Piata Mondiala a Asigurarilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in piata asigurarilor 2
1.1 Dimensiunea, structura si caracterizarea pietei mondiale a asigurarilor 2
1.2 Piata asigurarilor la nivel international 7
2. Piata mondiala a asigurarilor 10
2.1 Piata asigurarilor in Europa 10
2.2 Piata asigurarilor in SUA 14
2.3 Piata asigurarilor in Asia 17
2.4 Piata asigurarilor in Africa 19
3. Perspective ale pietei mondiale a asigurarilor 20
Concluzii 22
Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere in piata asigurarilor
1.1 Dimensiunea, structura si caracterizarea pietei mondiale a asigurarilor
La crearea si dezvoltarea pietei asigurarilor au contribuit amplificarea in timp a activitatilor economico-sociale, diversificarea si aparitia unor noi obiecte ale asigurarilor, intensificarea efectelor riscurilor cunoscute si aparitia unor noi riscuri. 
Operatiunile de asigurare si reasigurare au loc intr-un cadru numit piata asigurarilor. In general, piata asigurarilor reprezinta locul unde se intalnesc, in mod reglementat, cererea si oferta de asigurari. Cererea de asigurare vine din partea persoanelor fizice si juridice, care doresc sa incheie diverse tipuri de asigurari si constituie astfel un element hotarator in stabilirea dimensiunilor pietei. Oferta de asigurare este reprezentata de catre organizatii specializate, respectiv autorizate sa functioneze in acest domeniu. Ansamblul pietei asigurarilor este compus din o multitudine de piete nationale, regionale, din piete ale unor ramuri de asigurare, fiecare dintre ele avand caracteristici proprii, determinate de actiunea unor diversi factori.
Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare. O astfel de piata, aparent neconcurentiala, prezinta si cateva elemente de concurenta, in sensul ca singura organizatie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile oferite de aceasta si aducand in acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. In acest caz, persoanele fizice si juridice asigurabile pot alege intre a accepta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative.
O caracteristica care defineste piata de asigurare se refera la dimensiunea acesteia; dimensiune semnifica cererea de asigurare, determinata pe de o parte de puterea economica a persoanelor fizice si juridice asigurabile, iar pe de alta parte de convingerea acestora de utilitatea asigurarii mijlocite de organizatiile specializate. Cererea de asigurare se concretizeaza in contracte de asigurare dupa confruntarea ei cu oferta . Se poate ca nu toate persoanele care au solicitata oferte de la organizatiile de asigurare sa incheie contracte cu acestea, fie pentru ca nu gasesc convenienta sperata, fie deoarece conditiile solicitantilor nu sunt acceptate de catre ofertanti .
Dimensiunea pietei asigurarilor este exprimata prin intermediul urmatorilor indicatori:
numarul contractelor incheiate in perioada de referinta, 
numarul politelor active, 
valoarea anuala a primelor de asigurare, 
cuantumul sumelor asigurate in perioada de referinta 
valoarea totala a angajamentelor asumate de societatile de asigurare la un moment dat.
Piata asigurarilor reprezinta un segment de piata cu o dubla finalitate: 
pe de o parte apararea interesului general al eliminarii pagubelor materiale ca urmare a producerii sau aparitiei unor riscuri pe diferitele sectoare de piata (domenii de activitate);
pe de alta parte desfasurarea pe principii economice a unor activitati economice speciale, evenimente sociale si prestarile de servicii de asigurare.
1. Societatile de capital sunt constituite pentru a obtine profit pentru proprietari si includ: 
a) Societatile comerciale pe actiuni si cu raspundere limitata, isi desfasoara activitatea conform legii si urmaresc realizarea de profit si care sunt obligate sa respecte legislatia in vigoare cu privire la marimea capitalului social minim subscris si varsat;
b) Sindicatele Lloyd's nu reprezinta o societate de asigurari ci se comporta ca o piata. Toate asigurarile sunt subscrise in numele sau de catre anumiti membri, fiind garantate cu intreaga avere personala a acestora. Initial, aceasta piata a fost destinata asigurarilor maritime, dar spre sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput si subscrierea riscurilor nemaritime. Piata reasigurarilor reprezinta o mare parte a pietei Lloyda's existand un sindicat specializat in astfel de tranzactii (Syndicate Reinsurance).


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Mondiala a Asigurarilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!