Piata Asigurarilor Agricole din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Scurt istoric
Forme de asigurare au existat si inaintea instaurarii regimului comunist, concentrate mai mult in Transilvania. Acestea urmau modelul occidental, orientandu-se, in mod special, pe asigurarea animalelor. De asemenea, existau mai multe societati care raspundeau intereselor unor comunitati locale, functionand pe baza de mutualitate. 
Insa, dupa 1945, singura societate cu adevarat importanta a fost ADAS. Agricultura era structurata in doua mari sectoare: agricultura cooperatista, care detinea cea mai mare pondere din suprafete si cea de stat, care avea in administrare pana in 2 mil. ha. Astfel, existau doua sisteme diferite de protectie a producatorilor agricoli. ADAS se ocupa de asigurarea CAP-urilor, percepand prime modice, dar cu conditii de asigurare bine structurate, inspirate din Occident, in timp ce pentru intreprinderile agricole de stat nu existau asigurari. In acest caz, institutia care gestiona despagubirile era Departamentul de Stat al Agriculturii, din subordinea Ministerului Agriculturii.
Conform legislatiei, in fiecare an se preleva o cota din profiturile intreprinderilor agricole de stat din care se plateau despagubirile. Sistemul nu era echitabil si a dus la nemultumirea mai multor IAS-uri, deoarece nu toate obtineau profit, in timp ce fondurile se distribuiau tuturor. In acest context, au existat propuneri de modificare a legislatiei
Dupa 1989, ADAS a fost divizata in trei: ASIROM, ASTRA si CAROM, iar domeniul asigurarilor agricole a fost oarecum trecut cu vederea. Prima societate cu adevarat specializata in acest domeniu a fost AGRAS, pe care am infiintat-o in septembrie 1992. In acea vreme, capitalul social minim era de 25 mil. lei, bani obtinuti de la patru foste IAS-uri: Husi, Valea Calugareasca, Jidvei, Smardan si de la o societate privata. Trei dintre ele proveneau din domeniul viticol. Documentatia a fost intocmita in urma unei delegatii la Viena, cu Ministerul Agriculturii, unde, omologii austrieci ne-au ajutat sa obtinem de la cea mai importanta societate de asigurari documentatia tehnica practicata in Austria. Dupa aceasta, am obtinut de la Institutul Meteorologic o estimare pentru fiecare risc in parte pe o perioada de 100 de ani, pe care le-am completat ulterior cu statisticile Ministerului Agriculturii privind evenimentele meteorologice si daunele suportate pe o perioada de 25 de ani. O contributie deosebita a avut-o Victor PELIN, care s-a alaturat AGRAS inca de la infiintare. Compania a inceput cu 10 angajati si a ajuns pana la peste 300, reusind sa genereze profit timp de 11 ani.
Primii clienti erau tot fostele IAS-uri, deoarece era foarte dificil de ajuns la producatorii individuali, cel putin la inceput. Din pacate, si la aceasta ora, tot pe suprafetele fostelor IAS-uri, de aproximativ 2 mil. ha, se incheie cea mai mare parte din asigurarile agricole. Am incercat, incepand cu 2002, sa concepem un sistem care sa fie foarte usor de implementat si de inteles pentru producatorii individuali, care pana in 2004, a inceput sa functioneze. Nu dupa mult timp, ideea a fost preluata si de alte companii. Am incercat sa cooptam in canalul de distributie agenti locali de la centrele agricole. De asemenea, ne-am bazat pe persoanele mai cunoscute din comune si sate, dat fiind faptul ca sfaturile acestora aveau un ecou sporit in randul fermierilor. Insa, producatorii mai mici nu au inca o cultura a asigurarilor, ceea ce a ingreunat dezvoltarea pe acest segment.In prezent, s-a ajuns la situatia in care primele au scazut nefundamentat, iar rata daunei a ajuns la peste 100%.
Categorii de asigurari agricole
In asigurarile agricole exista urmatoarele categorii de asigurari 
- Asigurarea culturilor;
- Asigurarea animalelor;
- Asigurarea gospodariei agricole.
Asigurarea culturilor
Se pot asigura:
- toate culturile agricole
- cereale, plante tehnice, plante medicinale si aromatice, leguminoase alimentare, plante de nutret, cartof si legume, culturi semincere, rodul viilor, pomilor si hameiului, arbusti fructiferi, capsuni, culturile din sere, solaria, rasadnite si tuneluri, pepinierele pomicole si viticole, plantatiile de portaltoi.
Riscurile acoperite, in functie de solicitarea clientului:
- ingheturile tarzii de primavara, grindina, ploile torentiale, furtuna/vijelia, incendiul, alunecarile si prabusirile/surparile de terenuri cultivate, ingheturile timpurii de toamna, denumite generic riscuri Standard, sau numai: grindina, ploile torentiale, furtuna/vijelia, denumite generic riscuri Standard redus.
Contractul de asigurare poate fi incheiat astfel:
- pana la data de 15 decembrie, pentru culturile insamantate in toamna, care intra sub incidenta Legii nr. 381/2002, pentru riscurile ,,Standard";
- pana la data de 1 martie, pentru rodul plantatiilor (vii si pomi) asigurate la grupa de riscuri ,,Standard";
- pana la data de 31 mai, pentru culturile de primavara, plantatii de vii si pomi care intra sub incidenta Legii nr. 381/2002, pentru riscurile ,,Standard";
- pana la legarea definitiva a rodului, pentru plantatiile de vii si pomi asigurate numai la riscul de ,,grindina"; - in tot cursul anului agricol, dar cel putin cu o luna inaintea inceperii recoltarii culturii respective, pentru celelalte culturi, care nu intra sub incidenta Legii nr. 381/2002.
Suma asigurata se stabileste de catre Asigurat impreuna cu Asiguratorul si reprezinta totalitatea cheltuielilor tehnologice, exclusiv cheltuielile cu recoltarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Asigurarilor Agricole din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!