Piața asigurărilor în UE

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul i. Piata de asigurari- concepte generale 1
Ii.1. Definitia pietei de asigurari 1
Ii.2. Elementele pietei de asigurare 2
Ii.3. Caracteristicile pietei de asigurare 3
Capitolul ii. Piata europeana a asigurarilor 6
Ii.1. Prezentare generala 6
Ii.2. Principalele piete din europa 12
ii.2.1. Piata lloyd's 13
ii.2.2. Piata londrei 17
Ii.3. Piata asigurarilor din europa centrala si de est 19
Ii.4. Piata asigurarilor din romania 20
BIBLIOGRAFIE 25

Extras din referat:

Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara operatiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se intalnesc cererea de asigurare , venind din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diferite tipuri de asigurari si oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice si anume organizatii, societati specializate, care sunt autorizate sa functioneze in domeniul asigurarilor si sa desfasoare o astfel de activitate, bineinteles, sub raport financiar. Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare.

O astfel de piata, aparent neconcurentiala, prezinta si cateva elemente de concurenta, in sensul ca singura organizatie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile oferite de aceasta si aducand in acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. In acest caz, persoanele fizice si juridice asigurabile pot alege intre a accepta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative.

De exemplu, persoanele care doresc o asigurare de viata, conferindu-le si protectie de asigurare, cum ar fi securitate in caz de deces, accident si altele, dar si fructificarea economiilor , aleg ca alternativa depunerea disponibilitatilor banesti la casa de economii. Aceasta alternativa este aleasa, in conditiile in care sumele ce sunt incasate de asigurat la o asigurare mixta de viata, la expirarea termenului de asigurare, sunt mai mici decat sumele incasate de la casa de economii, atunci cand sumele depuse la casa de economii sunt egale cu totalul primelor platite la societatilor de asigurare. Organizatia de asigurare acopera si riscul de deces al asiguratului, pe perioada de valabilitate a contractului, pentru care se percepe o prima de asigurare specializata, nefiind vorba ca fructifica mai slab economiile populatiei decat casa de economii.

Unitatile economice si gospodariile populatiei, care doresc protectia bunurilor, aleg optiunea autoasigurarii, cu limitele sale.

I.2. ELEMENTELE PIETEI DE ASIGURARI

Cu privire la piata de asigurari trebuie sa precizam dimensiunea acesteia, ce are ca element hotarator cererea de asigurare. Aceasta este determinata de puterea economica a persoanelor fizice si juridice asigurabile, pe de o parte, si de convingerea acestora de utilitatea asigurarii oferite de organizatiile specializate.

Cererea de asigurare consta in contracte de asigurare, dupa ce aceasta s-a confruntat cu oferta. Insa sunt persoane care solicitand oferte din partea organizatiilor de asigurare, nu incheie contracte cu acestia, fie pentru ca nu gasesc convenienta sperata, fie deoarece conditiile solicitantilor nu sunt acceptate de catre ofertanti.

Astfel, marimea pietei de asigurare depinde de mai multi indicatori, cum ar fi: numarul contractelor incheiate in perioada de referinta, numarul politelor active, valoarea anuala a primelor de asigurare, cuantumul sumelor asigurate in perioada de referinta si valoarea totala a angajamentelor asumate de societatile de asigurare la un moment dat.

Cererea de asigurare de persoane, bunuri si raspundere civila vin din partea persoanelor fizice doritoare de incheierea unor contracte de asigurare pentru protectia lor si a familiilor lor, dar si din partea persoanelor juridice ( unitati economice care doresc sa ofere securitatea angajatilor in caz de accidente sau boli profesionale). Cererea asigurarii de bunuri si raspundere civila vine din partea persoanelor juridice

Bibliografie:

CARTI

- Ciurel, Violeta, 'Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale', Editura AllBeck, Bucuresti, 2000

- Ciumas, Cristina, lector univ dr, 'Asigurarile internationale- arhitectura si problematica la debutul mileniului III', Editura Intelcredo, Deva, 2001

- Vacarel, Iulian, Bercea, Florian, 'Asigurari si reasigurari', editia a-II-a, Editura Expert, Bucuresti, 1992

- Bistriceanu, D, Gheorghe, 'Sistemul asigurarilor in Romania', Editura Economica, Bucuresti, 2002

ALTE SURSE

- www.1asig.ro

- www.bursaasigurari.ro

- www.portaldeasigurari.ro

- http://reports.mintel.com

- www.cea.assur.org

- www.lloyds.com

- http://www.bloombiz.ro/article--Finante-Asigurari

- http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata asigurarilor in UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
9 028 cuvinte
Nr caractere:
46 970 caractere
Marime:
43.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!