Piața Asigurărilor De Bunuri Și Persoane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata asigurarilor reprezinta un segment de piata cu o dubla finalitate: pe de o parte apararea interesului general al eliminarii pagubelor materiale ca urmare a producerii - aparitiei unor riscuri pe diferitele argumente de piata - domenii de activitate, iar pe de alta parte desfasurarea pe principii economice a unor activitati ecnomice speciale, evenimente sociale; prestarile de servicii de asigurare.

Ca orice alta piata, si piata asigurarilor este compusa din cele trei elemente esentiale: oferta, cerere, pret. Oferta de produse si servicii de asigurare este realizata de catre S. C. de sigurari si reasigurari, constituite in conformitate cu Legea nr. 31/1990 - Legea generala privind constituirea S. C., inclusiv Legea nr. 47/1991 privind regimul activitatii de asigurare.

Legea privind constuirea, organizarea si functionarea S. C. din domeniul asigurarilor enumera 10 categorii de asigurari pe care aceste societati le pot practica in tara noastra; asigurari de viata, de persoane, altele decat cele de viata, de autovehicole, maritime si de transport, de aviatie, de incendiu si alte pagube la bunuri, de raspundere civila, de credite si garantii, de pierderi financiare din riscuri asigurate, agricole. Cererea de produse si servicii de asigurare este o necesitate av2nd in vedere multiplele masuri care - obiectiv si/sau subiectiv - pot apare si genera pagube in viata economica. Solicitantii de astfel de asigurare sunt S. C. cu capital public sau privat din tot mai multe domenii ale vietii economice. O varianta de reprezentare grafica a pietei asigurarilor in tara noastra se poate observa in figura din pagina urmatoare: Obiectivele primordiale in asigurarea tranzactiilor comerciale pe piata asigurarilor constau, pe de o parte, in identificarea riscurilor potentiale care pot apare si produce pagube - daune diferitelor tranzactii comerciale si care trebuie acoperite, iar pe de alta parte prevenirea producerii evenimentelor/diminuarea efectelor negative, concomitent cu evaluarea si acoperirea pagubelor efectiv produse.

Fata de aceste imperative de ordin general, operatorii de asigurari de pe piata de specialitate concep activitatea in conformitate cu anumite principii si exigente manageriale moderne si eficiente, dintre care: 2. principiul primului risc; 3. principiul raspunderii limitate; 4. principiul raspunderii solidare. Conform principiului raspunderii proportionale, despagubirea se calculeaza in aceeasi proportie fata de paguba in care se afla suma asigurata fata de valoarea bunului asigurat.

Se utilizeaza relatia de calcul: x = despagubirea de asigurare, ce va fi primita; a = cuantumul daunei; b = suma asigurata; c = evaluarea de asigurare.

Rezulta astfel: x =, deci valoarea despagubirilor de asigurare este influentata de: marimea daunei (a), valoarea bunului asigurat (b) si suma asigurata (c). Rezulta ca, cu cat suma asigurata este mai aproape de valoarea bunului asigurat, cu atat cuantumul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Asigurarilor De Bunuri Si Persoane
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 840 cuvinte
Nr caractere:
21 431 caractere
Marime:
28.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, bunuri
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!