Piata Romaneasca a Asigurarilor de Persoane

Extras din referat Cum descarc?

Cele mai vechi forme ale asigurarilor de viata sunt indemnizatiile de deces, acordate in vederea acoperirii cheltuielilor de inmormantare si asigurarilor de renta viagera. Ambele au aparut in antichitate, fiind legate de asociatii religioase.
Pana la sfarsitul secolului XIX, cele doua forme ale asigurarilor de viata au fost cele mai practicate forme de asigurare.
Tabelele de mortalitate si introducerea calculelor actuariale au revolutionat in intregime practica asigurarilor de viata.
De-a lungul timpului, nevoile care au determinat incheierea unei asigurari de viata s-au schimbat destul de mult. Astazi in afara grijilor legate de cheltuielile de inmormantare, se constata nevoia unor asigurari, printre care mai frecvente sunt urmatoarele:
- asigurarea unei protectii financiare a familiei sau a celor dependenti in caz de deces,
- achitarea datoriilor unei persoane in caz de deces, caz in care asigurarea apare ca o garantie pentru credite, 
- alocatia de urmas,
- alocatia de batranete,
- economisirea pentru eventualele datorii viitoare (studiile copiilor, zestre, etc.),
- cheltuieli de spitalizare, ingrijire medicala, compensarea veniturilor in caz de boala sau invaliditate temporara,
- investitiile, etc.
Asigurarea de viata este o forma de protectie financiara, a deponentilor sau a altor persoane desemnate in cazul decesului asiguratului.
Din punct de vedere a societatii de asigurare, asigurarea de viata reprezinta o modalitate de transfer al riscului financiar legat de pierderea vietii sau sanatatii unui individ asupra unui grup de indivizi, expusi aceluiasi risc.
Din perspectiva individului, asigurarea de viata poate fi definita ca o intelegere prin care asiguratul plateste o anumita suma de bani-prima de asigurare-in schimbul careia asiguratorul va plati o anumita suma de bani-suma asigurata-in caz de deces sau de supravietuire.
Asigurarile de persoane au un impact favorabil si asupra economiei, in general, fiind un mijloc de atragere in circuitul economic a unei parti din disponibilitatile banesti temporare ale populatiei. In acest fel, rezerva matematica, formata in cadrul asigurarilor de viata, este pastrata de societatea de asigurari la banci, fiind fructificata cu o dobanda anuala. Date fiind termenele lungi, pentru care se contracteaza asigurarile de viata, exista posibilitatea ca rezerva matematica constituita sa fie utilizata si ca sursa de creditare a economiei nationale.
Avand in vedere ca obligatiile preluate de societatea de asigurari prin contractarea asigurarilor de viata devin scadente, in mare masura, numai dupa trecerea unui anumit numar de ani (uneori, chiar 15 - 20-30 de ani), o parte importanta din primele incasate de societatea de asigurari raman la dispozitia sa un timp destul de indelungat, iar pastrarea la banci ii da dreptul sa incaseze dobanzi.
Dobanzile constituie un venit pentru societatea de asigurari si, la stabilirea nivelului primelor de asigurare pe care le platesc asiguratii, se tine cont de acest lucru. Daca nu ar exista aceasta posibilitate a fructificarii sumelor asigurate prin dobanzi, societatea de asigurari ar fi obligata sa practice un nivel mai ridicat al primelor de asigurare. Acesta ar trebui sa cuprinda si dobanzile realizate de asigurator prin pastrarea rezervei matematice la banci.
Principalele caracteristici ale asigurarilor de persoane:
Suma asigurata se stabileste forfetar de catre asigurat, in functie de nevoile si de posibilitatile sale.
Asiguratul poate sa incheie mai multe contracte de asigurare impotriva aceluiasi eveniment (complex de evenimente) si pentru sume diferite, fara sa fie impiedicat de lege sau de asigurator sa faca acest lucru.
La producerea riscului, asiguratul sau beneficiarul asigurarii are dreptul sa incaseze drepturile de asigurare de la toti asiguratorii, deoarece aici nu mai este vorba de dauna ca la bunuri. Neavand caracter reparator, asigurarea de persoane nu sufera restrictiile la care este supusa asigurarea de bunuri.
Clasificarea asigurarilor de persoane 
Asigurarile de persoane se pot clasifica tinandu-se cont de mai multe criterii, cum ar fi:
- riscul asigurat;
- scopul asigurarii;
- forma juridica pe care acestea o imbraca.
A. In functie de riscul asigurat, asigurarile de persoane pot fi: 
- asigurari de supravietuire; 
- asigurari de deces; 
- asigurari mixte de viata; 
- asigurari de accidente; 
- asigurari de boala; 
- alte forme.
B. Dupa scopul asigurarii exista:
- asigurari de viata pe timp limitat;
- asigurari de viata pe timp nelimitat;
- asigurari mixte de viata cu capitalizare;
- asigurari de pensii.
C. Dupa forma de reglementare juridica, asigurarile facultative de persoane pot fi impartite in doua mari grupe, si anume: 
- asigurari de viata;
- asigurari de accidente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Romaneasca a Asigurarilor de Persoane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!