Piata Romaneasca de Asigurari Agricole

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarile agricole joaca un rol semnificativ in stimularea investitiilor in agricultura si in stabilizarea veniturilor producatorilor agricoli.
Astfel, reintroducerea subventiilor pentru primele de asigurari agricole poate constitui calea unei dezvoltari durabile atat a clasei de asigurari agricole, cat si a agriculturii din Romania, intr-un context economic nefavorabil, in care acest domeniu ar putea contribui la "salvarea" cresterii economice pe 2009.
Se impune, asadar, necesitatea demararii unei platforme regionale de discutii privitoare la utilizarea sistemelor de asigurari ca un instrument de dezvoltare a sectorului agricol si la aplicarea unui program complex de transfer al riscurilor financiare pentru sectorul agricol.
Avand in vedere ca modernizarea agriculturii nu poate avea loc in absenta unui sistem complex si eficient de asigurari agricole, politicile de dezvoltare a acestui segment in Romania trebuie sa impartaseasca viziunea reformei agricole a UE. Aceasta se bazeaza pe comutarea punctului central al reformei de la managementul de piata la managementul de risc, posibila, insa, doar cu cresterea rolului companiilor private de asigurari.
De fapt, Guvernul francez intentioneaza sa puna dezvoltarea practicilor de risk management in agricultura in centrul propunerilor de reformare a acestui sector agricol, pe toata durata mandatului Frantei la conducerea Consiliului Uniunii Europene.
Iar in contextul in care agricultura constituie una dintre principalele ramuri economice din Romania, stimularea acesteia, odata cu promovarea de catre statul roman a investitiilor in activitati de cercetare, dezvoltare si echipamente care sa creasca productivitatea pe acest segment, va duce, cu siguranta, la o impulsionare a cererii pentru asigurarile agricole.
In ceea ce priveste directiile de dezvoltare sanatoasa a acestei piete, aceastea presupun mai mult decat asigurarea culturilor si animalelor impotriva riscurilor catastrofale cu grad ridicat de producere. Ele pot fi extinse la asigurarea intregului patrimoniu al fermierilor, la acoperirea raspunderii acestora fata de terte persoane sau a afacerilor acestora. 
Piata asigurarilor agricole s-ar putea dezvolta, asadar, pe baza schimbarii de mentalitate a fermierilor si alinierea cat mai rapida a agriculturii la standardele europene si nu neaparat in urma riscurilor catastrofale in crestere. Astfel, trebuie identificate modalitatile de promovare a asigurarilor agricole in randul producatorilor si exploatatorilor agricoli.
Cel mai important pas in acest sens este sprijinul financiar acordat de stat producatorilor agricoli in achizitionarea produselor de asigurare disponibile pe piata, dat fiind faptul ca acestea sunt, nu de putine ori, destul de greu accesibile ca pret pentru agricultori. 
De fapt, succcesul cresterii rapide a segmentului de asigurari agricole rezida in coerenta legislativa in sectorul agricol si in capacitatea societatilor de profil de a oferi produse de asigurare de calitate.
Legat de acest aspect, intentia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a modifica Legea nr.381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, astfel incat, pentru culturile asigurate, statul sa nu mai suporte intreaga suma pentru suprafetele calamitate, a generat opinii divergente din partea asiguratorilor, autoritatilor si agricultorilor.
Opinia MADR este ca legea trebuie modificata astfel incat 
raspunderea sa fie impartita intre asiguratori, producatorii agricoli si, in ultima instanta, aceasta sa revina statului. 
Asiguratorii considera insa ca aceasta masura este prematura 
pentru Romania si considera ca pentru impulsionarea clasei de asigurari destinate agricultorilor sunt necesare atat reintroducerea subventiilor de cel putin 50% la primele de asigurari agricole, eliminate incepand cu luna august a anului 2007, cat si largirea listei culturilor si animalelor care beneficiaza de aceasta facilitate...
Totodata, specialistii din piata considera ca un pas important in modernizarea sistemului asigurarilor agricole ar fi infiintarea, la initiativa MADR, in colaborare cu companiile a unei societati de asigurare mutuale, care sa fie promovata de Minister in randul producatorilor agricoli si al altor parti implicate.
De altfel, centrul de interes al celei de a V-a Editii a ICAR - The International CAtastrophic Risks Forum este constituit chiar de asigurarile agricole si legislatia in domeniu, pornind de la necesitatea modernizarii sectorului agricol din Romania.
ICAR 2008 va prilejui, astfel, dezbateri pe tema provocarilor din domeniu, precum identificarea si promovarea practicilor de managementul riscului in agricultura, partereiatele public-private, fundamentarea actuariala a tarifelor pentru astfel de asigurari, realizarea profilului de risc, atat de necesare in contextul unei volatilitati in crestere a pietei si al agravarii efectelor riscurilor catastrofale.
CONCEPTUL DE ASIGURARE. ESENTA SI FUNCTIILE ASIGURARII
Conceptul - asigurarea este un acord de vointa (contract) intre doua parti:
-asiguratorul si asiguratul prin care asiguratorul ofera asiguratului protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat obligandu-se sa acopere asiguratului contravaloarea daunelor (suma asigurata) in caz de producere a acestor riscuri, in schimbul platii de catre asigurat a unei sume de bani numita prima de asigurare sau premium.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Romaneasca de Asigurari Agricole.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!