Modul de Despagubire Utilizat in Asigurari

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarea prevede plata unei sume de bani in cazul producerii riscului asigurat, in literatura de specialitate, aceasta suma de bani este cunoscuta sub denumirea de despagubire pentru asigurarile de bunuri si de raspundere civila si sub denumirea de suma asigurata pentru asigurarile de persoane. La modul general, in literatura romana de specialitate se foloseste, pentru toate cele trei tipuri de asigurari, termenul de indemnizatie sau indemnizatie de asigurare.
Indemnizatia de asigurare este definita ca ,,suma de bani pe care asiguratorul o plateste asiguratului ca despagubire in urma survenirii cazului asigurat, indiferent daca este vorba de asigurari de persoane, de bunuri sau de raspundere civila".
Totusi, termenul de indemnizatie este folosit in mod uzual pentru a desemna suma suplimentara acordata pe langa salariu, destinata sa acopere cheltuielile facute de un angajat in scopul indeplinirii unei sarcini de serviciu.
Suma asigurata reprezinta limita maxima de raspundere a asiguratorului si, in majoritatea cazurilor, aceasta nu se acorda integral in cazul producerii evenimentului asigurat (fie pentru ca riscul nu a generat pagube la nivelul sumei asigurate, fie pentru ca se aplica diferite principii de raspundere la acoperirea pagubei). De aceea, nu este oportuna utilizarea acestei notiuni, cu referire la sumele platite de asigurator, in cazul asigurarilor de bunuri, de raspundere civila sau de accidente.
Despagubirea de asigurare este definita ca ,,suma de bani pe care asiguratorul o atoreaza asiguratului in vederea compensarii pagubei produse de riscul asigurat". Se poate vorbi despre despagubire in cazul asigurarilor de bunuri si de raspundere civila sau chiar in cazul asigurarilor de deces sau de accidente, daca se tine seama de faptul ca a despagubi inseamna, conform Dictionarului explicativ al limbii romane, a plati ,,echivalentul unei pierderi (materiale, morale) suferite".
O problema mai dificila apare in cazul unor asigurari de viata (supravietuire, casatorie, nastere, anuitati etc.). Initial, cand s-au conturat asigurarile, riscul era un eveniment dezastruos, cu consecinte negative, in prezent insa, riscul poate fi reprezentat si de un eveniment fericit, cum ar fi nasterea unui copil, casatoria, supravietuirea pana la o anumita varsta. Faptul ca nu este un eveniment cu consecinte negative ne impiedica sa discutam despre pagube in aceste cazuri. Totusi, aceste evenimente genereaza unele cheltuieli, iar sumele acordate de asigurator pot fi privite ca plati compensatorii in contul primelor achitate de asigurat.
Pentru simplificare, s-a urmarit folosirea unui singur termen, pentru toate tipurile de asigurari, care sa reprezinte sumele platite in cazul aparitiei evenimentului asigurat. Avand in vedere confuziile celorlalte notiuni (indemnizatie si suma asigurata) si faptul ca rolul initial al asigurarilor a fost de a compensa pierderile, de a acoperi pagubele, s-a optat pentru termenul de despagubire.
Importanta despagubirii si influentele ei
Transferul riscurilor financiare de la indivizi si oameni de afaceri catre societatea de asigurari se realizeaza printr-un contract scris - polita de asigurare.
O relatie speciala se realizeaza intre cel care cumpara asigurarea si compania de asigurari in momentul incheierii tranzactiei. Persoana care cumpara asigurarea plateste o prima si, in loc sa primeasca un produs concret sau un serviciu imediat, primeste promisiunea unei plati in eventualitatea producerii unei daune acoperite. Aceasta promisiune nu este palpabila si nu exista certitudinea ca va fi vreodata realizata.
Tranzactia de asigurare implica, in mod automat, un schimb inegal de valori. Cei care nu sufera nici o pierdere in perioada de valabilitate a politei nu vor primi nimic de pe urma acestei tranzactii. Cei care au suferit pierderi vor primi surne care depasesc semnificativ valoarea primei platite. Astfel, persoanele fizice si oamenii de afaceri sunt dispusi sa participe la acest fond comun si sa-si imparta riscurile pentru ca, astfel, fiecare participant va fi linistit stiind ca din fondurile create se vor plati despagubiri pentru intamplarile nefericite la care ar putea fi supus fiecare dintre ei si ca nesiguranta financiara este distribuita tuturor.
Cand se produce o pierdere acoperita, mecanismul asigurarii, in limita promisiunilor din polita, este declansat automat. Departamentul de despagubiri trebuie sa asigure indeplinirea prompta, corecta si eficienta a obligatiilor preluate de compania de asigurari, conform politei.
in achitarea despagubirilor si pentru ajustarea cheltuielilor legate de pierderi, inspectorii de dauna trebuie sa urmareasca mai multe interese. Asiguratul se asteapta ca despagubirea sa-i fie platita prompt si in intregime. Compania de asigurari vrea sa plateasca numai dauna acoperita si numai la valoarea care nu incalca principiul compensatiei, care sustine ca asiguratul nu trebuie sa profite de pe urma pierderii.
in general, politele de asigurare sunt contracte de compensare, prin care plata pentru pierdere este limitata de valoarea actuala a pierderii si nimic mai mult. O suma mai mare decat pierderea actuala ar reprezenta un profit pentru asigurat sau pentru solicitantul despagubirii. Contractul de asigurare ar deveni astfel un joc de noroc, iar prima de asigurare un ,,pot".


Fisiere in arhiva (1):

  • Modul de Despagubire Utilizat in Asigurari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!