Parteneriatul Public Privat

Extras din referat Cum descarc?

1.Parteneriatul public-privat
Parteneriatul public (PPP) exprima o modalitate de cooperare intre autoritatea publica si sectorul privat, respectiv organizatii neguvernamentale, asociatii ale oamenilor de afaceri ori companii, pentru furnizarea unor servicii publice de calitate.
1.1 Definitie prevazuta in corpul proiectului de Lege
Parteneriatul Public Privat (PPP) are ca obiect reglementarea proiectarii, finantarii, constructiei, operarii, reabilitarii, dezvoltarii, inchirierii si transferului oricarei lucrari publice, bun sau serviciu public care se realizeaza prin aceasta procedura.
Prin parteneriatul public privat institutiile publice (una sau mai multe in asociere) se asociaza cu firme private (una sau mai multe organizate intr-un consortiu) si formeaza o companie de proiect.
1.2. Descriere Ministerul Finantelor
Un PPP este in principal o tranzactie care transfera responsabilitatea generala pentru furnizarea unui serviciu public sau pentru realizarea unei investitii cu scop comercial catre o companie privata, in timp ce autoritatea publica competenta isi pastreaza responsabilitatea politica, devenind partener la profit si pierderi, putand fi incluse aici structuri precum contractele de asociere in participatiune, contractele de inchiriere, contractele de leasing, contractele de joint-venture, contracte de proiectare si constructie etc.
Conceptul de parteneriat public-privat exprima o modalitate de cooperare intre autoritatea publica si sectorul privat, respectiv organizatii neguvernamentale, asociatii ale oamenilor de afaceri, ori companii, pentru furnizarea unor servicii publice de calitate. In mod fundamental, parteneriatul public-privat asigura serviciul public in totalitate sau partial, in functie de fondurile private atrase si face apel la know-how-ul sectorului privat. Cooperarea dintre sectorul public si cel privat poate lua forme diverse, de la simpla relatie dintre cumparatorul si vanzatorul unui bun la companii mixte cu structura complexa. Este de semnalat si faptul ca interdependente complexe guverneaza si relatiile din interiorul sectorului public, conectate la dezvoltarile serviciilor publice.
1.3. Definitie/descriere Comisia Europeana ("PPP Green Paper")
PPP sunt intreprinderi detinute in comun de parteneri publici si privati si sunt constituite pentru a furniza servicii pentru public, in special la nivel local.
Comisia Europeana intelege PPP ca fiind o cooperare intre sectorul public si cel privat implicand crearea unei entitati cu capital mixt ce indeplineste contracte publice sau concesiuni. Aportul privat la PPP consta - pe langa contributia cu capital sau alte bunuri - in participarea activa la operarea contractelor detinute de entitatea public-privata si/sau managementul entitatii public-private.
In general, termenul se refera la forme de cooperare intre autoritatile publice si sectorul privat avand ca scop asigurarea finantarii, constructiei, renovarii, managementul sau mentenanta unei infrastructure sau asigurarea unui serviciu.
Parteneriatele Publice-Private (PPP) sunt forme de cooperare intre autoritatile publice si sectorul privat care au ca scop derularea unor proiecte de infrastructura sau oferirea de servicii publice. Aceste acorduri, ce implica de obicei, aranjamente complexe juridice si financiare care implica operatori privati si autoritatile publice au fost dezvoltate in mai multe domenii ale sectorului public si sunt folosite in mod curent in UE, in special in transport, sanatate publica, siguranta publica, gestionarea deseurilor si distributia apei.
2.Obiective si activitati
2.1. Obiectul si scopul legii
Noua lege reglementeaza modul de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferul unui bun sau serviciu public, dupa caz.
Scopul legii il constituie reglementarea initierii si realizarii de proiecte de parteneriat public-privat pentru lucrari publice in diverse sectoare de activitate, cu finantari private.
2.2. Tipuri de activitati in proiectele de parteneriat public-privat
Parteneriatul public-privat se poate realiza prin diverse tipuri de contracte prin care investitorului privat ii sunt transferate obligatii ale partenerului public, cum ar fi: proiectarea, incepand cu faza de proiect tehnic; constructia; dezvoltarea; reabilitarea/modernizarea; operarea; intretinerea; finantarea.
La finalizarea contractului, bunul public este transferat, cu titlu gratuit, partenerului public, in buna stare si liber de orice sarcina sau obligatie.
2.3. Domeniul de aplicare
Legea parteneriatului public-privat se aplica pentru:
- derularea unui proiect de parteneriat public-privat intre un partener public si un investitor privat, ca urmare a aplicarii uneia dintre procedurile de desemnare a partenerului privat prevazute de noua lege;
- incheierea acordului de proiect;
- infiintarea si reglementarea functionarii companiei de proiect.
2.4. Activitati care nu intra sub incidenta noii legi
Legea parteneriatului public-privat nu se aplica pentru incheierea unui contract de parteneriat public-privat in cazul in care:
- contractul a fost declarat cu caracter secret de catre autoritatile abilitate, potrivit prevederilor legale in vigoare;
- contractelor de concesiune de lucrari publice si concesiune de servicii reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare si de legislatia conexa;
- indeplinirea contractului necesita impunerea unor masuri speciale de siguranta si securitate nationala, potrivit prevederilor legale in vigoare;
- protectia unor interese de stat impune acest lucru;
- contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica cu modificarile si cpmpletarile ulterioare si de legislatia conexa;
- contractelor de asociere in participatiune reglementate conform legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parteneriatul Public Privat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!