Norme de Securitate in Laboratorul de Biochimie

Extras din referat Cum descarc?

I. PROTECTIA MUNCII IN LABORATOR
1. NORME SI INSTRUCTIUNI PRIVIND ACTIVITATEA IN LABORATORUL DE BIOCHIMIE
Laboratoarele de biochimie sunt destinate activitatilor didactice, stiintifice si / sau aplicative (medicale, farmaceutice, agricole, alimentare etc). In astfel de laboratoare se poate executa o mare diversitate de lucrari necesitand substante, sticlarie, ustensile, aparatura si instalatii adaptate scopurilor propuse.
Accidentele de orice natura pot fi evitate daca se respecta cu strictete conditiile de lucru prescrise la executarea diferitelor lucrari. In acest scop exista prescriptii generale, cu caracter normativ, referitoare la protectia si securitatea muncii (P.S.M.) care trebuie sa fie bine cunoscute de catre pesoanele care desfasoara activitati in laboratoare de profil.
1. PROTECTIA SI SECURITATEA MUNCII
Normele P.S.M. Includ masuri privind pastrarea si manipularea substantelor, operatiunile cu sticlarie, ustensilele si aparatura de laborator, manipularea si conservarea produselor biologice si a probelor destinate analizelor.
1. PASTRAREA SI MANIPULAREA SUBSTANTELOR CHIMICE
a) Substantele chimice corozive (baze alcaline: NaOH, KOH ; acizi concentrati: HNO3, H2SO4, HCl, HF, HBr, etc si alte substante: NH3, AgNO3, N2O2, Br 2 ) precum si substantele volatile si inflamabile (peroxizi, nitroderivati, eteri, etc) nu se pastreaza in laborator. Pentru aceste substante se asigura spatii de depozitare special amenajate.
b) Buteliile cu gaze lichefiate (oxigen, acetilene, etc) se vor pastra de asemenea in incaperi speciale, departe de surse de caldura si cu posibilitati de ventilatie. De asemenea se procedeaza la ancorarea acestora de perete cu ajutorul unor colire metalice.
c) Substantele chimice cu actiune toxica puternica (Hg, Pb, P, CO, CH-OH s.a.) se pastreaza in dulapuri speciale sub cheie.
d) Manipularea substantelor corosive si toxice se face cu circumspectie, purtand halat si echipament de protectie.
e) Substantele ezplozive (peroxizi, nitroderivati, clorati, perclorati, etc) vor fi manipulate cu precautie evitandu-se loviturile si apropierea de surse de caldura.
f) Substantele care degaja gaze sau vapori explozivi in contact cu aerul (Na, K, benzenul, benzina, eterii, etc) nu vor fi deversate la canal. Se va proceda la colectarea acestora in scop de recuperare sau de distrugere.
g) Substantele chimice inflamabile se manipuleaza cu respectarea prescriptiilor specifice.
h) Substantele fotosensibile sunt manipulate in aparate si vase acoperite cu staniol sau hartie neagra sau in incaperi intunecoase. Pastrarea in borcane sau sticle brune.
i) Transvazarea lichidelor din damigene se face cu ajutorul sifoanelor din sticla amorsate cu ajutorul unei pare de cauciuc.
j) Solutiile de substante care reactioneaza violent cu apa se transvazeaza in vase uscate si termorezistente. In cazul acidului sulfuric concentrat se procedeaza la diluarea acestuia turnand acid peste faza apoasa si racind continuu vasul in exterior cu apa de la robinet. Nu se va turna apa in acid, deoarece exista pericolul de stropire din cauza reactiei exoterme.
k) In cazul substantelor necunoscute se va proceda fie la identificarea acestora, fie la distrugere. Seva evita cu desavarsire controlul organoleptic.
1.4. PARTICULARITATI ALE LUCRARILOR CU APARATURA
a) Aparatele electrice de interes general ca si aparatele destinate lucrarilor analitice se vor conecta la prize care au legatura la pamant. Fixarea si scoaterea din priza se va face numai cu mana uscata.
b) In cazul executarii unor lucrari cu folosirea aparaturii pentru raze X sau radioizotopi se iau masuri speciale de protectie. Scopul acestora este prevenirea iradierii.
c) Motoarele electrice, de orice tip, vor fi legate la pamant. Similar se va proceda pentru anihilarea electricitatii statice care apare la actionarea masinilor cu curele de transmisie.
d) In cazul utilizarii centrifugelor se va face in prealabil echilibrarea eprubetelor care se introduc in lucru. Pornirea si oprirea centrifugei se va face treptat spre a evita trepidatiile si pierderea cuantumului din eprubetele puse la centrifuga.
e) Nu se va trage de conductori, nu se vor folosi prize si stechere defecte spre a nu se produce scurt circuite,incendii sau electrocutari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norme de Securitate in Laboratorul de Biochimie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!