Piața Serviciilor de Asigurări din România

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.pag. 2
Cap. I : Istoria asigurarilor in lume si in Romania.pag. 3 
Cap. II : De ce sunt utile asigurarile?.pag. 4 
Cap. III : Clasificarea asigurarilor.pag. 5
Cap. IV : Caracteristicile contractului de asigurare.pag. 6
Cap. V : Ce inseamna asigurarea de viata ?.pag. 7
Cap. VI : Reasigurari.pag. 9
Concluzii.pag. 10
Bibliografie.pag. 11


Extras din referat Cum descarc?

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor. fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari, nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi. Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton."
Henry FORD
Cap. I : Istoria asigurarilor in lume si in Romania
Asigurarea a aparut din nevoia de protectie a omului in fata unor pericole si pentru gasirea solutiilor adecvate de inlaturare a lor.
Cele mai vechi forme de asigurare sunt intalnite inca in antichitate si dateaza de circa 6500 de ani. Mestesugarii taietori de piatra din Egiptul de jos au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri ce loveau membrii colectivitatii.
Prin anul 650 inainte de Christos, in Grecia antica inteleptul legislator Solon a obligat societatile politice si mestesugaresti sa constituie un fond comun alimentat prin cotizatii lunare, destinat sa repare prejudiciile survenite in interiorul grupului. Este cea dintai asigurare obligatorie care se cunoaste
Inceputurile asigurarilor moderne in Romania se situeaza cu peste 135 de ani in urma, incepand cu anul 1871. Pana la inceputul Primului Razboi Mondial, societatile de asigurari din Romania practicau preponderent asigurari de incendiu si asigurari de viata si mult mai putin asigurari de transport.
In anul 2000 apare Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care este condusa de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, format din cinci persoane (un presedinte, un vicepresedinte si 3 membri). Acestia sunt numiti de Parlamentul Romaniei, la propunerea comisiilor pentru buget, finate si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor si sunt alesi cu un mandate de 5 ani pentru presedinte, de 4 ani pentru vicepresedinte, de 3, 2 si respective 1 an pentru membri
Istoria asigurarilor ne arata necesitatea existentei sale de-a lungul istoriei prin urmare a probabilitatii si a riscului de a se petrece un anumit fenomen,care sunt grupate in diverse tipuri de asigurari. Prin urmare ceea ce a condus la aparitia a numeroase societati de asigurare si concurentei dintre companii a fost schimbarea mentalitatii populatiei care si-a dat seama de beneficiile pe care acesta le poate aduce in momentul producerii unei nenorociri.Am putea spune ca si nevoile si aspiratiile oamenilor s-au dezvoltat prin urmare societatile de asigurari au trebuit sa aduca
inovatii,oferte mai avantajoase cat si servicii de calitate.
Cap. II : De ce sunt utile asigurarile?
Indiferent de cat de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se intampla in jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiiei. De aceea este foarte bine sa incercam sa transferam riscurile asupra altcuiva. Acestea sunt motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat la adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de alta natura, ii poate salva firma de la probleme financiare care ar putea duce la faliment s.a.
Un loc important intre accidente il ocupa accidentele in munca sau de munca. Acest tipuri de accidente survin la locul de munca sau cu ocazia desfasurarii activitatii profesionale si pot provoca: decesul, infirmitatea sau imbolnavirea omului. Un alt loc important intre accidente il ocupa accidentele rutiere, feroviare, maritime si cele aeriene. Deci pericolele la care sunt expusi oamenii, animalele si bunurile sunt variate.
O statistica arata o tendinta de crestere a catastofelor naturale, dar si a celor tehnice, provocate de om. Insa oamenii nu au stat pasivi, resemnandu-se in fata catastrofelor, ci din contra au cautat sa se apere, sa se fereasca, sa prevada, sa previna si sa diminueze pierderile de vieti si pagubele materiale. Astfel in timp a aparut necesitatea existentei unor anumite forme de protectie care s-au concretizat in asigurari.
Pentru eliminarea acestor riscuri, omul are mai multe optiuni: evitarea sau prevenirea riscului, limitarea pagubelor, producerea de rezerve pentru acoperirea eventualelor pagube si trecerea riscului asupra altei persoane.
Trecerea riscului asupra altei persoane se poate realiza atunci cand o persoana fizica sau juridica accepta sa plateasca o anumita suma de bani unei alte persoane, de regula specializata, care se angajeaza sa suporte pagubele acelui risc pentru care este platita.
In alte tari din Uniunea Europeana, peste 90% dintre producatori au incheiat o polita de raspundere civila pentru produse care acopera raspunderea producatorului, dar si a hipermarketului, comparativ cu Romania, unde numai 10% se asigura
"In Romania trebuie sa se constate daune, oamenii sa ceara despagubiri, iar producatorii sa piarda pentru ca acestia din urma sa constientizeze importanta unei astfel de polite


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Serviciilor de Asigurari din Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!