Piețe de asigurare europene - Piața Londrei și piața Lloyd's

Cuprins referat

1.Caracteristicile pietei de asigurare
2.Piata Londrei
2.1Structura si organizatie
2.2Principalii actori de pe piata londoneza
3.Piata Lloyd's
3.1Introducere si scurt istoric
3.2Organizarea si functionarea pietei Lloyd's
3.3Membrii Lloyd's
3.4Tipuri de asigurari
3.5Procedura asigurarilor si reasigurarilor pe piata Lloyd's
3.6Asociatiile si organizatiile Lloyd's
4.Bibliografie


Extras din referat

Operatiile de asigurare, realizate pe baze contractuale, se desfasoara intr-un cadru pe care il numim piata a asigurarii. Aici se intalneste cererea de asigurare, care vine din partea persoanelor fizice si juridice asigurabile, dornice sa incheie diverse tipuri de asigurari, si oferta de asigurare, sustinuta de organizatii specializate, autorizate sa functioneze in acest domeniu, si capabile , sub raport financiar,sa desfasoare o astfel de activitate.
Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care opereaza mai multe organizatii de asigurare, cat si pentru cele in care, in virtutea monopolului de stat, fiinteaza o singura asemenea organizatie. O astfel de piata, aparent neconcurentiala, prezinta si cateva elemente de concurenta, in sensul ca singura organizatie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile oferite de aceasta si aducand in acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. In acest caz, persoanele fizice si juridice asigurabile pot alege intre a accepta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o respinge cautand o alternativa viabila,reala sau aparenta.
Pentru persoanele care doresc sa incheie o asigurare de viata, care sa le ofere concomitent protectie de asigurare si posibilitatea fructificarii economiilor, alternativa consta in depunerea la casa de economii a disponibilitatilor banesti spre pastrare si fructificare.
Aceasta, pe considerentul ca suma incasata de asigurat la o asigurare mixta de viata, la expirarea termenului de asigurare, este mai mica decat cea pe care ar fi incasat-o daca ar fi incredintat-o unei case de economii spre pastrare si fructificare, o suma de bani egala cu totalul primelor de asigurare platite. In realitate, nu este vorba de faptul ca organizatia de asigurare fructifica mai slab economiile populatiei decat casa de economii,ci ca ea acopera si riscul de deces al asiguratului,pe perioada de valabilitate a contractului pentru care este indreptatita sa perceapa o anumita prima de asigurare.
Unitatile economice si gospodariile populatiei, interesate in protectia bunurilor, in locul asigurarii prin intermediul unei organizatii specializate, au la indemana solutia autoasigurarii cu toate limitele sale. Conform celor aratate rezulta ca forme ale concurentei pot aparea intre o organizatie de asigurare si o casa de economii, respectiv intre asigurarea propriu-zisa si autoasigurarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piete de asigurare europene - Piata londrei si piata lloyds.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

1.Violeta Ciurel, "Asigurari si reasigurari. Abordari teoretice si practici internationale" Ed. All Beck, Bucuresti, 2000;
2.Dan Anghel Constantinescu, "Conjunctura pietei mondiale a asigurarilor", Ed. Colectia Nationala, Bucuresti, 2002;
3.Cristina Cuimas, "Asigurarile internationale. Arhitectura si problematica la debutul mileniului III" Ed. Intelcredo, Deva, 2001;
4.Vacarel, Iulian, Bercea, Florian, "Asigurari si reasigurari", editia a-II-a, Editura Expert, Bucuresti, 1992
5.Bistriceanu, D, Gheorghe, "Sistemul asigurarilor in Romania", Editura Economica, Bucuresti, 2002


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!