Normele Metodologice ale Asigurarilor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere pg 1
I.Cateva tipuri de asigurari auto folosite in Romania pg 2
I.1. Asigurarea de avarii si furt a autovehiculelor pg 2
I.2. Asigurarea de accidente a conducatorilor auto si a altor persoane aflate in autovehicule pg 3
I.3. Asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, cu valabilitate in afara teritoriului Romaniei (Carte Verde) pg 4
I.4. Asigurarea de raspundere a transportatorului in calitate de caraus, pentru marfurile transportate cu autovehicule pg 4
I.5.Asigurarea de raspundere a transportatorului in calitate de caraus, pentru marfurile transportate cu autovehicule, numai pe teritoriul Romaniei pg 5
I.6. Asigurarea de raspundere civila obligatorie pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule (RCA) pg 6
I.7. Asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, excedent peste limitele raspunderii la asigurarea obligatorie pg 7
II Norme metodologice privind incheierea si derularea asigurarii autovehiculului pentru avarii si furt pg 7
II.1.Raportul de inspectie al autovehiculului pg 7
II.2.Cererea chestionar pg 9
III.Nota de calcul pg 12
III.A. Stabilirea sumei pg 12
III.B. Stabilirea cotatiei finale pg 15 
III.C.Stabilirea primei de asigurare pg 18
IV.Polita de asigurare pg 19
V.4.Clauze speciale pg 25


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Modul de organizare si conducere a activitatii de asigurare este determinat atat de actiunea unor factori comuni si altor domenii de activitate, cat si a unor factori specifici care genereaza anumite particularitati.
Managementul in asigurari, ca de altfel in toate domeniile de activitate, urmareste crearea unor conditii optime pentru desfasurarea activitatii economice si eficientizarea acestora. Pe langa factorii comuni tuturor domeniilor de activitate, in asigurari intervin si factori specifici care determina modul de organizare si de conducere a activitatii de asigurare.
Managementul in asigurari trebuie sa asigure conditii optime pentru; acordarea operativa a despagubirilor si respectiv a sumelor asigurate la care au drept asiguratii atunci cand se produc riscurile asigurate; adaptarea continua a formelor de asigurari (facultative si prin efectul legii) de bunuri, persoane si raspundere civila la cerintele ce apar pe piata de asigurari si reasigurari nationala si internationala. Daca aceste conditii sunt intrunite se creeaza premisele necesare pentru depasirea mai usor a eventualelor consecinte negative a producerii riscului asigurat.
Societatile de asigurare isi asuma raspunderi in legatura cu acoperirea unor daune care au caracter aleatoriu. Volumul acestor daune nu se poate cunoaste, ci se poate doar aproxima prin calcule bazate pe teoria probabilitatilor. De aici rezulta importanta deosebita a existentei unui sistem informational cat mai complet care sa cuprinda date privind frecventa si intensitatea riscurilor pe perioade de timp cat mai indelungate. Cu ajutorul acestor date, societatea de asigurare poate sa stabileasca nivelul primelor de asigurare, apeland la metodele statistico-matematice.
Pe baza acestui proces informational se pot efectua calcule privind evolutia in perspectiva a cheltuielilor cu plata despagubirilor si a sumelor asigurate, se poate stabili nivelul primelor de asigurare si se pot adopta decizii privind introducerea de noi forme de asigurari facultative de bunuri , persoane si raspundere civila.
In ceea ce priveste forma juridica de realizare a asigurarii, aceasta influenteaza modul de organizare si conducere a activitatii de asigurare, deoarece intr-un fel stau lucrurile cand este vorba de asigurarea prin efectul legii si altfel la asigurarea contractuala ( facultativa ). Pentru asigurarile prin efectul legii nu se impun masuri pentru perfectionarea activitatii de asigurare, ci doar pentru crearea conditiilor necesare incasarii primelor de asigurare la termenul prevazut de lege si pentru ca evaluarea pagubelor, stabilirea si plata despagubirilor sa se efectueze pe baze reale si cat mai rapid.
I.Cateva tipuri de asigurari auto folosite in Romania:
I.1. Asigurarea de avarii si furt a autovehiculelor
Ce se poate asigura?
- autovehicule inmatriculate in Romania ce apartin persoanelor fizice sau juridice. 
Pentru ce riscuri se asigura:
- ciocniri, loviri, rasturnari, zgarieri, caderi, inclusiv caderea pe autovehicul a unor corpuri;
- incendiu, explozie, afumare, patare, carbonizare si alte diverse distrugeri ca urmare a incendiului; 
- inundatie, furtuna, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, actiunea apelor curgatoare si a obiectelor purtate de apa;
- ploaie torentiala, grindina, trasnet, avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau de gheata 
- furtul autovehiculului sau al unor parti componente ale acestuia;
- pagubele cauzate autovehiculului sau partilor componente ale acestuia ca urmare a furtului.
Riscurile de mai sus sunt acoperite pe teritoriul Romaniei. Acoperirea acestor riscuri se poate extinde si in afara teritoriului Romaniei, fie la cerere prin plata unei prime suplimentare, fie automat la achizitionarea documentului CARTE VERDE de la unul din reprezentanti.
Ce despagubiri se primesc?
in caz de daune partiale:
- costul reparatiilor, respectiv a inlocuirii pieselor avariate; 
- cheltuielile efectuate in vederea transportului autovehiculului avariat la cel mai apropiat atelier de reparatii ce poate efectua reparatia sau la locul de adapostire;
- cheltuielile efectuate in vederea limitarii pagubelor;
in caz de dauna totala:
- suma asigurata la care s-a facut asigurarea si care este inscrisa in polita de asigurare, mai putin contravaloarea pieselor ramase neavariate, rezultate din dezafectarea autovehiculului care ramane in proprietatea Asiguratului.
I.2. Asigurarea de accidente a conducatorilor auto si a altor persoane aflate in autovehicule
Ce se poate asigura?
- conducatorul auto si persoanele din autovehiculul asigurat pentru avarii si furt.
Pentru ce riscuri se asigura:
- deces sau invaliditate permanenta totala sau partiala produse ca urmare a circulatiei autovehiculului sau a accidentelor acestuia.
Ce despagubiri se primesc?
- suma asigurata din polita in caz de invaliditate totala sau deces; 
- o suma in limita gradului de invaliditate stabilit de medic, in caz de invaliditate partiala;
contravaloarea cheltuielilor medicale efectuate in cazul ranirii unei persoane din autovehicul pentru:
- spitalizare;
- diagnosticare;
- tratament chirurgical si medicamentos;
- transport


Fisiere in arhiva (2):

  • Normele Metodologice ale Asigurarilor
    • Normele metodologice ale asigurarilor.doc
    • Nota calcul - avarii si furt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!