Mecanisme de Protectie Impotriva Riscurilor Climatice

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
CAP. I DERIVATELE METEOROLOGICE 
1.1 Concept si definire 
1.2 Elementele unei derivate meteo 
1.3 Domenii de activitate interesate in utilizarea derivatelor meteo 
1.4. Statistici. Evolutia pietei derivatelor meteo 
1.5 Derivatele meteo versus asigurarile meteo traditionale 
1.6 Avantaje si dezavantaje fata de produsele de reasigurare a catastrofelor si obligatiunile cat
CAP. II EXEMPLE DE CONTRACTE - DERIVATE METEO 
CAP. III PERSPECTIVE ALE UTILIZARII DERIVATELOR METEO 
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In fata riscurilor la care sunt expuse, companiile din diverse sectoare economice au dezvoltat metode si instrumente de gestiune a riscului mai mult sau mai putin eficiente. Pretul si volumul activitatii (productiei) sunt variabilele expuse riscurilor. Variatia volumului este la fel de daunatoare pentru profit ca si variatia pretului. Daca variatia pretului este controlata prin "manuirea" operatiunii de hedging, o solutie se cauta si pentru controlul riscului de volum in fata variatiilor de temperatura, precipitatii, umiditate etc. aferente unui sezon, saptamani si chiar zile.
In acest context, spre sfarsitul anilor "90 au fost concepute derivatele meteo, derivatele pe vreme. In combinatie cu instrumentele de management al riscului de pret ele reprezinta astazi solutiile furnizate de un management superior al riscului.
Piata derivatelor meteo a primit impulsul decisiv in timpul iernii 1997- 1998 ca urmare a fenomenului El Nino, cu cel mai puternic efect de pana atunci Multe companii datorita iernii neobisnuit de blande s-au confruntat cu scaderi semnificative ale veniturilor si au decis sa practice hedging-ul pentru a se proteja. Stocurile mari de ulei, gaze naturale neutilizate au antrenat costuri ridicate.
CAP. I DERIVATELE METEOROLOGICE
1.1 Concept si definire
Notiunea de risc meteorologic este folosita pentru a descrie expunerea de ordin financiar a unei companii la evenimente meteorologice precum: temperaturi ridicate, precipitatii abundente, frig. Astfel, riscul meteorologic reprezinta pentru o companie un castig sau o pierdere financiara, ca urmare a volatilitatii zilnice a conditiilor meterologice. 
Riscurile meteorologice prezinta urmatoarele caracteristici:
a) sunt puternic localizate;
b) nu pot fi controlate;
c) in ciuda progreselor tehnologice nu pot fi previzionate in mod precis si consecvent.
Derivatele vremii (meteorologice) sunt instrumente financiare utilizate de catre companii pentru a reducere riscul asociat evolutiilor evenimentelor meteorologice nefavorabile sau neasteptate. Vanzatorul derivatei accepta riscul prin incasarea unei prime (pretul derivatei): daca evenimentul nu se produce, vanzatorul realizeaza un profit, dar daca evenimentul se produce, cumparatorul incaseaza o suma agreata in prealabil.
Aceste produse derivate functioneaza pe baza unui sistem parametric: platile sunt declansate de catre trecerea, in sensul urcarii sau coborarii, de catre indicele meteorologic avut in vedere, a unui prag convenit intre parti. Acesti indici meteorologici pot fi: temperatura, rata umiditatii, grosimea stratului de zapada etc.
2
1
Vanzator Cumparator
4
Ev. 
Figura 1. Derivatele meteo - mecanism
1- Vanzatorul accepta riscul in schimbul,
2- Incasarii unei prime - pretul derivatei meteo;
A) Executarea contractului:
3- Daca evenimentul se produce,
4- Cumparatorul incaseaza suma stabilita in prealabil.
B) Non-executarea contractului:
Daca evenimentul nu se produce operatiunile 3 respectiv 4 nu mai au loc si vanzatorul realizeaza un profit.
In Europa piata derivatelor a evoluat mai lent comparativ cu cea a SUA din cauza:
- lipsei unor informatii de incredere, accesibile sub aspect financiar, standardizate despre vreme;
- variatia mai redusa a temperaturii in Europa decat in SUA;
- intarzierii in demonopolizarea, privatizarea pietei energiei electrice.
Aceste contracte sunt inca putin cunoscute in Europa, intrucat ele se bazeaza pe temperaturi, primele piete de energie care au fost dereglementate sunt cele din tarile scandinave, pentru care pluviozitatea, mai degraba decat temperatura, constituie o variabila esentiala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanisme de Protectie Impotriva Riscurilor Climatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!