Monopolul in Asigurari in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Monopolul
Cuvantul monopol, provine din limba greaca si semnifica un unic vanzator. Pornind de la aceasta semnificatie, monopolul ar reprezenta acea situatie de piata in care oferta unui bun este concentrata in mana unui singur producator (vanzator), care se confrunta cu o cerere provenita de la numerosi subiecti, fiecare cu forta economica si cerere individuala reduse. El poate exista doar acolo unde bunul nu are substituenti apropiati, iar furnizorul este in masura sa impiedice alte firme sa-l produca. Aceasta definitie, care se refera la monopolul absolut sau pur, ar fi valabila daca nu ar exista fenomenul de substituibilitate a bunurilor. In realitate, majoritatea nevoilor umane sunt satisfacute prin intermediul unor bunuri economice, mai mult sau mai putin, substituibile, fiind foarte putine bunurile economice care nu au inlocuitori (substituenti). 
Monopolul absolut sau pur poate sa apara ca: 
-drept de licenta, drept de editor (copyright), marca de comert; 
-monopol de inovatie, pe care un producator il detine temporar, atunci cand oferta sa se refera la un produs nou sau la un produs obtinut printr-un nou proces tehnologic; 
-monopol natural, rezultat din detinerea unor resurse naturale rare (mine de carbuni, zacaminte minerale, de titei etc.) sau a unor bunuri de capital (retele de distributie sau de transport prin conducte); 
-oferta cu totul particulara a unui specialist (pictor, creator de moda etc.); 
-situatie temporara cand, firmele mici si mijlocii dintr-un domeniu sunt eliminate de pe o anumita piata de catre o firma mare, puternica, sau sunt preluate prin mijloace economice, sub forma de fuziuni si absorbtii sau asocieri.
Elementele de baza care genereaza aceste forme de monopol reprezinta bariere de intrare in calea patrunderii, in domeniul de activitate respectiv, a unor noi concurenti. Din punct de vedere al consumatorului, principalul dezavantaj al monopolului il reprezinta existenta unui singur producator, care are posibilitatea sa dicteze, aproape de unul singur, conditiile de vanzare ale produsului. In situatie de monopol, agentul economic este un asa numit furnizor de pret. Totusi monopolul trebuie sa tina seama de reactia consumatorilor la pretul practicat. Un pret prea ridicat descurajeaza consumul, reducand astfel profitul monopolistului.
Unele genuri de activitate prezinta o importanta deosebita pentru societate. Din acest considerent, legislatia a stabilit expres cine are dreptul exclusiv sa le desfasoare. Astfel, exista activitati care sunt desfasurate doar de organele statului sau de persoanele juridice constituite de stat si activitati care sunt controlate de unul sau mai multi agenti economici. Legislatia prevede monopolul de stat si monopolul natural si activitatile fiecarui tip de monopol.
Monopolul de stat reprezinta situatia in care un numar limitat de agenti economici sunt imputerniciti de autoritatile administratiei publice cu dreptul de a desfasura activitate economica intr-o anumita sfera: de productie, de transport, de desfacere sau de achizitie de marfuri (servicii). Intreprinzatorii privati nu pot practica activitati monopol de stat. Acestea pot fi practicate doar de intreprinderile de stat sau de persoanele juridice constituite de stat.
Activitatile monopol de stat sunt stabilite prin Legea 845/1992 cu privire la antreprenoriat si intreprinderi (a se vedea alin (3). art. 10 din Lege). De exemplu:
-supravegherea si tratamentul bolnavilor care sufera de narcomanie, boli contagioase periculoase si deosebit de periculoase, inclusiv de boli dermatovenerice infectioase, precum si de boli psihice in forme agresive, si eliberarea avizelor corespunzatoare;
-efectuarea expertizei pentru determinarea pierderii temporare sau stabile a capacitatii de munca, precum si a examenelor si controalelor medicale periodice si preventive decretate ale cetatenilor;
-confectionarea ordinelor si medaliilor;
-prestarea serviciilor postale (cu exceptia postei exprese), confectionarea timbrelor postale s.a.
Monopolul natural reprezinta situatia in care producerea, transportul, comercializarea, procurarea marfurilor si grupurilor de marfuri fungibile, precum si prestarea unor tipuri de servicii, in virtutea unor factori naturali economici sau tehnologici, se afla sub controlul direct al unuia sau mai multor agenti economici. De exemplu: Intreprinderea de Stat ,,Calea Ferata Moldova" este singurul agent economic care desfasoara activitati de exploatare a garilor feroviare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monopolul in Asigurari in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!