Piata de Asigurari

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Piata de asigurari 4
1.1. Definitia pietei de asigurari 4
1.2. Elementele pietei de asigurari 4
1.3. Legaturile dintre asigurati si asiguratori pe piata asigurarilor 6
2. Piata de asigurari in Republica Moldova 7
2.1. Piata de asigurari in Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani 7
2.2.Clasamentul primelor companii de asigurare din Republica Moldova pentru 2013 8
2.3.Piata de asigurari comparativa a anului 2012 si 2013 in RM 9
Concluzie 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Piata asigurarilor reprezinta un cadru unde se desfasoara operatiunile de asigurare realizate pe baze contractuale, cit si locul unde se intilnesc cererea si oferta de asigurari. Prezinta o totalitate a relatiilor economice vanzare - cumparare a serviciului de asigurare ce se exprima in apararea intereselor atat a persoanelor fizice, cit si a celor juridice.
In particular, piata de asigurari din Republica Moldova are drept scop sa permita asiguratorilor sa-si conduca operatiunile comerciale partial degajati de consecintele unei eventuale pierderi, respectiv avarieri ale mijloacelor de transport sau ale bunurilor transportate.
Intr-o lume in care evenimentele nefavorabile imprevizibile sunt un dat, cea mai buna solutie este sa transferi riscurile altcuiva. De aceea s-au inventat serviciile sau mai bine zis produsele de asigurari, oferite de societatile specializate, prin care acestea preiau diferite riscuri, bineinteles contra unei sume de bani.
In etapa actuala de dezvoltare a economiei nationale, un rol important revine relatiilor de asigurari care prezinta un tip de afacere particular. O trasatura importanta a economiei moderne o reprezinta necesitatea asigurarii bunurilor impotriva consecintelor economice ale pierderii sau distrugerii lor. Pe de alta parte, societatile de asigurare participa activ pe piata financiara, joaca un important rol in concentrarea ofertei de capital.
Suportul metodologic si teoretico-stiintific al lucrarii il constituie lucrarile stiintifice ale economiilor din tara si din strainatate in domeniul asigurarilor. De asemenea, a fost studiata legislatia Republicii Moldova care reglementeaza activitatea de asigurare. Metodele principale de cercetare sunt: comparatia, deductia, inductia, metodele analitice, gruparile statistice calculul indicatorilor sintetici financiari.
1. Piata de asigurari
1.1. Definitia pietei de asigurari
Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara operatiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se intalnesc cererea de asigurare , venind din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diferite tipuri de asigurari si oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice si anume organizatii, societati specializate, care sunt autorizate sa functioneze in domeniul asigurarilor si sa desfasoare o astfel de activitate, bineinteles, sub raport financiar. 
Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare. O astfel de piata, aparent neconcurentiala, prezinta si cateva elemente de concurenta, in sensul ca singura organizatie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile oferite de aceasta si aducand in acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. in acest caz, persoanele fizice si juridice asigurabile pot alege intre a accepta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative. De exemplu, persoanele care doresc o asigurare de viata, conferindu-le si protectie de asigurare, cum ar fi securitate in caz de deces, accident si altele, dar si fructificarea economiilor , aleg ca alternativa depunerea disponibilitatilor banesti la casa de economii. Aceasta alternativa este aleasa, in conditiile in care sumele ce sunt incasate de asigurat la o asigurare mixta de viata, la expirarea termenului de asigurare, sunt mai mici decat sumele incasate de la casa de economii, atunci cand sumele depuse la casa de economii sunt egale cu totalul primelor platite la societatilor de asigurare. Organizatia de asigurare acopera si riscul de deces al asiguratului, pe perioada de valabilitate a contractului, pentru care se percepe o prima de asigurare specializata, nefiind vorba ca fructifica mai slab economiile populatiei decat casa de economii. Unitatile economice si gospodariile populatiei, care doresc protectia bunurilor, aleg optiunea autoasigurarii, cu limitele sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata de Asigurari.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Galiceanu, I., ,,Economia asigurarilor", Editura Universitaria, Craiova, 1996
2. Legea nr. 403/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor
3. Vacarel, I., Bercea, Fl., ,,Asigurari si Reasigurari", Editura Expert, Bucuresti, 1998
4. Ziarul Financiar, nr14/2001
5. www.asigurare.md
6. www.md.wikipedia.org/wiki/Asigurare
7. www.cnpf.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!