25 de ani), de suma de care doriti sa beneficieze copilul si la ce varsta, ce riscuri doriti sa fie acoperite si in ce cuantum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planuri pentru Copii.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!